RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4331|回復: 5
收起左側

[技術問題] SNRC R3-G 萬向 改 三節棍

樓主| ko2546 發表於 2021-7-27 23:30:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
希望有師兄可以教路
小弟想買套SNRC Spring Steel 三節棍 但睇唔明catalogue資料
本身跟車係跟160147標準47mm萬向, 前後一樣(圖1)
SNRC網站話 118240、118238、118239、118237都適用(圖4/5/6/7)
我想請教大家:
1)點解 40mm 或 38mm 都可以fit,38mm是不是會有虛位?
2)點解要分 3mm 和 2mm pin?2mm 是否要加 plastic cap?
3)S2 是什麽意思?(圖2/3/8)

圖2/3

圖2/3

圖7

圖7

圖6

圖6

圖5

圖5

圖4

圖4

圖8

圖8
紅色的馬莎 發表於 2021-7-28 10:44:04 | 顯示全部樓層
1)樓主,如果你架車無特別改過就買118240

2)118238 係改咗狗骨杯用嘅, 118237 係改咗狗骨杯加 121099(plastic cap)用嘅

ps : 因為option狗骨杯都有幾種,配合唔同option件
AMAT 發表於 2021-7-28 10:47:16 | 顯示全部樓層
SNRC換三節係有啲煩.....因為佢可以用SNRC果啲又可以用MTS果啲.....
然後又啲六角唔同。

至於點解38/42都得,係因為要視乎你用咩臂。

另外要你本身用邊隻鈴嘅六角,有機會要換六角同埋啤鈴都換埋。

樓主| ko2546 發表於 2021-7-28 20:29:29 | 顯示全部樓層
唔該曬兩位師兄
hydrogen9999 發表於 2021-7-31 09:49:05 | 顯示全部樓層
其實好簡單,38和40mm 都可以用到,原裝T3 R3 頂級是跟38,您買就買40mm 吧,40mm 耐用d,38 幼身輕d, 如果您玩快摩打好易受唔住。
2.0 和3.0 係指支pin, 2.0是落馬蹄膠的,SNRC G3原裝我記得頭直是用3.0 pin, 您買番3.0 就簡單d, 唔駛換頭直。
S2 是材料,T3和R3 頂級全部都跟頂級S2 料,非常耐用,散賣價錢比普通鋼貴一倍,但非常耐用。
hydrogen9999 發表於 2021-7-31 09:57:18 | 顯示全部樓層
MTS 和SNRC 都是同一間廠,零件編號都是一樣,只要是一樣號碼就可以互通互用。
SNRC 和MTS 最大的分別在於碳臂定膠臂,轉向方式,不過對您今次換3截棍沒有影響,因為用的長度也是一樣的。