RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3061|回復: 5
收起左側

依加唔興改避震既?

樓主| treasurekapo 發表於 2020-7-29 21:55:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
搖控車避震就算有大細疏密孔同阻尼油選擇、最後避震既伸和縮是同樣阻尼值、呢種避震响真車既世界裡係不足以應付賽車需要、以前會用介子或者膠片去令到伸和縮出現不同阻尼值、依加真係唔覺有人玩
pecky38 發表於 2020-7-30 00:51:00 | 顯示全部樓層
你係講 on-road 或 off-road 先?我的 off-road 部份都有這樣做,只是無講唧!

個人睇法,可能有錯:至於 on-road 因為路面平行程太短,避震主要用黎 set 加減速及過灣性能,大多只是用幾多 rebound 黎較就足夠。也見過有啲用梯形孔黎控制不同流向的速度。
 樓主| treasurekapo 發表於 2020-7-30 01:46:45 | 顯示全部樓層

路面起伏隨着車速嘅增加變得起伏的頻率越嚟越密,理論上避震吸震之後回彈能夠跟得上起伏既頻率、車胎便是處於完全緊貼地面嘅狀態,發揮到車胎本身既咬地能力,若果吸震力不足令到收縮過多,過多嘅行程令到車胎唔可以緊貼路面,或者回彈太慢出現跨越空間亦都係緊貼不到路面,冇錯係會影響加減速及過灣性能   
個人睇法,要應付咁密嘅起伏頻率,先決條件必須是行程短,行程短必然是硬彈弓,硬彈弓需要較大嘅阻尼力先至可以捉得佢停,這時若果伸縮阻尼力係一樣,可能會出現回彈太慢,即係俗稱既套避震唔夠企

RGear 發表於 2020-7-30 13:50:26 | 顯示全部樓層
路面不平其實用底板 flex 來吸收,油壓是控制 rolling rate,  pitch rate, yaw rate 來控制重心轉移率
 樓主| treasurekapo 發表於 2020-7-30 15:05:38 | 顯示全部樓層
RGear 發表於 2020-7-30 13:50
路面不平其實用底板 flex 來吸收,油壓是控制 rolling rate,  pitch rate, yaw rate 來控制重心轉移率  ...

師兄提到 rolling rate.令我想起有次換避震、車身最終降低了20mm、點知到車身比未降低前更加易傾側、己經加硬既防傾桿變得平衡力弱了很多、最後知道完來問題是降低車身令懸掛角度改變了車嘅搖擺中心,在下搖臂墊左舊25 mm嘅鋁塊、藥到即刻病除
我覺得模型車其實可以好好利用左右和前後的搖擺中心來減低車身滾動嘅問題,比用防傾桿去支撐好得多,防傾桿又支撐不到前後
最近買果部SRX8GT‘响呢方面真係好得、好多位置可以改變高中低、令到條中心線任意去劃出多好變化

https://www.youtube.com/watch?v=tiq9NzKDtd4

樓主| treasurekapo 發表於 2020-7-30 22:37:56 | 顯示全部樓層
用底板來吸收路面起伏、我知道有利用呢樣去設定,但係我對呢樣完全無概念,今日至知目的完來想部車伏d,的確車輕防傾桿同避震太緊既話,上落斜灣位,轉向會有好大變化,高左一級都隨時跳起部車