RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7748|回復: 17
收起左側

[產品建議] 新手求教 fpv racing drone

樓主| AnsonHo 發表於 2017-4-16 22:49:19 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位ching,細佬我見到啲ching玩fpv racing drone好似好正,所以想買套平平地既玩下,我都有搵過下資料,但係有好多嘢唔明,所以係度搵ching比少少建議我。
我想買齊一套,感謝各位ching。
C.M.YAN 發表於 2017-4-17 18:58:50 | 顯示全部樓層

新手最好買套裝机加個5.8g眼鏡,乜都有晒,玩到咁上下有d穿越机知識先砌機
lamlawrence3c3c 發表於 2017-4-19 01:40:50 | 顯示全部樓層

FPV Racing 一定要有以下既野.
1. 架機 = 主板 + 飛控 (F3) + 電變(20A or 30A) + 磨打(2205) + 鋰電池(3S or 4S) + 鏡頭
2. 圖傳 (5.8GHz) (32Ch or 40Ch)
3. 發射 / 接收 (2.4GHz)
4. 視頻眼鏡 (32Ch or 40Ch)

軟件 - CleanFlight or BetaFlight
 樓主| AnsonHo 發表於 2017-4-19 18:18:47 來自手機 | 顯示全部樓層
lamlawrence3c3c 發表於 2017-4-19 01:40
FPV Racing 一定要有以下既野.
1. 架機 = 主板 + 飛控 (F3) + 電變(20A or 30A) + 磨打(2205) + 鋰電池(3S  ...

有咩建議
lamlawrence3c3c 發表於 2017-4-24 22:43:46 | 顯示全部樓層

新手如果真係對砌機無咩信心但又想飛既話,
可以買個套裝機(買番黎已經砌好個D),咁價錢會貴小小.
我本人就係買左一套套裝機(DTS Q220),雖然比較重(400g),但堅係耐撞,我覺得幾適合新手玩
http://www.zondahobby.com/produc ... =1&ssid=50&pid=1363

佢有出埋個遙控同眼鏡,成套買好似有得平
 樓主| AnsonHo 發表於 2017-5-12 20:21:57 來自手機 | 顯示全部樓層
ocd係咩黎嫁?
 樓主| AnsonHo 發表於 2017-5-12 20:32:14 | 顯示全部樓層
lamlawrence3c3c 發表於 2017-5-12 21:43:56 | 顯示全部樓層

可以呀,加埋部Quadcopter + Tx + Rx就可以.
但提提你隻圖傳係5Pin頭,你隻鏡頭係4Pin頭

樓主| AnsonHo 發表於 2017-5-12 21:47:02 來自手機 | 顯示全部樓層
lamlawrence3c3c 發表於 2017-5-12 21:43
可以呀,加埋部Quadcopter + Tx + Rx就可以.

咩5pin咩4pin
 樓主| AnsonHo 發表於 2017-5-12 21:51:29 來自手機 | 顯示全部樓層
有冇ching唔怕煩可以比個whatsapp我問下或者有冇group可以加我入去,我好想玩fpv drone racing但係乜都唔識。。。 希望各位ching幫下手
lamlawrence3c3c 發表於 2017-5-12 22:28:04 | 顯示全部樓層

個頭既格式都唔同,要自己焊接
lamlawrence3c3c 發表於 2017-5-12 22:29:05 | 顯示全部樓層

你留意下圖傳係5Pin頭,鏡頭係4Pin頭
 樓主| AnsonHo 發表於 2017-5-12 22:30:42 來自手機 | 顯示全部樓層
lamlawrence3c3c 發表於 2017-5-12 21:43

佢本身係咪有reciever?
lamlawrence3c3c 發表於 2017-5-12 22:33:16 | 顯示全部樓層
AnsonHo 發表於 2017-5-12 22:30
佢本身係咪有reciever?

圖傳功用係將鏡頭資料發射出去 即係Video Transmitter.接收端係隻眼鏡
lamlawrence3c3c 發表於 2017-5-12 22:37:41 | 顯示全部樓層

OSD? On Screen Display
edmondyp 發表於 2017-5-12 22:43:55 | 顯示全部樓層
C hing 找法師傅的文扒下,獲益良多
 樓主| AnsonHo 發表於 2017-5-12 22:49:44 來自手機 | 顯示全部樓層
知唔知邊度會有得買flysky嘅fs i6?
lamlawrence3c3c 發表於 2017-5-12 23:31:59 | 顯示全部樓層