RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6486|回復: 6
收起左側

Mini z awd sports升級一問

樓主| Getchu 發表於 2019-3-9 00:35:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

我想問一下咁多位Ching
awd sports可以點升級,除左升級金屬件仲有咩可以做?
另外摩打有冇得換做無刷摩打?
(我正係知無刷馬力大好多)
可以升級既摩打有邊幾款?

因為我只係玩想玩飄移,所以對後驅無咩興趣,只係想知部車有咩可以升級
網上好多玩得深入好似都只係玩RWD,飄移好似無咩人講

同我想問mini-z awd ma-020ve pro
呢隻車盤係唔係awd系列車殼都可以用到?
隻車盤係唔係for玩飄移?

同KT19對比ex6,我知原廠一定比唔上
因為我自己有玩開sim racing
其實高級車控(ex6),隻食指所控制到油門有幾多段?

kt19我所感受到基本只有慢,中,快,三種車速
ex6係呢方面可以更細膩? 轉向方面都係? (油門/轉向精準度)
(網上正係搵到反應快好多)
kt19要架車完全停左先可以倒車,如果更高級既車控/底盤
係唔係可以隨時倒車就倒車,可以當倒車當剎車既玩法?

最後,我見網上個個推薦既電池都無eneloop(我自己充電池用開呢個系列,所以3A都買返呢隻系列)
mini z係用eneloop pro黑色電池,白色普通版都有
即使白色電壓都好穩定,無電架車直接唔行,唔同一般電池架車會開始無力飄唔到移,愈行愈慢先停
但點解上網推薦既都係其他牌既充電池(ikea鋰電都好過eneloop?)

ray2011 發表於 2019-3-9 11:59:38 | 顯示全部樓層

基本不用升級,那部sports只是玩樂車,升級就是浪費金錢。
 樓主| Getchu 發表於 2019-3-10 09:40:24 | 顯示全部樓層
ray2011 發表於 2019-3-9 11:59
基本不用升級,那部sports只是玩樂車,升級就是浪費金錢。

假如awd sports無需要升級

咁再升級係唔係要買mini-z awd ma-020ve pro?
其他問題如上.

speedtech 發表於 2019-3-10 11:11:19 來自手機 | 顯示全部樓層

師兄其實個人喜好!Sport 版AWD 可能底板級數比較不足夠!
如果不是一定玩KYOSHO 車, 以下在車在車場都是好好玩,不過投資多一點$(好毒……)

1. GLA V2
2. SZ
3. BZ 2017
kkchung 發表於 2019-3-10 14:04:39 | 顯示全部樓層
AWD SPORTS 本身針對入門方便去玩及玩樂味為主。其中電路板本身有燈組控制線路及陀螺儀插位,只要買回燈及陀螺儀便可便用。不過因為電路板不支援無刷馬達,所以只能用回原廠的快一點的升級有刷馬達。

而這·些 Mini-Z 電路板是一體化,不像其他專業系統把伺服器、接收器、電子變速器等各自獨立分開。所以要改無刷便需要 MA-020VE PRO 套電路板及支援 MHS/AFS 編碼的遙控器。

如果你只是自己個人家裡玩玩 (漂移)不是競速,只要加回 陀螺儀便夠。也可選擇一些不同調整角度零件,看看不同角度時的分別。

一般飄移 是玩那種(動態美感) 及 個人控制上 的準成度不是玩速度。 專業些玩家也只會用 RWD 後驅飄移車架為主,動態上會較像真。

遙控動作段數正常專業遥控應是很線性感覺不到,一般現代遙控可想成 1024 。但本身專業遥控器可以有許多設定會影響(改變) 來配合車手及場地控制需求,而伺服器和電變也會同樣 相關及互相 影響。

AWD SPORTS 和 MA-020VE PRO SP,可以想成骨架基本是同一系統出來。但MA-020VE PRO 尾懸掛便是用上可以調整的(DWS 尾懸掛系統)。 別外電路板也是用上較高級支援MHS/ASF 編碼系統及支援用上無碳刷馬達.... 其他還有一些細節位等。

不用 Eneloop Pro 電 ? 這可能是說車埸比賽的車手,因為電池會影響動力。所以會 針對競速比賽 選擇一些 爆發力特別強的充電池牌子。

正常是推後一定是先剎車,然後再推後第二下才是後波。用意是作保護及如果高速行走中特然向後車子會失控,而且玩速度 刹車 控制是很重要。如果我們玩1:10房車那類其本是不會要後波,因為我們刹車動作不是只推一下而是多動作。
 樓主| Getchu 發表於 2019-3-11 02:58:57 | 顯示全部樓層
kkchung 發表於 2019-3-10 14:04
AWD SPORTS 本身針對入門方便去玩及玩樂味為主。其中電路板本身有燈組控制線路及陀螺儀插位,只要買回燈及 ...

多謝回覆
燈及陀螺儀我在最初就已經買了...
我還以為不安陀螺儀不能正常飄移...怎料不安也照樣能輕鬆飄
燈套件買了反倒沒安裝...因為不方便換車殼
聽你們說大概就升級一下摩打就可以了,麻煩告知一下型號,謝謝

推後是剎車?怎麼我感覺沒什麼作用

MA-020VE PRO跟MHS/AFS搖控我是了解的
只是網上都沒怎麼說我這些新人問題,只是說反應快很多各種

(1)專業遥控能做到跟腳踏油門一樣,手指壓多少就給多少嗎?
因為原裝的感覺就三種速度...

(2)一台專業搖控能不能匹配兩台車? awd sports跟MA-020VE PRO? 一鍵切換?

(3)MA-020VE PRO到底能不能用回AWD系列的車殼,是不是飄移向 (還是說靠個人設置?)

(至少希望了解MA-020VR是不是合乎我用途,不然就像買台f1車盤回來再快對我沒用,我網上看20ve好像都是用後驅車的車殼)

因為京商明確區分RWD/AWD車殼
我主要是不想浪費車殼...我在最初就已經買了ae86,evo車殼(原裝是GTR)

另外想問一下比eneloop pro爆發力更強的充電池有那些?

最後想問一下,樓上說的
1. GLA V2
2. SZ
3. BZ 2017
這些能不能用回kyosho的車殼
我接觸mini-z主要是因為最近推出的first mini-z
資料搜集才發現那版本是不能飄,然後才入了了awd sports系列
因為kyosho感覺配套很完善,車殼也很多

speedtech 發表於 2019-3-11 23:11:43 來自手機 | 顯示全部樓層
GLA, SZ, BZ 是可以用Kyosho 車壳,主要用98mm前後輪距的便可!