RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4836|回復: 11
收起左側

田宮leopard2a6左邊尾輪升起左

樓主| Tiger1_hk 發表於 2020-5-24 13:36:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位,小弟剛拿架leopard2a6玩了一會,期間有印象好似聽到一下啪聲,但無點理會,到後來再玩時竟發現左手邊最後尾隻路輪竟然升起左,即係代表無左彈性,跟住再升起成架車睇,尾路輪果然係升起左,暫時我只係拆左最後個路輪出黎,跟住發現入面連住路輪的黑色個件管住torsion bar的件完全係可以兩頭轉以唔係正常咁定死係到,但無理由支torsion bar會咁易斷,定係件黑色件連住torsion bar 個個駁位斷左,但睇返說明書兩樣機會都無咩可能會斷,心諗今次真係大獲,因為如果真係要睇下裡面發生咩事有好多野要拆,包括起動輪又要起左成個波箱先睇到,諗起都頭痛,真係未試過會有咁情況,各位師兄有否遇過?
hihizaza 發表於 2020-6-6 20:39:54 | 顯示全部樓層
似黑色舊嘢爛左
hihizaza 發表於 2020-6-6 20:40:30 | 顯示全部樓層
我都砌緊,現在整到最上個炮蓋
hihizaza 發表於 2020-6-6 20:41:29 | 顯示全部樓層
拆到呢度真係無命,起埋音箱先見到呢個位
 樓主| Tiger1_hk 發表於 2020-6-7 00:12:48 | 顯示全部樓層
hihizaza 發表於 2020-6-6 20:41
拆到呢度真係無命,起埋音箱先見到呢個位

係呀,師兄,你講得無錯,咁拆法真係勁大獲,諗起都唔想拆,最慘唔係前面個D係最後個個路輪,所以依家半放棄狀態因為真係唔想攪,一來如果最後拆晒D野睇到係黑色個個爛左都係無用,都無得換無得整到,到時都唔知還唔還原返架車好。
hihizaza 發表於 2020-6-7 08:40:47 | 顯示全部樓層
之前去dklm買op,我問過呢粒黑色膠有金屬,你可以問下
 樓主| Tiger1_hk 發表於 2020-6-7 14:51:31 | 顯示全部樓層
hihizaza 發表於 2020-6-7 08:40
之前去dklm買op,我問過呢粒黑色膠有金屬,你可以問下

師兄,我之前都有去dklm睇過,都見到好似有得買,不過都好似好貴下,應該未必會買了。
hihizaza 發表於 2020-6-7 18:35:06 | 顯示全部樓層
車好靚,最衰係孖星啲料,又話爛臂又話車底軟
 樓主| Tiger1_hk 發表於 2020-6-7 20:55:24 | 顯示全部樓層
hihizaza 發表於 2020-6-7 18:35
車好靚,最衰係孖星啲料,又話爛臂又話車底軟

係呀,師兄,原本架車係ok,但因為用料比較將貨就價,用膠件做搖臂,最後我都斷左幾支換了金屬同用金屬件換了前誘導輪調節器,估唔到依家連個黑色件都會爛埋,如果當初田宮用好D料咪好唔駛換咁多野,如果咁樣換法真係差不多接近新車一半價錢。
hihizaza 發表於 2020-6-8 01:00:12 | 顯示全部樓層
係,我加左個金屬內陣,好貴,但部車會硬淨好多
 樓主| Tiger1_hk 發表於 2020-6-9 22:46:20 | 顯示全部樓層
hihizaza 發表於 2020-6-8 01:00
係,我加左個金屬內陣,好貴,但部車會硬淨好多

師兄,你架車應該會好實淨。
CarsonL 發表於 2020-7-2 17:25:53 | 顯示全部樓層
冇計, 全部都係 CNC 做, 一家貴, 間廠已經唔幫我做添~ 想買都冇了