RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8136|回復: 15
收起左側

[技術分享] 中置摩打417

樓主| AMAT 發表於 2019-6-28 01:36:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

其實當日收到兩架417 O既零件時,都諗緊冇理由兩架417都一樣.....
係諗緊做啲乜.......做M定做其他。

咁早排ZERO TRIBE架車咁行,所以最後決定都係搞下中置。

樓主| AMAT 發表於 2019-6-28 01:37:46 | 顯示全部樓層
不過我地個中置有啲唔同。

ZERO TRIBE個係改埋摩打座,佢摩打唔係放中間,係中間偏後,放中間位O既係個大減座。

我地就因為唔想改摩打座,所以就將摩打放中間,皮帶前後保持長短但相若。

部份零件會繼續係SHARE我架416/417改版O既RP零件,例如SERVO座同埋個電架。
前後油壓架係我架改版417果套,冇分別,唔係SSBB嚟。
ouga 發表於 2019-6-28 15:05:16 來自手機 | 顯示全部樓層
我都諗過試下改418做中置
tkwcrash 發表於 2019-6-30 17:18:49 | 顯示全部樓層
手作 Hkhandmade 個facebook幾個月前都見佢改左架419X都係中置摩打
 樓主| AMAT 發表於 2019-7-6 11:41:51 | 顯示全部樓層

中置417第一版收到底板後,有所修改,宜家已經第二版本。

樓主| AMAT 發表於 2019-7-8 12:52:43 來自手機 | 顯示全部樓層
由於朋友仔俾我嘅件係唔夠,差咗份轉向,轉向臂自己搵到,但中間link住果塊冇,最後就用呢個3D print嚟解決~

果個位唔駛好硬,但要準。最後我用0.15層厚加100% infill嚟搞掂。
speedo 發表於 2019-7-10 14:51:06 來自手機 | 顯示全部樓層
你好,請問可否出售這個3D中間link 呢?謝謝。
 樓主| AMAT 發表於 2019-7-11 11:33:42 | 顯示全部樓層
speedo 發表於 2019-7-10 14:51
你好,請問可否出售這個3D中間link 呢?謝謝。

圖係不出售。但如果你有需要,我地可以收費幫你造一件。
speedo 發表於 2019-7-11 13:42:53 | 顯示全部樓層
唔該AMAT師兄, 請 CHECK PM.
 樓主| AMAT 發表於 2019-10-3 01:15:03 來自手機 | 顯示全部樓層
架中置417玩咗一段時間,加上有正常後置比較,其實都已經試出咗呢架車嘅感覺同特色。

有關嘅感想係中置唔中置一文有講。https://www.rc-evo.com/xbbs/thread-444743-1-1.html

由416開始,兩個model(正常同SSBB),再到417後置兩代,再到呢架中置,都有五架唔同嘅數據經驗。再加上一啲其他牌子車嘅改造,部份人揸仲攞過三甲,整個開發其實幾完滿,尤其FDM打印件用係受力部份上是否合適等,都有一個幾好嘅答案。

嚟緊出420,應該都唔會再搞418或419,而係會係420到搞。下一個個人作品有機會可能出嘅,相信會係420身上。

當然呢啲經驗係冇浪費,亦都有開發其他品牌嘅車架到用。

至於呢架中置417會唔會出?我諗未必會喇,又唔係仲有好多人有417,無謂晒時間。我都係咁啱有人俾兩架417嚟,先咁玩。但都多謝有關人仕送嚟,賺取寶貴經驗。

speedo 發表於 2019-10-10 17:06:54 來自手機 | 顯示全部樓層
請問這架中置前後皮帶齒數是多少呢? 頭尾皮帶輪,中間小皮帶輪及用多少齒呢?謝
 樓主| AMAT 發表於 2019-10-10 22:39:07 | 顯示全部樓層
speedo 發表於 2019-10-10 17:06
請問這架中置前後皮帶齒數是多少呢? 頭尾皮帶輪,中間小皮帶輪及用多少齒呢?謝 ...

中間皮帶輪換咗做XPRESS果個20牙。所以FINAL GEAR RATIO係1.85。

皮帶數.....我再睇下先。
speedo 發表於 2019-10-11 08:55:05 | 顯示全部樓層
麻煩您.謝謝
 樓主| AMAT 發表於 2019-11-15 11:02:29 來自手機 | 顯示全部樓層
420未出,做多次架417更新,塊底板加返新臂碼窿,可以用到田宮新出臂碼。轉向移後等轉向調整更好。尾位加咗扭動控制用嘅窿,方便做扭動調整。
 樓主| AMAT 發表於 2019-11-15 11:04:01 來自手機 | 顯示全部樓層
換咗420臂,相信反應會更敏銳。

不過我冇換新臂碼粒,因為仲有大量舊臂碼,用埋先。
 樓主| AMAT 發表於 2019-11-15 11:05:57 來自手機 | 顯示全部樓層
後置版都改咗小小,加臂碼窿,移後轉向。

另外兩塊底都加返417X用嘅窿,支援返417X.....不過我冇417X