RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8663|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 1/10 Touring 選用辣雞?

樓主| wilsontsang 發表於 2020-2-3 15:35:03 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
1/10 Touring選用幾W 辣雞焊接電變?
chacha 發表於 2020-2-3 18:11:44 來自手機 | 只看該作者
我用70W
AMAT 發表於 2020-2-3 18:17:55 | 只看該作者
60W乜都夠。

太高火數一則唔安全,二則太熱會影響啲電子嘢。
 樓主| wilsontsang 發表於 2020-2-3 20:35:21 來自手機 | 只看該作者
Thanks
tc3driver 發表於 2020-2-3 20:55:06 來自手機 | 只看該作者
最好大些火數120W, 150W,啲錫溶得快啲反而不易燒壞電子嘢,火數低要高手先做到,因為啲錫溶得部份,接觸時間長反而熱到燶晒
AMAT 發表於 2020-2-4 01:00:45 | 只看該作者
tc3driver 發表於 2020-2-3 20:55
最好大些火數120W, 150W,啲錫溶得快啲反而不易燒壞電子嘢,火數低要高手先做到,因為啲錫溶得部份,接觸時 ...

60W其實己經好高火數。 120W呢啲係工業用,唔應該買嚟放係屋企到用。
120W絕對唔係俾一般人用。

香港法例下,一般五金鋪賣俾人用,最高係80W,高80W都已經係犯法。

你話如果係TURBO雞呢,就得。

但唔應該叫人買超過80W辣雞返屋企用。

AMAT 發表於 2020-2-4 01:22:18 | 只看該作者
ming852 發表於 2020-2-4 08:47:20 來自手機 | 只看該作者
我用40W都夠, 不要連續不停焊接, 給些時間焊雞儲蓄温度便可.
100W我試過,是可以的,升温快,可以連續使用,不過每次焊點要快, 不要多過2至3秒, 否則很易破壞銲件, 由其是電變這些有PCB的零件.
所以60W絕對夠用, 牌子我個人不太注意, 因為都係一啲低技術工具.
 樓主| wilsontsang 發表於 2020-2-4 17:58:03 | 只看該作者
唔該曬師兄!
Luke 發表於 2020-2-4 23:51:49 來自手機 | 只看該作者
我用呢支,都係見呢度D師兄介紹,200蚊左右,非常適合RC應用。
AMAT 發表於 2020-2-5 01:11:43 | 只看該作者
兩個版友貼出嚟果支都係用HAKKO。

HAKKO中文叫白光,價錢平,好用,襟用,我個人係好建議買佢。

我自己有兩支HAKKO,講緊都係港紙四五十蚊一支,60W,抵用,好用,襟!

我有GOOT TQ90我都好少用。一支HAKKO就夠。
qiix 發表於 2020-2-5 15:12:51 來自手機 | 只看該作者
Hi AMAT師兄
我用緊TQ-77(Goot槍型嗰隻)是否不合用?
因為較難焊接,可能自己技術差
另外,是否更換平咀好D
Thanks
AMAT 發表於 2020-2-5 16:30:19 | 只看該作者
qiix 發表於 2020-2-5 15:12
Hi AMAT師兄
我用緊TQ-77(Goot槍型嗰隻)是否不合用?
因為較難焊接,可能自己技術差

有時焊唔到有好多原因,首先係辣咀狀態好唔好,二則果啲焊有冇氧化到,三則個頭啱唔啱用。

唔同辣雞咀,其實都有唔同受熱面積,舉例一般啲尖咀,個受熱點得個咀,其實焊我地啲粗電線,係唔好多用。

其實可以睇下我地YOUTUBE CHANNEL,有講解點搞。

如果真係好難焊,咪落啲松香。

qiix 發表於 2020-2-5 22:00:26 來自手機 | 只看該作者
AMAT 發表於 2020-2-5 16:30
有時焊唔到有好多原因,首先係辣咀狀態好唔好,二則果啲焊有冇氧化到,三則個頭啱唔啱用。

唔同辣雞咀, ...

非常有用

謝謝你
masterlai 發表於 2020-5-13 12:41:11 | 只看該作者
個人使用HAKOO FX888D恆溫焊槍
正常清況350度  焊馬達線450度
一般焊槍這東西  沒有定時沾水降溫
焊頭很快就氧化無法使用
我這台已經用了6年...無換過焊頭     
如果有長久需求  恆溫焊槍是優秀選擇
pecky38 發表於 2020-5-13 16:04:53 | 只看該作者

我支 Hakoo Model# 980, 20W/130W 用左超過30年,仲用緊原裝尖咀!20W 好在開著又未焊時不容易過熱燒壞支咀。(因不是恆溫,也會注意不空開著太耐!) 130W turbo mode 用黎加速升溫不能多過30秒,我就永遠每次最多10~12秒,如果唔夠就隔5秒後再按。

其實要易上錫同保養支咀,soldering paste 最重要!我就用 goot Hobby Use Soldering Paste BS-15。每次用完斷開電源還好熱的時候,沾 soldering paste,然後新錫,再用廁紙掃乾淨焊咀,使一層薄薄的好錫蓋住焊咀。

唔識做 發表於 2020-5-13 22:56:07 來自手機 | 只看該作者
錫線好多已內置松香,不需要另外再加
AMAT 發表於 2020-5-13 23:38:02 | 只看該作者
其實果日係鋪頭傾。

無鉛錫係用60W以上,40W以下最好用有鉛會易焊啲。

有啲朋友以為係松香唔夠,其實火數問題。
pecky38 發表於 2020-5-14 00:44:39 | 只看該作者
以下一文講晒有鉛無鉛及助焊劑的作用
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E9%8A%B2%E6%96%99