RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3535|回復: 3
收起左側

XQ2S車架布局CONFIRM - 都係後置

樓主| AMAT 發表於 2020-12-24 15:08:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

XQ2S車架終於都CONFIRM咗布局,就係摩打位置不變,仍然都係後置位,大減牙仍然都係摩打之後,冇64比,亦冇中置。

波箱都係同XQ1S一樣,但臂就終於都換咗做硬臂喇。其餘改動包括二樓板設計唔同咗,多咗一啲SETTING;轉向橋設計改咗;摩打座改咗多咗啲扭動設定;電架改咗變咗做有兩粒扣,同之前OPTION果個似乎再好小小。
大家收唔收貨呢?覺得係咪值得由XQ1S變成XQ2S呢?定大家覺得只係小改版呢?

今次呢個VIDEO係英文嘅,嚟緊會有個秋文版本用中文。
唔識英文,咁就遲下睇秋文講喇。

edmundkevin 發表於 2020-12-25 08:58:28 來自手機 | 顯示全部樓層
咁得意?唔退roll bar 因為怕新手唔識整,不中置因為新手走電線比較難。不過就整兩支野頂住隻殻。咁新手係咪用得着呢?就算另外買roll bar,都不是bearing roll bar。新硬肶、電架...,人地S64什麼都有齊,而且都幾跑得吓!
 樓主| AMAT 發表於 2020-12-25 13:53:38 | 顯示全部樓層
edmundkevin 發表於 2020-12-25 08:58
咁得意?唔退roll bar 因為怕新手唔識整,不中置因為新手走電線比較難。不過就整兩支野頂住隻殻。咁新手係 ...

嗯.....其實有小小為搵一個藉口嚟去做一個解說多啲.......

走線難......咁玩田宮車其實都死得......

至於ANTIROLL BAR...... 其實新手知唔知反而唔太重要,重要係裝得到上去就OK。
因為就算唔識調都唔會太大問題。
另外網上亦有好多VIDEO介紹,SET都唔係難事......
 樓主| AMAT 發表於 2020-12-25 16:04:10 | 顯示全部樓層
https://www.facebook.com/rcxpress/videos/137381284685624

中文版出街。

坦白講,中置,64定後置穩定........其實呢個問題,都有一定答案,就係中置同64係穩定過後置。
XPRESS方面認為後置穩定啲,其實有小小係同主流背道而馳。因為如果後置咁穩定,就唔駛出套中置CONVERSION俾佢,亦都唔駛出XQ10。
更甚係唔會大部份車廠都出晒中置同64。係呢個問題上其實真係唔太同意。

當然,佢都有唔少小修小改,舉個例上波箱嘅修改,電架,油壓等等。
但又係唔跟ANTIROLL BAR又係一個問題。又亦真係未至少係一個新手必然HANDLE唔到嘅事情。
但佢有啲位加一啲新手未必理解到嘅嘢,舉例個PULLEY向上放同向下放,可能比ANTIROLL BAR更難理解。
仲有頂殼果一下。

個人覺得官方解釋其實係唔圓滿,改動似係為XQ2鋪頭多於係真係出一架新嘅入門版。
如果佢講到XQ2S用返後置係合理,我又想睇下佢XQ2時係咪出返後置。