RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4514|回復: 11
收起左側

試救MRR2

樓主| AMAT 發表於 2018-5-2 00:22:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

頭BUMPER膠爆咗一段時間,一直都買唔返零件整......

既然搵唔到,就試下自己畫圖,應該就冇問題用得到O既.......

聽日PRINT出嚟睇下位置點啦.....應該O岩掛....哈哈!
kitman 發表於 2018-5-2 03:17:28 | 顯示全部樓層
師兄,勁!請問用邊隻膠Print?之前試過用PLA print, 唔係好得。撞兩下就爆咗。不過Print servo 座就ok.
rk2 發表於 2018-5-2 09:47:39 | 顯示全部樓層
呢個位好受力,我多數會找近似車種的近似零件改落去用。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-2 10:40:23 | 顯示全部樓層
kitman 發表於 2018-5-2 03:17
師兄,勁!請問用邊隻膠Print?之前試過用PLA print, 唔係好得。撞兩下就爆咗。不過Print servo 座就ok. ...

PLA

冇架喇,3D PRINT係點都冇原裝咁好硬度,叫做玩得返咁解。

可以試ABS O既,但唔覺得好得幾多。

另外我修細咗佢,等佢撞落個海綿多過撞落舊膠到。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-2 10:42:29 | 顯示全部樓層
rk2 發表於 2018-5-2 09:47
呢個位好受力,我多數會找近似車種的近似零件改落去用。

我有原裝尾果件碼,其實同頭一樣,係少咗個BUMPER位。

但冇咗BUMPER位,裝唔到殼柱,即係裝唔到殼。

所以先要自己搞。

叫做好過冇得用,撞爛咪PRINT過件。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-2 15:41:46 來自手機 | 顯示全部樓層
Print出嚟就咁睇就相當硬喇,但實際操作,都要上咗車到先知。

兩支殼柱係扭螺絲上去,唔係一件過。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-3 10:27:10 來自手機 | 顯示全部樓層
幾次修正後,終於搞掂,又可以玩喇~
福仔 發表於 2018-5-3 12:08:56 | 顯示全部樓層
吾錯哦...師兄有打印服務嗎?
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-3 12:31:39 | 顯示全部樓層
福仔 發表於 2018-5-3 12:08
吾錯哦...師兄有打印服務嗎?

冇。

純粹自己玩。
hing830 發表於 2018-5-3 13:22:22 | 顯示全部樓層
師兄你好叻,可以自已整,佩服。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-3 13:45:52 | 顯示全部樓層
hing830 發表於 2018-5-3 13:22
師兄你好叻,可以自已整,佩服。

吓.....呢到好似好人都會識得畫圖用CNC整O野喎......

你睇下第二O的POST,啲人係用CNC整底板喎。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-17 13:41:17 來自手機 | 顯示全部樓層
Print返兩件黑色做士啤。