RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7624|回復: 17
收起左側

Mini-z Drift meeting@ 8 Feb.,2017

樓主| L!nG 發表於 2017-2-9 04:30:31 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

今晚愛好飄移的朋友又聚首一堂。
當中有一定經驗的車手,亦有新加入的朋友,
雖然有部分車友是第一次見面,但感覺卻不生疏
自玩Mini-z Drift以來也是最多人玩的一晚,
整晚不停交流~車殼改裝,上色心得,如何裝燈,Mini-z版改Tomy drift Nano.....
一齊叫外賣同枱吃飯~好耐沒試過玩得咁盡興

當晚的大合照

Mini-z Drift Party^^

Mini-z Drift Party^^

【HaPpy DrIfT】
https://www.youtube.com/watch?v=X5pxQ9c4xOc

【街車編】
https://www.youtube.com/watch?v=S_ksjFXpfRI

一直對Van仔殼有興趣既新朋友,今晚終於學識點整啦
【中型貨車編】
https://www.youtube.com/watch?v=e4OA3ZWP0h8

期待下次再跟你們瘋狂飄移~
真係好開心~謝謝你們

kevinchan520 發表於 2017-2-9 11:53:41 | 顯示全部樓層
飄移係要咁多人先好玩,希望有更多想玩飄既朋友仔都加入我地啦
Yngwie 發表於 2017-2-9 12:09:07 來自手機 | 顯示全部樓層
尋晚真係好開心,認識了很多新朋友,期待下一次聚會。
AhTong 發表於 2017-2-9 12:14:27 | 顯示全部樓層
快樂的聚會,瘋狂的漂移,好多新朋友,幾時有下次!
peanutsking 發表於 2017-2-9 13:23:42 | 顯示全部樓層
可以分享下點整van仔殼嗎?
com1010hk 發表於 2017-2-9 13:37:33 | 顯示全部樓層
我都想學整Van仔殼

wing1203 發表於 2017-2-9 14:12:11 | 顯示全部樓層
好耐冇試過咁玩 期待下次
ERIXON 發表於 2017-2-9 15:03:45 | 顯示全部樓層
請問hiace殼邊度買?
kcliu02 發表於 2017-2-9 16:43:07 | 顯示全部樓層
如有興趣歡迎加入本群 "香港小型遙控車飄移群", 聯絡本群 admin 加入我們的 Whatsapp 群組相約車聚時間地點。
香港小型遙控車飄移群 Facebook
 樓主| L!nG 發表於 2017-2-10 04:51:11 | 顯示全部樓層
peanutsking 發表於 2017-2-9 13:23
可以分享下點整van仔殼嗎?

其實大部份都係DIY~
簡單黎講解爆開入邊既原件,
唔要既清走~ 需要既保留,
整返車頭個放『利』位,
做返兩個『L夾』(用魔術鋼膠 / 纖維版
大至上都係咁。

外觀

外觀

內部

內部

原裝已經係搖控車黎,
最常見到既地方『千色匯』,『奇趣天地』,『灣仔玩具街』。
商場既『日本城』,『80M』,『街市報紙檔』偶爾都會見到。

上圖係原來既包裝,
果幾架係最近出的新款Van,
如果想搵返舊款『灣仔玩具街』會比較多。
想見實物可以約上車場參考,
多D人整,多D人一齊玩

peanutsking 發表於 2017-2-11 01:15:05 | 顯示全部樓層
多謝師兄分享,我岩岩都土炮方式改左個hiace殼,想問問如果我直接係電攞7.2v,比led 邊度有得買降v到4.5v嘅版?
我朋友送左部mini q,比7我唔係大家玩開嘅mini z. Mini z係咪好玩啲嫁?
wing1203 發表於 2017-2-11 01:39:10 | 顯示全部樓層
peanutsking 發表於 2017-2-11 01:15
多謝師兄分享,我岩岩都土炮方式改左個hiace殼,想問問如果我直接係電攞7.2v,比led 邊度有得買降v到4.5v嘅 ...

只需要係LED度加電阻就可以
kcliu02 發表於 2017-2-11 10:43:20 來自手機 | 顯示全部樓層
peanutsking 發表於 2017-2-11 01:15
多謝師兄分享,我岩岩都土炮方式改左個hiace殼,想問問如果我直接係電攞7.2v,比led 邊度有得買降v到4.5v嘅 ...

使用燈組嘅話 ,輸出可以直接焊LED/SMD。

如果LED/SMD直接從電池取電嘅話,就要加上電阻防止LED/SMD燒毀。

LED/SMD 多數係行20mA,有分2.2V 和3V。

以下電阻值計算僅供參考:

如果用 7.4V 鋰電 (差滿 8.4V) , 2.2V SMD/LED
R = V / I
R = (8.4 - 2.2) / 0.02
R = 310 Ohm

如果用 5V AAA電 (差滿 6V) , 2.2V SMD/LED
R = V / I
R = (6 - 2.2) / 0.02
R = 190 Ohm

如果用 7.4V 鋰電 (差滿 8.4V) , 3V SMD/LED
R = V / I
R = (8.4 - 3) / 0.02
R = 270 Ohm

如果用 5V AAA電 (差滿 6V) , 3V SMD/LED
R = V / I
R = (6 - 3) / 0.02
R = 150 Ohm
kcliu02 發表於 2017-2-11 10:51:10 來自手機 | 顯示全部樓層

Mini-q 玩飄加陀螺儀比較麻煩。另外玩 mini-z 我地用EX1,EX6等控有較多微調設定,可以set到盡量啱自己手感。
椰禮 發表於 2017-2-13 23:16:57 來自手機 | 顯示全部樓層

如果唔係miniz,係接收度偷電仲方便,好似已經降壓到4.x-5咁上下
peanutsking 發表於 2017-2-13 23:56:11 | 顯示全部樓層
Thank you 咁多位師兄教路, 我已經成功裝左燈落個hiace殼比mini Q, 我仲係電池第2條電線(唔係AAA)直接比D燈用埋. 整開仲整多架銅鑼灣紅van添
而且我都入左架mini z, 不過係sport版, 想試試手感, 同屋企空間有限, 都係擺下尾咁, 玩耐D會繼續先再考慮升ve.
 樓主| L!nG 發表於 2017-2-14 21:06:07 | 顯示全部樓層
peanutsking 發表於 2017-2-13 23:56
Thank you 咁多位師兄教路, 我已經成功裝左燈落個hiace殼比mini Q, 我仲係電池第2條電線(唔係AAA)直接比D燈 ...

有機會約埋一齊出黎玩多人玩個感覺同自己屋企玩完全唔同
brianwkh 發表於 2017-2-15 10:47:00 | 顯示全部樓層
好正!!!