RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7742|回復: 14
收起左側

新手玩XM1S 問題

樓主| plk67029165 發表於 2019-7-25 15:50:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想問下呢個殼可唔可以用落XM1S到?
http://www.rcmart.com/hobby-niss ... .html?cPath=438_874
新手第一次玩M車應該用幾多T motor好?
yu254445 發表於 2019-7-25 17:13:55 | 顯示全部樓層
留意WHEELBASE 可以用210MM就可以...最好用跑車殼款會定D

13.5T/17.5 都可以...留意配搭齒比!
 樓主| plk67029165 發表於 2019-7-25 21:17:18 來自手機 | 顯示全部樓層
我係收2手,上手換左112齒,咁我應該用幾多?電子野同motor 未買,唔想浪費左佢
yu254445 發表於 2019-7-26 08:39:22 | 顯示全部樓層

[112/37]*1.9 = 5.75 Final gear ratio for XM1s (尼個系行大概13.5T 開TURBO的齒比), 所以買定36/37/38摩打齒!  另外入定2隻112大減齒...記住全部買曬64Pitch / 48pitch的齒

如果你行BLINKY 就~4.XX final gear ratio!!
 樓主| plk67029165 發表於 2019-7-26 11:41:42 來自手機 | 顯示全部樓層
姐係買曬64 pitch 同 48 pitch? 定係買曬 64p or 48p 其中一set?
masterlai 發表於 2019-7-26 11:56:54 | 顯示全部樓層

XM1S有嚴重的電裝左右配重不均問題(100g以上)
造成該車左右彎有不同的調性
我個人採用HYPERION/SCOPION HS2221外轉馬達(3590KV)   
搭配2S電(馬達須轉接座)
除了左右配重狀況好很多外,性能亦是頂尖。  
殼的話,推薦TITAN(BLITZ) MINI RS4   軸距210mm..
yu254445 發表於 2019-7-26 12:05:29 | 顯示全部樓層
plk67029165 發表於 2019-7-26 11:41
姐係買曬64 pitch 同 48 pitch? 定係買曬 64p or 48p 其中一set?

講緊大減同摩打齒.....一系用曬48PITCH OR 一系用曬64PITCH (48話無甘易食石仔, 68話油門層細緻D)

yu254445 發表於 2019-7-26 12:12:33 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2019-7-26 11:56
我個人採用HYPERION/SCOPION HS2 ...

我淘寶界作幾塊 $6rmb 紫銅板 (~60gram大概細短電小小SIZE)來改善左右負重平衡問題!
 樓主| plk67029165 發表於 2019-7-26 12:46:23 | 顯示全部樓層

http://www.rcmart.com/quicrun-brushless-sensored-system-120a-135t-blackg2-motor-ya021-p-75023.html
我諗住買呢套 motor
電就呢個
http://www.rcmart.com/lipo-battery-4600mah-2cell-shorty-connector-p-83047.html?cPath=52_1286
 樓主| plk67029165 發表於 2019-7-26 13:06:51 | 顯示全部樓層
yu254445 發表於 2019-7-26 12:05
講緊大減同摩打齒.....一系用曬48PITCH OR 一系用曬64PITCH (48話無甘易食石仔, 68話油門層細緻D)

原來係咁
yu254445 發表於 2019-7-26 13:23:29 | 顯示全部樓層
plk67029165 發表於 2019-7-26 12:46
http://www.rcmart.com/quicrun-brushless-sensored-system-120a-135t-blackg2-motor-ya021-p-75023.html ...

尼SET野吾好制...個ESC無BOOST,TURBO功能....玩小好多野!
摩打平平地玩teampowers v2已經好夠
摩打風扇最小都30MM....40MM更好

電就用某隻D字頭大陸淘寶短電.....YMT大把師兄用緊!
abba 發表於 2019-7-27 10:43:32 來自手機 | 顯示全部樓層

請問摩打座如何改動?
masterlai 發表於 2019-7-30 11:14:35 | 顯示全部樓層
abba 發表於 2019-7-27 10:43
請問摩打座如何改動?

請找540轉370/380馬達座   並把馬達螺絲換長即可 因我有KYOSHO  PLAZMA LM  所以轉接做就直接用裡面附的金屬件
要便宜一點,可以找TAMIYA RM01用塑膠轉接座51479
(亦有鋁合金版本54354)

另外,HS2221這顆馬達並無半月牙軸心,馬達齒光用止付螺絲是不太牢靠的  得搭配厭氧膠確保齒輪不鬆脫..

abba 發表於 2019-7-30 23:28:32 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2019-7-30 11:14
請找540轉370/380馬達座   並把馬達螺絲換長即可 因我有KYOSHO  PLAZMA LM  所以轉接做就直接用裡面附的金 ...

謝解答!
yu254445 發表於 2019-7-31 11:52:46 來自手機 | 顯示全部樓層
摩打芯無開平口可以用磨機DIY開