RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3185|回復: 6
收起左側

F1車呔問題

樓主| pdaman 發表於 2018-7-6 08:01:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位我係未玩過F1想買部試玩,想請教下F1車呔有分海綿同膠,邊樣會好行?另外車呔係唔係得一個spec冇分比邊隻車用嗎?係唔係所有都一樣係前套bearing後用14六角?
ouga 發表於 2018-7-6 10:37:30 來自手機 | 顯示全部樓層
好行一定係海綿呔,不過香港比較少選擇,膠呔就像真,如果set得好,膠呔一樣好玩。時下除左3racing FGX外,基本上呔係可以共用的
 樓主| pdaman 發表於 2018-7-6 11:51:58 來自手機 | 顯示全部樓層
Thank you, ching
rk2 發表於 2018-7-6 12:04:14 | 顯示全部樓層
F1 前胎,主流多數用 5x10 啤鈴,例如:Tamiya F104,VBC Lightning , Xray X1, SAXO F180. 而較舊的 Tamiya F103 系列,3racing 的F113 和 speed passion 的 SP1 則用 5x8 啤鈴。
啤鈴尺寸不同,所以對應的輪子尺寸也有些分別的。
 樓主| pdaman 發表於 2018-7-6 12:36:40 | 顯示全部樓層
意思係唔係前呔有分而後呔冇分?
ouga 發表於 2018-7-6 13:48:08 來自手機 | 顯示全部樓層
主要分F103同F104,F103係比較闊,頭A脾係闊啲,而尾軸一樣,所以尾呔會比較闊,所以會有分別。而前啤鈴size主要睇你用咩呔,多數F104用頭呔用5x10
ouga 發表於 2018-7-6 13:58:39 來自手機 | 顯示全部樓層
補充少少,F103大約200mm闊呔直徑比較細,而F104 大190mm左右,所以103頭呔係落唔到104到,會撞A脾,尾呔雖然可用,不過會闊左