RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3656|回復: 7
收起左側

新手YD2 摩打, 電變

樓主| aslee2 發表於 2020-7-29 21:31:47 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想問YD2 會用乜摩打, 電變。 玩開Touring,  其實係咪可以用番。 如果不能用番, 有d 乜suggestion?
pecky38 發表於 2020-7-30 00:29:53 | 顯示全部樓層
玩漂移通常會用啲比較強磁的馬達,因為經常要瞬間加速或剎車,做成打滑或重拾爪著力。有啲馬達專為漂移用,通常有類似 Drift Spec 或 D-Spec 字眼。當然,無話用開黎玩 touring 的不合,要睇你的要求及個馬達的表現是否達到你的要求,可以先試試才考慮是否要買個另一隻。
 樓主| aslee2 發表於 2020-7-30 09:32:51 來自手機 | 顯示全部樓層
甘摩打放高位同低位架車操控有乜唔同。 凜緊yd2s 定yd2e
kellynic 發表於 2020-7-31 13:31:08 | 顯示全部樓層

強弱磁要睇返你跑咩地,強磁跑carpet適合d,跑好滑既場用弱磁
電變如果你已經用緊高級既當然唔駛換
摩打通常唔岩
要啲drift專用既
8.5T 至 13.5T 左右

suggestion 係
平玩: hobbywing G3
一步到位: Acuvance
價錢相差一倍
kellynic 發表於 2020-7-31 13:41:50 | 顯示全部樓層
aslee2 發表於 2020-7-30 09:32
甘摩打放高位同低位架車操控有乜唔同。 凜緊yd2s 定yd2e

麼打擺位會影響架車重心
簡單啲講架車個姿態會好唔同
高重心個尾會大姿態,適合單走像真
低重心架車較靈活,適合追走跑圈
不過如果初玩的話,未必會分辨得到

所以我會話,如果你喺 E 同 S 到苦惱緊
你覺得邊架靚仔d就揀佢
因為兩架個樣爭好遠
二樓版, 底盤, 長短電
兩架完全唔一樣

樓主| aslee2 發表於 2020-7-31 20:21:11 來自手機 | 顯示全部樓層
今日出kws,  好多都無yokomo賣, 你地通常去邊買
kellynic 發表於 2020-7-31 21:47:19 | 顯示全部樓層
kws冇飄車賣架, 咁耐以黎我見過萬里有一架yd2咁大把
以前偉高就有, 不過而家都變埋 tamiya
去rcmart, 或者淘寶
你想入yd2既rcmart啦
 樓主| aslee2 發表於 2020-8-2 02:48:11 來自手機 | 顯示全部樓層
謝謝意見