RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6849|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[新產品資訊] 試裝H2RD出嘅3RACING 20M底板KIT

樓主| AMAT 發表於 2020-2-29 13:25:22 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
 樓主| AMAT 發表於 2020-2-29 13:29:02 | 只看該作者
tamiyarx 發表於 2020-3-1 14:18:48 | 只看該作者
最好新底版能解決頭皮帶過鬆嘅問題啦
 樓主| AMAT 發表於 2020-3-1 17:08:50 | 只看該作者
tamiyarx 發表於 2020-3-1 14:18
最好新底版能解決頭皮帶過鬆嘅問題啦

換咗個新偏心環就已經解決咗啦,仲有問題咩?
tamiyarx 發表於 2020-3-1 19:17:30 | 只看該作者
AMAT 發表於 2020-3-1 17:08
換咗個新偏心環就已經解決咗啦,仲有問題咩?

那個偏心環要自費,如果新嘅底板可以解決埋呢個問題就更加理想
 樓主| AMAT 發表於 2020-3-1 20:55:19 | 只看該作者
tamiyarx 發表於 2020-3-1 19:17
那個偏心環要自費,如果新嘅底板可以解決埋呢個問題就更加理想

如果買新車好似就已經跟咗。
至少我買新車就跟埋。

底板本身係唔會隨便去郁個距離數,以我所知H2RD佢地係冇郁過條數。
如果係宜家嚟改條數,咁佢3RACING未來出嘅未咪又唔啱返?
所以唔會因為換咗佢地塊底而個問題就解決,塊板設計一定係跟返未來3RACING出嘅車配置嚟去考慮,而唔會走返轉頭。

所以你都係買返果個偏心環啦~

tamiyarx 發表於 2020-3-1 21:04:53 | 只看該作者
AMAT 發表於 2020-3-1 20:55
如果買新車好似就已經跟咗。
至少我買新車就跟埋。

已經加咗帶頂 不會再買偏心環了 謝謝!
 樓主| AMAT 發表於 2020-3-1 21:51:02 | 只看該作者
tamiyarx 發表於 2020-3-1 21:04
已經加咗帶頂 不會再買偏心環了 謝謝!

可以考慮換做MBL皮帶,ZERO TRIBE話BANDO係長過MBL小小,20M跟果條就係BANDO嚟。

https://h2-rd.com/collections/for-3racing/products/s3m-351-drive-belt
tamiyarx 發表於 2020-3-2 05:38:00 | 只看該作者
AMAT 發表於 2020-3-1 21:51
可以考慮換做MBL皮帶,ZERO TRIBE話BANDO係長過MBL小小,20M跟果條就係BANDO嚟。

唔該曬 Amat
tc3driver 發表於 2020-3-4 11:50:43 | 只看該作者
好設計,終於可解決一粒螺絲臂碼問題,另外3racing好似改變了過往踏實形象,有心整到啲零件易爛啲(螺絲位開得太近邊位,油壓架中間已經窄,仲專登加個凹位,使到更薄弱,驚死你唔爛),諗住增加銷量,現在有H2RD幫佢改良執漏,消費者可多個選擇,良性競爭,這是好事
 樓主| AMAT 發表於 2020-3-4 15:41:33 | 只看該作者
tc3driver 發表於 2020-3-4 11:50
好設計,終於可解決一粒螺絲臂碼問題,另外3racing好似改變了過往踏實形象,有心整到啲零件易爛啲(螺絲位開 ...

個人覺得唔好咁講。

每一架車設計時,設計師都有佢嘅心思放落去,冇人設計啲嘢係一開始想就撞爛。同埋遙控車從來都唔預你大撞。

個人覺得3RACING原裝設計固然唔係有大問題,但係玩完之後有自己諗法嚟去改,又係另一件事。
我唔覺得應該用佢想啲嘢易爛嚟講。事實有好多人玩好耐都冇爛。
hing830 發表於 2020-3-7 08:59:06 | 只看該作者
tc3driver 發表於 2020-3-4 11:50
好設計,終於可解決一粒螺絲臂碼問題,另外3racing好似改變了過往踏實形象,有心整到啲零件易爛啲(螺絲位開 ...

原裝只有一粒螺絲收,新底板有三個螺絲孔好似毛咩用?請問板主有毛試過 m4分A B偏膠?可否同金屬一樣效果?
 樓主| AMAT 發表於 2020-3-7 21:16:19 | 只看該作者
hing830 發表於 2020-3-7 08:59
原裝只有一粒螺絲收,新底板有三個螺絲孔好似毛咩用?請問板主有毛試過 m4分A B偏膠?可否同金屬一樣效果 ...

我得M4膠板,冇M4 PRO版,所以唔知講邊樣。

但如果用膠粒硬嚟講,膠粒碼係有小小夾硬撬住嚟咁裝。

佢一個窿定兩個窿,其實係好多3RACING車友反映,唔鍾意中間一個窿,因為佢仲有果兩支PIN撬住,你拆個臂碼時要成份起晒,唔係果兩支PIN就撬住拆唔到。
唔似一般臂碼,拆一邊臂碼就可以甩到。呢個係我所知道點解要改成可以用其他臂碼嘅原因嚟。
但因為分體碼位置有特別,螺絲位係唔係同一支臂一樣,所以唔可以改,一改佢就大家要掉晒原裝啲臂碼,SET法亦都可能變晒。
 樓主| AMAT 發表於 2020-3-14 08:53:18 | 只看該作者
應該係砌得最耐嘅一架車。
一則等H2RD俾板我試,二則試完又要改,改完又要等新板。

都講下H2RD今次呢份20M改件有乜改動,有關資料其實都嚟自於唔少揸呢架車朋友意見下而出嚟。