RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6348|回復: 9
收起左側

[專題分享] <FCF新品開箱>GEPRC/格普 TX4 chimp 大猩猩 穿越機架

樓主| 法師傅 發表於 2016-8-13 22:36:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

== GEPRC/格普 TX4 chimp 大猩猩 穿越機架 ==
  • 正X機型 , 3K全碳纖設計 , 180/210/230 軸距選擇
  • 一體4mm機臂 , 魚尾設計摩打底座
  • GOPRO同類型合用相機座 , 20-50度
  • FOXEER/RUNCAM FPV鏡頭安裝位置 , 最大60度
  • 10粒LED一體燈板 , 可接飛控或獨立運作
  • 5/12V BEC 分電板 XT60插
  • 電池保護底板

===============================================
TAOBAO :
GEPRC/格普 GEP-TX5 chimp 大猩猩 全碳纤竞速穿越机架 可调镜头
===============================================
更多穿越組件開箱砌機資料分享及訂購組件優惠 ...
法師傅FB專頁 : FCF - Drone FPV HK

樓主| 法師傅 發表於 2016-8-13 22:36:37 | 顯示全部樓層

FXD-1608B-GEPRCTX4 (2).jpg
TX系列 chimp 大猩猩 穿越機架
TX4 , 4係指4吋 , 另有5吋 210 TX5 及 6吋230 TX6 選擇

FXD-1608B-GEPRCTX4 (4).jpg
開箱, 所有組件獨立包裝

正X一體機臂 / 索帶 / 電池帶 / 電池防滑墊 / 腳架棉
電池保護底板 / 架組件 / YFS金色螺絲 / 黑鋁柱 / 分電板 / LED尾燈板

FXD-1608B-GEPRCTX4 (8).jpg
3K全碳纖一體機臂
正X機型 , 180軸距 , 最大4吋槳

FXD-1608B-GEPRCTX4 (12).jpg
一體機臂 4mm厚
全塊底板都做左斜邊 , 唔界手,
機臂同之前FX5 一樣魚尾設計 , 有效保護摩打

FXD-1608B-GEPRCTX4 (13).jpg
淨機架試組裝 , 先上分電板 , 係GEPEC出品  , 有5V/3A + 12V/500MA BEC

FXD-1608B-GEPRCTX4 (14).jpg
飛控上有一塊小碳板 , 可放接收或圖傳發射

FXD-1608B-GEPRCTX4 (17).jpg
機架頂板及FPV鏡頭/GOPRO活動座組件

FXD-1608B-GEPRCTX4 (18).jpg
LED尾燈 , 呢部機架專用 , 10粒RGB LED
5V供電 , 可接飛控玩燈效 , 亦可獨立運作按制轉效果

FXD-1608B-GEPRCTX4 (20).jpg
試燈 , 好鬼光 !
獨立運作 , 有4色 + 長亮/慢閃/爆閃 效果

FXD-1608B-GEPRCTX4 (22).jpg
另有尾板 , 可固定及保護圖傳天線用

FXD-1608B-GEPRCTX4 (23).jpg
GOPRO活動座 , 可較20-50度 , 同類型ACTIONCAM合用
FPV鏡頭安裝 , 可用 FOXEER/RUNCAM , 最大60度

FXD-1608B-GEPRCTX4 (30).jpg
電池保護底板 , 呢部機送埋 ,
另有散賣 , 75/85/95mm 3款不同長度選擇

FXD-1608B-GEPRCTX4 (33).jpg
超厚腳架棉 , 防震保護電池
機架及電池保護底板都有防滑墊 , 電池不易跌出
電池無大肚0既話 , 企定定好穩陣 , 暴力降落都唔怕

FXD-1608B-GEPRCTX4 (24).jpg
大猩猩 大至組裝完成

FXD-1608B-GEPRCTX4 (25).jpg

FXD-1608B-GEPRCTX4 (27).jpg

FXD-1608B-GEPRCTX4 (34).jpg
同前排砌好果部 GEPRC FX5 合照
左邊FX5 飛魚 195 5吋 , 右邊TX4 大猩猩 180 4吋 ,
因機身設計唔同, 如果要 5吋 大猩猩 , 軸距係 210 , 比飛魚大架

等埋其他組件 , 下星期開始組裝 , 到時再發怖大猩猩組裝過程 ,
多謝支持 ~

TAOBAO :

GEPRC/格普 GEP-TX5 chimp 大猩猩 全碳纤竞速穿越机架 可调镜头
更多穿越組件開箱砌機資料分享及訂購組件優惠 ...
法師傅FB專頁 : FCF - Drone FPV HK

樓主| 法師傅 發表於 2016-8-18 12:24:41 | 顯示全部樓層
攪埋水晶邊 , 開始砌機
因為塊底板已車左斜邊 , 所以慳左好多打磨時間 !!!

FXD-160C-GEPRCTX4 (1).jpg
FXD-160C-GEPRCTX4 (2).jpg

Kenneth3903 發表於 2016-8-19 08:36:41 來自手機 | 顯示全部樓層
Kenneth3903 發表於 2016-8-19 08:41:08 來自手機 | 顯示全部樓層
正啊!又可以跟法師傅學野啦!另外想請教一下,我之前也砌過這些X型電池下的機架,但經常起飛或降落時側了一點落地而槳葉撞地斷槳。這問題是否我砌得唔好?
 樓主| 法師傅 發表於 2016-8-19 10:53:00 | 顯示全部樓層
Kenneth3903 發表於 2016-8-19 08:41
正啊!又可以跟法師傅學野啦!另外想請教一下,我之前也砌過這些X型電池下的機架,但經常起飛或降落時側了 ...

hi , 多謝支持呀 , 呢幾日忙砌機 , 最快明天會出裝機分享

下置電池 , 架機企得無咁定 , 起飛降落要爽快 ,
起就起 , 落地即收油 , 槳都唔會點傷 !

或者可配電池保護底座 ,
我砌呢部 GEPRC 大猩猩機架跟機都有送保護底座 , 可以企定定 , 你可諗諗

FXD-1608B-GEPRCTX4 (30).jpg

FXD-1608B-GEPRCTX4 (32).jpg

TAOBAO有散賣呢套 保護底座 , 廿幾蚊人仔 , 有3個SIZE
https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.3-c.w4002-28676429.62.esJpNg&id=536591277105
Kenneth3903 發表於 2016-8-28 08:48:13 | 顯示全部樓層
謝謝建議!可能我起機和降落不落不夠快啊
RC_FANS 發表於 2016-8-28 14:04:34 來自手機 | 顯示全部樓層

用 angle mode 或 horizon mode 起飛降落就冇問題, 快慢唔係關鍵, 當然你手指好嘅話就 acro mode 都得啦.
 樓主| 法師傅 發表於 2016-8-29 10:03:28 | 顯示全部樓層
RC_FANS 發表於 2016-8-28 14:04
用 angle mode 或 horizon mode 起飛降落就冇問題, 快慢唔係關鍵, 當然你手指好嘅話就 acro mode 都得啦. ...

玩穿越機就係要玩手指 , 所以近排都迫緊D新仔一上手就要手動 !!!
玩自穩愈耐 , 轉手動愈辛苦
 樓主| 法師傅 發表於 2016-8-29 10:09:04 | 顯示全部樓層