RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9531|回復: 19
收起左側

[技術問題] 關於tt02 set up

樓主| phchan 發表於 2019-11-12 09:41:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問一架 TT02 要如何setup 會比較好走?
ecnam 發表於 2019-11-12 13:39:27 來自手機 | 顯示全部樓層
睇睇KK介紹 https://youtu.be/2XrsIIbg4Qg
mattma369 發表於 2019-11-12 13:46:19 | 顯示全部樓層

其實用支中級控 就好走

sean2013 發表於 2019-11-13 10:35:29 | 顯示全部樓層
TT01  TT02 都係要頭直濕,尾牙差
配一套金屬油壓
配一套金屬直軸
其他金屬無必要加
就好好走了
masterlai 發表於 2019-11-13 12:15:44 | 顯示全部樓層
TT02?

最最重要的是"可調上擺臂"   原廠的CAMBER為正角   也就是內八
這個不改,過彎極限就擺在那邊....

第二要改的是避震   原廠無DAMPER   過彎晃動或跳動   循跡很差

第三要改的是中軸   原廠塑膠遇到大動力會扭麻花

第四要改的是前直軸,可以試試將三顆傘齒其中一顆拔起塞入其他兩顆中間就完成

第五.....沒有第五了....換一台車...
 樓主| phchan 發表於 2019-11-13 15:48:11 | 顯示全部樓層
謝謝各位大大!
唔識做 發表於 2019-11-13 17:55:02 來自手機 | 顯示全部樓層
換走個原裝尾杯先,無角度乜都死
dttmtong 發表於 2019-11-22 08:52:15 來自手機 | 顯示全部樓層
可以參考一下呢條 link
dttmtong 發表於 2019-11-22 08:52:33 來自手機 | 顯示全部樓層
https://www.thercracer.com/2014/08/tamiya-tt02-guide-mods-tuning-and-tips.html?m=0
dttmtong 發表於 2019-11-22 09:19:58 來自手機 | 顯示全部樓層
其實 TT-02 不太值得投資,買下買下已經夠買架碳架 touring. 我剛剛用 $599 買左架 SNRC R2-G 連車殻俾個仔,取代佢玩緊的 TT-02. 部 SNRC 做完簡單 set 車已經好走過部 TT-02.

當然,相信好多人都好似我一樣,TT-02 係第一部 RC, 咁一定想升級一下等佢好走一啲。現在個仔部 TT-02 俾左個女玩,尋晚拆晒全車清潔再加一啲新 option, 睇起嚟新嘅一樣。

除咗可調上臂,基本上樓上師兄提議的我已經做了,我重做咗以下幾樣野。

1)換藍色加硬底兜,只係幾十蚊平靚正

2)係底兜開孔加魔術貼,唔駛再用原廠又麻煩又醜的電磁架

3)TT-02 本身好多虛位,我買 0.1-03mm 厚介子 zip 返曬。zip 乜嘢位可以參考樓上條 link, 我都係跟個老外改

圖中的車尋晚剛換兜,未 set 車未重新走線
貴姓黃生 發表於 2019-11-23 09:22:03 | 顯示全部樓層
想好走點會買TT02,單係換避震中軸同反牙推桿都等同買多部,市面幾部賣六七百入門車唔改都好跑過TT02
masterlai 發表於 2019-11-27 10:00:32 | 顯示全部樓層
TT也不是沒有好處的  備品多到爆炸、長壽~~
就連舊款TT01都還有多如山的零件以及升級件
也到處都可買到...更別提比別人帥上一倍的像真殼
新手只要車殼夠帥就贏一半的~~
說到底是該車款的銷售生態適合新手  而不是該車的結構...
論結構的話  我覺得TT01/02還不如老款的TL01
cc4321 發表於 2019-11-28 08:10:49 | 顯示全部樓層
TT02係新手車, 一切從簡開始, 花錢改不如直接買部好啲, 一部街車點改都及唔上一部賽車
tophand88999 發表於 2019-11-28 11:42:00 | 顯示全部樓層
ABS 膠件,跨張D講,比太陽曬多幾次,又龜裂,又變脆
archingching 發表於 2019-12-5 13:40:14 | 顯示全部樓層
撞散又唔心痛,操車一流
faileo1975 發表於 2020-1-19 18:15:33 | 顯示全部樓層
玩車緊係睇場地玩,唔通買部X RAY係球場玩?
車仔明 發表於 2020-1-20 23:59:27 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2019-11-13 10:35
TT01  TT02 都係要頭直濕,尾牙差
配一套金屬油壓
配一套金屬直軸

同意  , 我都有兩架TT02 , 只需照師兄所講配整以上改件就足夠 , 平價車無必要太補
gordonleung 發表於 2020-1-21 19:24:06 來自手機 | 顯示全部樓層
最近都想買中平價架軸車玩吓,其實tt02加幾舊水買option, 會唔會直接出架TB05 pro更好呢?不過好少見有師兄討論TB05, 呢架車係咪好少人玩呢
kamwai 發表於 2020-1-21 21:02:24 來自手機 | 顯示全部樓層
其實最主要唔係錢問題,tt02由玩唔倒整到玩到,跟住再慢慢行得快,(當然唔係好快,只係有小小兢爭力),係好開心咖
abcde 發表於 2020-1-21 22:33:32 來自手機 | 顯示全部樓層
TT02S係另一選擇...