RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6996|回復: 24
收起左側

你覺得玩遙控車貴咗定平咗?

樓主| AMAT 發表於 2018-6-1 14:55:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
回想起返二十年前,買架MR4TC,再配隻GM V12電變,架車都好似千八定二千三,電變都九百幾差唔多過千。
宜家啲電變,都係差唔多價錢。

又或者睇下O的入門口,二十年前又係五六百,今日又係五六百有一架。但係O的2.4G控,宜家賣到只係一兩百蚊就有,三四百已經有齊晒,要加入真係唔多難。

當然,有啲車係貴咗,好似啲TRF車,當年初初玩都係二千零,宜家去到三千幾到尾。
又或者買支控,7PX去到成四千銀一支.......呢一下又真係貴到有小小嚇親人.....

你又點睇呢?
你覺得宜家玩得慳錢咗?定係貴咗?
福仔 發表於 2018-6-1 15:04:00 | 顯示全部樓層

平左..買部大蛇無左我成半人工
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-1 15:21:43 | 顯示全部樓層
福仔 發表於 2018-6-1 15:04
平左..買部大蛇無左我成半人工

你話以前買呀?

宜家大蛇變咗國產品牌.....可能仲平......
福仔 發表於 2018-6-1 15:35:23 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-6-1 15:21
你話以前買呀?

宜家大蛇變咗國產品牌.....可能仲平......

20年前學師仔當時人工底哈哈
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-1 15:38:55 | 顯示全部樓層
福仔 發表於 2018-6-1 15:35
20年前學師仔當時人工底哈哈

咁好正常。

當年可能係O岩O岩搵錢又或者係學生哥,家陣個個都做咗多年O野。
購買力唔同晒。

不過車價係真係冇乜上好多,但係,好多後生仔人高亦都係冇高過......
roy00830 發表於 2018-6-1 16:25:11 | 顯示全部樓層
如果純講價格我覺得冇太大變化~!
反而係售賣市場變化較大,講我由20年前只係夠膽係遙控模型店門口莊莊下(因為通常都冇寫價錢),而家有網站比你刨清刨楚先去買方容易好多!
想當年,就算夠膽行入店度都唔知問咩好,又唔知要買啲乜,好似我哩啲 (老人新手) 真係方便好多!
HighLamb 發表於 2018-6-1 16:32:47 | 顯示全部樓層
我覺得係可以放車的地方少,買架車都要放大假先至可以去車場玩一次。
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-1 16:35:42 | 顯示全部樓層
HighLamb 發表於 2018-6-1 16:32
我覺得係可以放車的地方少,買架車都要放大假先至可以去車場玩一次。

下?點會呀?

家陣啲公園俾放車,然後政府場又有JV,渡船街,天水圍,私人車場又有PYC, ACO, TRC, TWINSPEED.....
仲未計O的MINIZ場......
roy00830 發表於 2018-6-1 17:10:40 來自手機 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-6-1 16:35
下?點會呀?

家陣啲公園俾放車,然後政府場又有JV,渡船街,天水圍,私人車場又有PYC, ACO, TRC, TWINSPE ...

講開公園可以放車真係有小小火嚟,早排帶個仔落公園放三轆車,個管理阿姐走埋嚟,同我講話嚟度唔可以玩嚟啲嘢架喎,跟住我問佢哩個場係邊個部門管理,佢話政府,跟住我同佢講政府管嘅公園係可以玩架喎(當然我玩前已經係門口睇咗告事板,只係寫遙控飛機同船唔可以玩,我先入去玩啦!)之後佢冇唔比我玩,但佢叫多咗2個人嚟企係度阻住我玩囉
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-1 17:15:49 | 顯示全部樓層
roy00830 發表於 2018-6-1 17:10
講開公園可以放車真係有小小火嚟,早排帶個仔落公園放三轆車,個管理阿姐走埋嚟,同我講話嚟度唔可以玩嚟 ...

係咪政府公園先?唔計私人公園喎~哈哈!

政府公園比放,但記得有三個例外,另外球場係繼續唔俾O既。

我記得有版友貼過政府回覆信件係放車區到。

我早排都有放車,我覺得公園可以放係好正。
因為我果日直頭係攞架拖頭去,我個仔玩果O的爬架,我係O啲爬架底到穿梭,又可以陪到個仔,又可以玩車,幾鬼開心~
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-1 17:17:34 | 顯示全部樓層
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20140106/00410_097.html

新聞報導。

如果有人係康文署O既公園趕你,你俾可以俾佢睇。

但講多次,係公園,唔係球場,球場係一樣唔俾,申請搞活動除外。
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-1 17:19:51 | 顯示全部樓層
上GOOGLE搵返係呢到有版友出O既POST~^_^

http://www.rc-evo.com/xbbs/forum ... read&tid=391561
roy00830 發表於 2018-6-1 17:22:55 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-6-1 17:15
係咪政府公園先?唔計私人公園喎~哈哈!

政府公園比放,但記得有三個例外,另外球場係繼續唔俾O既。

個場係康文署管的!
佢地都冇趕我走,但企幾個人係度欣賞我玩囉,仲要係附行嚟行去,有小小好似係圍住我咁囉
roy00830 發表於 2018-6-1 17:24:55 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-6-1 17:17
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20140106/00410_097.html

新聞報導。

謝謝師兄,我都有睇哩段報導!
 樓主| AMAT 發表於 2018-6-1 17:26:00 | 顯示全部樓層
roy00830 發表於 2018-6-1 17:22
個場係康文署管的!
佢地都冇趕我走,但企幾個人係度欣賞我玩囉,仲要係附行嚟行去,有小小好似係圍住 ...

賤格囉..... 有小小係果種"你唔好搵啲O野俾我做"之感。
hing830 發表於 2018-6-1 20:40:43 來自手機 | 顯示全部樓層
當年宏記,千里達,放學就去睇,最正係宏記門口播帶,睇到唔想走,以前玩車好玩好多,嗰種當年回味,係現在比唔到,現在電子科技先進,想要咩,用錢就可以有,相反以前用機变,1200mah,棍仔,540摩打,水池周圍去玩,係好開心,但現在車價,電子,零件個人覺得貴了少少。只可惜當年無用相機集齊我玩過的車。
warehouse 發表於 2018-6-1 21:45:51 | 顯示全部樓層
amat師兄,梗係而家又平又勁又抵玩,係噉咦俾張咸豐年嘅單大家睇下。(不知如何插入相片,另放帖吧)
pdaman 發表於 2018-6-2 07:51:02 | 顯示全部樓層
我就覺得貴左,但就係正常咁貴左,當年我買部油車全套差不多3千幾,而依家其實都差唔太多,但power就高左唔少,而電車kit, ESC, motor都係貴左,但就快過以前唔只一倍,但你睇食個早餐都貴過以前啦,又唔見好食過以前好多。。。! 所以我覺得都係合理咁貴,而且依家多左唔少國產車,幾百就有交易,唔似得以前日本野鬼佬野一定唔平,所以依家玩遙控野其實多左好多選擇,可平可貴睇你要求,不過講真試左平同試左貴之後,就覺得一分錢 一分貨係真。
hele 發表於 2018-6-3 06:35:26 | 顯示全部樓層
I recall I bought an LRP esc for about $850 10 years ago.
A similar capability esc, the HW v2.1 120a, costs only about $500 nowadays!
sfdo 發表於 2018-7-24 09:17:04 | 顯示全部樓層

我覺得兩極化。
相對物價,孖星入門車/港產國產車係平到笑。
有刷電變摩打平到笑。
X-RAY/蛇仔..高級車就越來越貴,
高級無刷電變摩打比以前比賽用嘅有刷貴好多好多。
最貴都係鋰電, 越出新就越快脹... 相比 依家嘅 Ni-MH 電就係"弦外之音"(平、玩幾年後 volt/mAh 跌得少)