RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: 貴姓黃生
收起左側

[新產品資訊] 3 Racing Mid ship Advance 新款電動房車

james9999 發表於 2019-9-18 12:02:59 來自手機 | 顯示全部樓層
中置入門車可以吸引新手玩,玩到有需要再升級係一向做法
500EVO 發表於 2019-9-19 09:08:12 來自手機 | 顯示全部樓層
其實大家想模型車能在香港發展更要支持港貨,今到可以低價位入門,港貨也有高低级別,所以3仔或Xpress等等廠商都壹車兩賣,想高檔可買CSO,玩到壹定程度自然就會有要求買高檔次車種,而灣仔天橋底模型車場正重建中,到時又多個場吸引朋友加入。
cc4321 發表於 2019-9-19 09:13:43 | 顯示全部樓層
任何產品, 都係入門級先係最搵到錢, 點解有人會倒轉黎講? 問問孖星, TT賣得多定TB賣得多, 有時候花得起錢唔代表你識得花錢
AMAT 發表於 2019-9-19 12:54:37 | 顯示全部樓層
cc4321 發表於 2019-9-19 09:13
任何產品, 都係入門級先係最搵到錢, 點解有人會倒轉黎講? 問問孖星, TT賣得多定TB賣得多, 有時候花得起錢唔 ...

好多人以為入門版就必然搵得錢多,以為一定賣得多。

事實上大家睇漏幾個問題,第一,個市場可以接到幾多部車,第二套模成本幾多錢。

開一套模,尤其係遙控車咁多零件,根本就唔平,然後一生產,講緊係萬萬聲先可以。
講得衰小小,一部車如果賣到一千架,已經要開香檳慶祝。

宜家一款車,最多只都係賣兩三千架左右,已經叫好好賣。
出膠車,唔駛蝕已經偷笑。

你以為人人都係田宮有自己廠啤膠?

等如3RACING對上架MG,你見佢仲有冇嘢出?
啲人一話佢SET唔到,行唔直,由好好賣變到冇人買,到買咗啲人放晒出嚟。
你估下佢又可以賣到幾多架呢?

你去車場睇下幾多人仲玩緊架MG?
幾多人已經賣晒?

你估人人都係田宮?

AMAT 發表於 2019-9-19 13:01:16 | 顯示全部樓層
我就夠膽講句,我3RACING MG EVO又有,M4 SPORT又有,XPRESS XQ1S同XM1S都有。砌出嚟有咩問題,行出嚟會有咩問題,係睇得出就睇得出。

等如你出去問下買過MG EVO嘅人,幾多話架車行唔直。當然唔係佢SET唔到,係好多人買返嚟係唔會有咁好心機去SET去睇個問題係邊。
砌埋,行唔到就掉埋一面。呢個係現實。