RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2903|回復: 4
收起左側

關於慢爬motor 一問

solid 發表於 2015-12-23 01:09:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想請教一吓師兄們。慢爬用冇刷好定係有刷好。因冇刷好像最多德21T..但有刷可以去到55T.請問冇刷21T 大力D or 有刷55T 大力D呢。本身用axial 跟車果隻21T. 好像吾係好夠力想换D大力motor.
abcdef 發表於 2015-12-23 15:40:55 來自手機 | 顯示全部樓層
有刷好(i.e.白豬都是有刷),因為冇刷=有感或冇感摩打,通常慢爬會玩全天候,冇刷內多數有電子嘢,除非你做足三防。而大力呢家嘢=torque,改變齒比便OK(I.e.換大d大減牙)
 樓主| solid 發表於 2015-12-23 16:34:27 | 顯示全部樓層
thx c hing information
sfdo 發表於 2015-12-23 22:03:47 | 顯示全部樓層
無刷 T數 唔等於 有刷 T數

要大扭力爬 有感無刷 或 有刷 都 OK。
有刷 玩水方便D。有感無刷 就好難防水。(有都好貴)
無感無刷 唔適合慢爬。
 樓主| solid 發表於 2015-12-23 23:27:44 | 顯示全部樓層
明白了。師兄我玩wraith. 想大力d..你地大減及motor齒用幾多齒呢。想参巧一吓各師父点改好。我都係用番個有刷21T了。e