RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2429|回復: 2
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想問一下 MB010-VE 2.0 同支 NB4

樓主| mark 發表於 2022-1-30 14:29:39 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

想請教一下各位
買左架 MB010-VE 2.0 ( 2.4G )
用緊 RadioMaster TX16s
係用軟件模擬出 Kyosho FHSS 嘅控
其實用到,行到
但向前行的話,極之唔夠線性
極輕力俾油都 1 秒 4 至 5 個車位咁行
我已經做左 ESC 重置
即係拉盡後油門開車,聽到一下響聲就再盡油推前油門,再聽到兩下響聲就完成
但攪極都係好快,向後行反而好正常

想問係我支控問題? 定係用 KT-531P / KT-432PT / NB4 都係一樣?
我見有件野係叫 Kyosho 82082,用來設定 ESC 的,請問有用嗎?

另外想問,煩緊買 NB4 定 KT-432PT
本來都想唔再買咁多野,不如儲錢之後一次過買 Futaba T10PX 同佢支對應嘅棍仔控 ( 如果有 )
或者等 T7XC 減下價
不過可以玩 FHSS 又唔係 EVO 嘅話,又真係 NB4/KT-432PT 之間嘅選擇

NB4 我知道手柄內有一粒 18650,見過 YouTube 有人要換,我反而想了解下,底座個主電池,散買的話,幾錢? 唔見有得散買?

個人好怕呢種設計,KT-432PT 食 4 粒 AA 電,老土講我可以用好耐,我其實仲有堆 20 年前的出土文物,因為電池可以用 AA/AAA 所以仲玩得,咁支 NB4 嘅壽命,其實係好睇間廠仲有無配件,即係粒電?

當然每間廠都唔想你嘅電子產品用太耐啦,但我老土,Sorry

希望各位有見解嘅都幫幫小弟,謝謝

AMAT 發表於 2022-1-30 20:45:55 | 只看該作者
TX16S行FHSS唔係軟件模擬,佢係有晶片控制,個線性要係支控到慢慢調整,唔想大搞就用返普通遙控會比較方便。
用KT-531同KT-432可能會好啲。

要用NB4要買一件USB插件FS-RM005先可以對到。
https://www.flysky-cn.com/fsrm005specifications

MB010-VE 2.0係唔可以接收底板,所以係唔會用到10PX或7PX
可換底板係平路EVO系列先可以換到。
所以MB010只可以用KYOSHO控,又或者係NB4加RM005。

NB4個底座係跟埋,冇散賣。充一次電足夠用一日有餘。
 樓主| mark 發表於 2022-1-30 22:43:32 | 只看該作者

明白

最近睇 youtube 先第一次見你真人
都成十幾年前, 我成日上來 ... 應該都係 rc-evo forum 2005 年改版之前

依家個版咁靜 ...