RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3439|回復: 6
收起左側

DJI推出ROBOMASTER EP教育版

樓主| AMAT 發表於 2020-3-9 17:20:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
Robomaster果然有新配件出,之前睇到果一堆插頭,終於都知有乜用。

其實今次改款,都係由佢Robomaster大師賽入面嘅其他機而變成,只係由槍變成鉗,都係佢入面果TEAM嘅其中一款機嚟,只係又再次變成街賣版本。

不過佢支援第三方開發(包括Micro:Bit、Arduino等),又有LEGO模組果下,都真係可謂大殺三方。

宜家就睇佢係香港推廣會係點呢,作為STEM推廣,仲要有公開比賽,應該都食晒唔少學校STEM撥款。

https://www.dji.com/hk/robomaster-ep?site=brandsite&from=homepage

樓主| AMAT 發表於 2020-3-9 17:32:37 | 顯示全部樓層

有關組裝影片
 樓主| AMAT 發表於 2020-3-9 17:33:18 | 顯示全部樓層
唔知ROBOMASTER係乜嘅朋友,可以睇返我地之前影片介紹

ROVER123 發表於 2020-3-12 00:29:39 | 顯示全部樓層
哈!DJI 想跳出DRONE 機以外另起爐灶!都係好事既!但唔知US會唔會又話有『潛在陰謀』呢?呢隻大玩具用作於室內全自動無人操作有一定優勢,STEM作為行動地上基礎真係好合適!但作為RC玩家就總是欠速度及爆炸力趣味
 樓主| AMAT 發表於 2020-3-12 23:24:39 | 顯示全部樓層
ROVER123 發表於 2020-3-12 00:29
哈!DJI 想跳出DRONE 機以外另起爐灶!都係好事既!但唔知US會唔會又話有『潛在陰謀』呢?呢隻大玩具用作於 ...

唔係要嚟鬥快唧。

但係可以玩兩架車互射對戰又係另一種玩法~
ROVER123 發表於 2020-3-13 00:24:44 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-3-12 23:24
唔係要嚟鬥快唧。

但係可以玩兩架車互射對戰又係另一種玩法~

..係播!唔知草地玩會唔會難有好操控呢?籃球場地夠平滑應最適合啦!不過佐敦谷都有個細細地室內模型車場都可以玩,
 樓主| AMAT 發表於 2020-3-13 13:44:18 | 顯示全部樓層
ROVER123 發表於 2020-3-13 00:24
..係播!唔知草地玩會唔會難有好操控呢?籃球場地夠平滑應最適合啦!不過佐敦谷都有個細細地室內模型 ...

佐敦谷果個對戰一流啦~

佢唔一定要射水珠,可以用紅外線,唔怕整污糟場地。

不過要兩個小朋友都有,每人三千幾都幾貴。
但其實買部SWITCH都係到啦.....

有時玩啲實體玩具好過玩咁多虛擬嘢啦~