RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8311|回復: 31
收起左側

辣雞咀氧化

樓主| tamiyarx 發表於 2020-2-1 15:41:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我用啲辣雞咀 經常 氧化 上唔到錫 請問各位師兄 有冇優質的辣雞咀介紹 謝謝!
AMAT 發表於 2020-2-1 16:33:39 | 顯示全部樓層
你支咩牌子辣雞同幾多火,因為有唔同SIZE。

想好嘅,咪買GOOT同HAKKO果啲咀。

有時氧化可以買個GOOT雞咀回復啲膏嚟整整佢。
sean2013 發表於 2020-2-1 17:42:11 | 顯示全部樓層
鴨記幾蚊支,
想上石又不換咀可用沙紙破壞咀表面一定上石
pui4yip 發表於 2020-2-1 18:33:02 | 顯示全部樓層
你用完有無清潔番佢?
 樓主| tamiyarx 發表於 2020-2-1 20:18:28 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2020-2-1 17:42
鴨記幾蚊支,

試過唔work
 樓主| tamiyarx 發表於 2020-2-1 20:21:45 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-2-1 16:33
你支咩牌子辣雞同幾多火,因為有唔同SIZE。

想好嘅,咪買GOOT同HAKKO果啲咀。

嘗試過 100 W g o o t 辣雞同磨沙辣雞嘴 同樣好快已經上唔到錫
 樓主| tamiyarx 發表於 2020-2-1 20:29:36 | 顯示全部樓層
pui4yip 發表於 2020-2-1 18:33
你用完有無清潔番佢?

有師兄話用完 由 得啲錫 留喺 辣雞 嘴上 有助減少氧化
所以我都冇清潔 當辣雞熱咗 嘅時候 錫 溶咗 仍然黐住 辣雞嘴上 正常使用 但係過了好幾次 辣雞嘴變了黑色 再上唔到錫
AMAT 發表於 2020-2-1 22:57:11 | 顯示全部樓層
sean2013 發表於 2020-2-1 17:42
鴨記幾蚊支,

沙紙係最不可取。

因為雞咀上錫係因為個面層有一層電鍍層。用沙紙係會破壞果層電鍍層,越整越衰。
tophand88999 發表於 2020-2-1 22:58:24 | 顯示全部樓層
用恆温雞啦,普通雞成日過熱,不過鴨記唔多見,淘X大把
AMAT 發表於 2020-2-1 22:59:58 | 顯示全部樓層
tamiyarx 發表於 2020-2-1 20:29
有師兄話用完 由 得啲錫 留喺 辣雞 嘴上 有助減少氧化
所以我都冇清潔 當辣雞熱咗 嘅時候 錫 溶咗 仍然黐 ...

話留錫係表面果啲,首先要睇係乜嘢錫。

你話好CHEAP果啲錫一大圈十零蚊果啲,我就建議你用完個咀清潔喇。果啲平價錫本身自己都會氧化,一氧化就又唔上又唔好用。

用完抺一抺好啲囉。
AMAT 發表於 2020-2-1 23:04:02 | 顯示全部樓層
tamiyarx 發表於 2020-2-1 20:21
嘗試過 100 W g o o t 辣雞同磨沙辣雞嘴 同樣好快已經上唔到錫

100W GOOT? ARE YOU SURE?

100W其實係過勁。

雞咀唔買用呢個。

唔好再用沙紙磨。
Wallace 發表於 2020-2-1 23:04:35 | 顯示全部樓層
樓主你有冇用焫雞濕海棉清潔? 你可以用完焫雞斷電後 繼續將焫雞咀揩張海棉清潔直至個咀唔燙手, 咁個焫雞咀就無咁易氧化
AMAT 發表於 2020-2-1 23:08:38 | 顯示全部樓層
tophand88999 發表於 2020-2-1 22:58
用恆温雞啦,普通雞成日過熱,不過鴨記唔多見,淘X大把

其實好多唔係好貴嘅GOOT同HAKKO都唔會過熱,唔係一定要買恆溫。

只係好多人唔多重視,買果啲WINSTAR嘢唧。
AMAT 發表於 2020-2-1 23:10:01 | 顯示全部樓層
Wallace 發表於 2020-2-1 23:04
樓主你有冇用焫雞濕海棉清潔? 你可以用完焫雞斷電後 繼續將焫雞咀揩張海棉清潔直至個咀唔燙手, 咁個焫雞咀 ...

濕海棉嚟抹.....電鍍層甩得更快。
Wallace 發表於 2020-2-2 00:19:12 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-2-1 23:10
濕海棉嚟抹.....電鍍層甩得更快。

我用開幾十蚊既焫雞都係咁樣用海綿處理so far都無問題 可能貴價model要求不同
 樓主| tamiyarx 發表於 2020-2-2 01:20:32 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-2-1 23:04
100W GOOT? ARE YOU SURE?

100W其實係過勁。

請問用幾多W較為合適
ming852 發表於 2020-2-2 09:40:02 來自手機 | 顯示全部樓層
60W夠, 用扁嘴, 不要用尖嘴, 濕海綿一定要, 不會破壞雞咀, 在焊錫前先掃濕海綿清潔, 跟住上小量錫, 不要長時間沒有錫在咀上, 任何牌子都可以用上十多廿年.
車仔明 發表於 2020-2-2 14:45:12 | 顯示全部樓層
ming852 發表於 2020-2-2 09:40
60W夠, 用扁嘴, 不要用尖嘴, 濕海綿一定要, 不會破壞雞咀, 在焊錫前先掃濕海綿清潔, 跟住上小量錫, 不要長 ...

非常有參考價值的保養方法
AMAT 發表於 2020-2-2 21:14:07 | 顯示全部樓層
熱辣雞咀用濕海綿,同一個燒紅易潔鑊開水喉射一樣,做得多,就會甩鍍層......
ANYWAY,有人覺得呢個方法仲WORK嘅,咁可以試。
但一般計我係唔會用濕海綿。
tophand88999 發表於 2020-2-2 22:02:40 | 顯示全部樓層
我海綿都冇,用濕水紙巾,一抺雞咀即發亮,用左幾年支咀都未換過,鴨記支咀都係十皮一支姐