RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2469|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

火車電源問題

unun226 發表於 2015-11-5 05:36:44 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟現在砌緊個 layout (沙盤),有幾個問題請各位ching幫忙解答,1. 如果路軌過長(約50呎),是否需要另外加裝電源?需要在本身火牛另外加電源缐接駁到另一邊?2. 我嘗試拉7個車箱十dummy,㗎車行唔到,請問到㡳是甚麼原因?是否跟AC 和DC車箱有關?AC 和 DC 車箱有沒有分別呢?謝謝。
abcdef 發表於 2015-11-5 15:35:33 來自手機 | 只看該作者
controller輸出電壓(v)一般12v計,電流安培(l)過少,而路軌電阻大,那麼街尾咁遠就吾夠推了;我覺得另加電源不可行,因為你需要車頭行前行後,除非你能夠同時改變兩個電源的+/-,試從加大電流A數諗,你想想,私家車行12v電,但幾拾A,吾系点升壓撻車呀?
klho 發表於 2015-11-17 12:44:17 | 只看該作者
其實50呎路軌好細,一般原廠跟套裝火牛可以應付,至於AC車箱只係唔可以行DC路軌,因為會引致短路
 樓主| unun226 發表於 2015-11-22 13:02:32 來自手機 | 只看該作者
多謝師兄建議,但有其他人講轉DCC就可以解決這個問題,是真的嗎?原來AC車箱是不可以行DC路軌,我真的不知道,但是點先分得消楚呢?
klho 發表於 2015-11-25 08:50:27 | 只看該作者
unun226 發表於 2015-11-22 13:02
多謝師兄建議,但有其他人講轉DCC就可以解決這個問題,是真的嗎?原來AC車箱是不可以行DC路軌,我真的不知 ...

行數碼確實可以解決問題,不過要俾多好多錢,因為一套行車系統真係一啲唔平,至於點分辨出dc車,要睇金屬車輪,車輪中間正常用金屬車軸,而dc車的車軸同車輪係已經絶縁,即係唔過電。
hatakashi 發表於 2015-12-7 15:54:17 | 只看該作者
可以多加一個controller, 兩段路軌之間用insulated fishplate隔開就得

行數碼我都研究緊, 宜家我全部頭都係DCC READY, 如有需要最平只需要加百多蚊嘅DCC encoder就得
Controller方面我心怡 Roco Z21, 散買係ebay大約HK$1500, 抵買