RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3418|回復: 7
收起左側

差機介紹

樓主| RC_FANS 發表於 2016-8-12 10:05:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
如要同時用 2C 電流差兩舊 6S 5000mAH 鋰電, 請問有咩差機可以揀呢 ? 暫時睇到有 icharger 同 skyrc 兩個品牌, 請問仲有冇其他選擇呢 ?

另外如果差機冇內置 AC 轉 DC , 就要用外置牛, 淘寶有D 24V, 800-1000W 既牛好平, 價錢只係百幾到三百人仔, 用唔用得過呢 ?
ckcgary 發表於 2016-8-12 14:22:02 | 顯示全部樓層
一般差機應該 support 唔到 24V,淘寶一百蚊內有 12V 30A/40A 工業牛,夠晒用。
 樓主| RC_FANS 發表於 2016-8-12 14:29:45 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2016-8-12 14:22
一般差機應該 support 唔到 24V,淘寶一百蚊內有 12V 30A/40A 工業牛,夠晒用。

我見過個D 大功率差機可以接受最高 30V 輸入, 如果用 12V 輸入, 我驚差電壓較高嘅電池 ( 譬如 6S ) 時個差機出唔足 Amp 數.
ckcgary 發表於 2016-8-12 17:24:17 | 顯示全部樓層
RC_FANS 發表於 2016-8-12 14:29
我見過個D 大功率差機可以接受最高 30V 輸入, 如果用 12V 輸入, 我驚差電壓較高嘅電池 ( 譬如 6S ) 時個差 ...

無錯,高階差機可以接受高 V 輸入,因為我唔知你預算買幾多錢嘅差錢,所以唔預咁高 V 數牛牛啫,其實牛牛你留意 W 數同 A 數實際啲。
不過你要求只係 5000mah 用 2C 充,一般 100W 10A 差機都已經夠做,當然,差機時間都要考慮差機嘅平衡力,平衡力差,充電時間都係會長。
ICharger, SkyRC, PowerLab 嘅差機都可以考慮下。
 樓主| RC_FANS 發表於 2016-8-12 21:53:56 | 顯示全部樓層
多謝師兄意見,我都計過下條數, 6S 5000 mAh 用 2C 差每舊電要大約 240W, 兩舊一齊差就要 480W, 所以都唔可以用一般低 Watt 差機,冇睇過 PowerLab, 研究下先
ckcgary 發表於 2016-8-13 07:16:40 | 顯示全部樓層
一舊電要 240W?請問師兄條算式係點計?
 樓主| RC_FANS 發表於 2016-8-13 09:08:56 | 顯示全部樓層
ckcgary 發表於 2016-8-13 07:16
一舊電要 240W?請問師兄條算式係點計?

6s 電壓係 6 x 4 V = 24V,  以 5000 mAH 計, 2C 就係 10A,  功率 = 電壓 x 電流 = 24 x 10 = 240 W
ckcgary 發表於 2016-8-13 10:39:34 | 顯示全部樓層
RC_FANS 發表於 2016-8-13 09:08
6s 電壓係 6 x 4 V = 24V,  以 5000 mAH 計, 2C 就係 10A,  功率 = 電壓 x 電流 = 24 x 10 = 240 W
...

原來我眼花花睇錯 2S,哈哈~~~
你預鬆啲就當 240W 以上就啱了......

如果預算充足,可以考慮 PowerLab 8,好嘢嚟......
http://www.revolectrix.com/pl8_description_tab.htm

iCharger 206B
http://www.icharger.co.nz/Products/206B.aspx

SkyRC 1000W
http://www.skyrc.com/index.php?r ... &product_id=203

淘寶 SkyRC Ultimate 400W 好平,不過唔知平衡會唔會好慢
https://world.taobao.com/item/39 ... 4.0.0.KeLwo8#detail