RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: AMAT
收起左側

[開箱報告]3Racing MG Evo

wankalok 發表於 2018-5-25 16:48:18 來自手機 | 顯示全部樓層
相信都是。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-25 16:50:27 | 顯示全部樓層
skywork 發表於 2018-5-25 16:43
十分仔細,正!
膠料正所以重?

應該唔關事O既.....

我對比O既M05用咗好多OPTION,自然輕好多。
同埋隻SERVO都差咗十幾g (9551對BLS451)。
仲有M05我冇咗ANTI ROLL BAR呢.....

我估計如果乜都冇換計,M05應該會重返10-20g左右。

另外MG Evo如果換埋OPTION,換晒鈦螺線,應該可以再輕多30-40g。

樓主| AMAT 發表於 2018-5-25 17:05:05 | 顯示全部樓層
skywork 發表於 2018-5-25 16:59
仲有膠油壓同TRF油壓

但你又諗下喎,如果佢乜都未改都同架改晒M05差唔多重(唔計M07,因為冇),咁即係MG Evo改晒會更加輕。
佢宜家差果十幾克,其實係差唔多個SERVO重量差嚟。
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-25 19:06:19 來自手機 | 顯示全部樓層
對比測試用嘅13.5T
波板糖 發表於 2018-5-26 06:51:35 | 顯示全部樓層

噚晚砌咗波箱果部份,發覺牙叉轉起上嚟好似鵝胆咁轉,連動齒軸位有虛位,隻齒可以左右移動,係我砌錯定係廠商設計有問題 ,另外頭臂碼前後高度差咁多,原意係點?
wingscreamer 發表於 2018-5-26 12:24:53 | 顯示全部樓層
波板糖 發表於 2018-5-26 06:51
噚晚砌咗波箱果部份,發覺牙叉轉起上嚟好似鵝胆咁轉,連動齒軸位有虛位,隻齒可以左右移動,係我砌錯定係廠 ...

頭臂碼前後高度差咁多, may be Caster setting
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-26 12:30:59 來自手機 | 顯示全部樓層
噚晚砌咗波箱果部份,發覺牙叉轉起上嚟好似鵝胆咁轉,連動齒軸位有虛位,隻齒可以左右移動,係我砌錯定係廠 ...

頭臂碼係咁架,衝角嚟。
至於齒差,唔係太明。
wingscreamer 發表於 2018-5-26 12:32:30 | 顯示全部樓層

發覺牙叉轉起上嚟好似鵝胆咁轉, 牙差果四粒鏍絲不要上太緊, 剛剛好要停手, 仲要平衡對角一部一部收緊, 否則膠殼易變形!
wingscreamer 發表於 2018-5-26 12:36:37 | 顯示全部樓層
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-26 17:15:25 來自手機 | 顯示全部樓層
佐敦谷玩佢有啲難度,原裝呔唔咬,試咗一兩套都麻麻地。反應同M05比較有啲甩。

會再試唔同呔同換一換彈弓再試。

其實架車係反應快嘅,但係天氣太熱,原裝呔落咗呔水都冇乜反應,試埋S grip都係甩,會改一改裝再搵套呔試。

試咗行原裝80配29同33摩打齒,佐敦谷應該唔多夠快。我估計有turbo就行13.5,冇就10.5差唔多。

宜家入咗team power套36r,會搵日再試。

樓主| AMAT 發表於 2018-5-26 22:44:16 來自手機 | 顯示全部樓層
好多人問換唔換到三節萬向。

小更改,換咗三節萬向同金屬轉向杯,証明係冇問題,亦都同M07一樣。

我呢套係3Racing三節嚟,原裝跟埋薄啤鈴,咁就冇裝錯喇~
波板糖 發表於 2018-5-27 14:28:56 | 顯示全部樓層
請問你有冇裝摩打問題?
我隻摩打尾蓋三色線位頂到條橋,裝都裝唔落。
kenkllee 發表於 2018-5-27 17:09:50 來自手機 | 顯示全部樓層
在臺灣facebook group 有人發表左這問題及解決方法了
kenkllee 發表於 2018-5-27 17:10:06 來自手機 | 顯示全部樓層
https://m.facebook.com/rcmini.net/photos/pcb.2097695513811985/2097695347145335/?type=3&source=48
kenkllee 發表於 2018-5-27 17:14:40 來自手機 | 顯示全部樓層
希望這是和你一樣可以幫到你吧
kenkllee 發表於 2018-5-27 17:16:09 來自手機 | 顯示全部樓層
可以用一般3mm的M3介子代替吧
kenkllee 發表於 2018-5-27 17:19:27 來自手機 | 顯示全部樓層
當然那魔打固定羅C要相應長反少少,因攝左介子那接觸的平面可能少左,要注意能否固定好魔打,處理唔好就掃齒了
波板糖 發表於 2018-5-27 18:14:25 | 顯示全部樓層

咪要option 先裝到囉 另外收殼柱,點解唔係開大D  螺絲窿,搞到要收埋殼柱先再收落座,仲要扭到手痛
波板糖 發表於 2018-5-27 18:18:48 | 顯示全部樓層

另外我用短電,最搞笑本來單邊可以收4 粒螺絲落電架,宜家移入咗收得2 粒,點解唔鑽多兩個窿㗎,失敗 !
仲有油壓,油壓板前後都唔可以擺最斜,會撬住,咁設計嚟做咩 !
 樓主| AMAT 發表於 2018-5-27 19:04:11 | 顯示全部樓層
波板糖 發表於 2018-5-27 18:14
咪要option 先裝到囉 另外收殼柱,點解唔係開大D  螺絲窿,搞到要收埋殼柱先再收落座,仲要扭到手痛{:3_9 ...

冇乜邊架膠車係唔會扭到手痛~ :-))

唔想手痛咪dup咗牙先囉。
再唔係用電批。