RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6055|回復: 14
收起左側

學飛四軸的地方

樓主| ericwetland 發表於 2017-5-21 09:25:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問除了南生圍有較大地方玩模型機外,香港還有什麼地方可以安心D玩,尤其對新手!謝謝!
asaq-wong 發表於 2017-5-21 10:01:47 | 顯示全部樓層

樓主你想玩航拍定穿越呀?航拍就下城門水塘富山,大地方斜草地易執機~
 樓主| ericwetland 發表於 2017-5-21 18:14:45 | 顯示全部樓層
謝謝CHing。我副機屬穿越機,但我控制的速度屬航拍!我也去過下城門,但玩起呢,心總是心慌慌!
lamlawrence3c3c 發表於 2017-5-22 21:14:29 | 顯示全部樓層
唔好去南生圍玩丫,個度假日唔玩得
平日直升機友玩
hkleung98 發表於 2017-5-30 23:15:34 | 顯示全部樓層
lamlawrence3c3c 發表於 2017-5-22 21:14
唔好去南生圍玩丫,個度假日唔玩得
平日直升機友玩

樓上師兄說的對, 南生圍假日係遊人好去處, 野餐,踏單車,龍友....乜都有, 所以不能飛
平日除左直升机友我都見過有人玩小穿越机仔。
不過就算平日都有D遊人行來行去。大家玩要注意安全至上啊
lamlawrence3c3c 發表於 2017-6-2 00:08:33 | 顯示全部樓層
hkleung98 發表於 2017-5-30 23:15
樓上師兄說的對, 南生圍假日係遊人好去處, 野餐,踏單車,龍友....乜都有, 所以不能飛
平日除左直升机友我 ...

十分同意,真係要小心小心,只要一有意外上新聞,大家就唔洗玩
mttmtt 發表於 2017-6-2 10:11:17 來自手機 | 顯示全部樓層
認同認同。。。初學/新手真係要小心小心。我上星期先見到有個新手(應該高中學生哥)係籃球場玩部穿越210,玩唔夠一圈就撞哩攔,當時仲有其他人打緊波。個學生哥玩之前完全唔用腦亦唔訪後果
 樓主| ericwetland 發表於 2017-6-7 19:18:35 | 顯示全部樓層
我今日去大棠郊野公園試GPS,那部分係冇其他人,但最後有漁農處職員行埋來gentle remind me漁農處屬下的郊野公園都唔可以玩航拍機!  :(
mttmtt 發表於 2017-6-7 22:29:28 來自手機 | 顯示全部樓層
其實無話唔比玩,個漁農處職員自己都心知肚明無法例唔比你玩,但佢有禮貌,大家好來好去。其實大棠郊野公園同荔枝山莊入口中間有一大片大草地,可以係果度玩航拍,飛出去風景都好正。
phantom8 發表於 2017-6-8 18:15:00 | 顯示全部樓層
mttmtt 發表於 2017-6-7 22:29
其實無話唔比玩,個漁農處職員自己都心知肚明無法例唔比你玩,但佢有禮貌,大家好來好去。其實大棠郊野公園 ...

你錯喇, 在郊野公園放機係犯法架, 可被罰款2,000元及監禁三個月!  除非你預先向郊野公園及海岸公園管理局總監申請及獲得批准, 唔信自己上網 search 下啦
AnsonHo 發表於 2017-6-8 19:47:27 來自手機 | 顯示全部樓層
phantom8 發表於 2017-6-8 18:15
你錯喇, 在郊野公園放機係犯法架, 可被罰款2,000元及監禁三個月!  除非你預先向郊野公園及海岸公園管理局 ...

咁ching你係邊度放機
mttmtt 發表於 2017-6-16 21:52:02 來自手機 | 顯示全部樓層
phantom8 發表於 2017-6-8 18:15
你錯喇, 在郊野公園放機係犯法架, 可被罰款2,000元及監禁三個月!  除非你預先向郊野公園及海岸公園管理局 ...

真係唔知喎!  不如師兄你post d資料比大家參考吓啦!
mttmtt 發表於 2017-6-16 21:53:55 來自手機 | 顯示全部樓層
話晒要坐監都要知乜事嘛
phantom8 發表於 2017-6-18 12:10:55 | 顯示全部樓層
mttmtt 發表於 2017-6-16 21:52
真係唔知喎!  不如師兄你post d資料比大家參考吓啦!

可以參考以下網頁:

https://www.dronesplayer.com/1604/

http://www.blis.gov.hk/blis_ind. ... 2e8e72?OpenDocument

樓主| ericwetland 發表於 2017-6-21 14:18:53 | 顯示全部樓層
請問師兄,佔香港土地四成的郊野公園玩唔得,咁有些什麼地方可以玩呢?公園、青衣、沿海等等都唔得。真係要請H..King或其d_i 啲人找尋啲地方玩,唔係冇人買佢地啲嘢!