RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 795|回復: 1
打印 上一主題 下一主題
收起左側

分享:我的平路 Buggy : 1/5 RoFun BaHa

樓主| mark 發表於 2024-8-11 00:33:40 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

簡單分享:

本來想買架油車玩
睇完一輪,單睇 YouTube 都覺得嘈
但過程中發現 HPI BAJA 有返出
年份係 2022 年
HPI BAJA 都算係一架我係廣華街見過好多次嘅車
每次見到都係覺得
「 呢架車唔關我事 」

結果做完一輪功課
正版 HPI 電或油車,單純車架版本大約 $5000
相對好多國內牌子
抄款抄左好多年
但抄到係鬼佬世界中
係有口碑
其中一間係 RoFun
雖然我唔識分 RoVan 但佢是否同一間公司
淨車架價係 $2000
一樣有油同電版本

雖然我都想試下玩電油( gasoline )引擎
同之前玩嘅硝基甲烷( nitro )唔同
不過玩油車仲要係 1/5
係好好好嘈
而且香港油站
自 2019 年打後已經唔賣散裝油
一切都變得好煩
結果小弟都係向電車方面去諗

小弟係 HPI 或呢類 replica / clone 車之間
諗左一段時間
買 HPI 一定程度上係同心理有關
覺得 HPI 是係正宗
但都睇過鬼佬討論
老番版已經發展得好好
而且好多玩 HPI 嘅
其實都需要 aftermarket 產品補強
咁用上一堆 aftermarket 產品之後
仲算係一架 HPI BAJA 嗎 ?
所以想了一輪
都係買 RoFun 呢架 BAHA 5B 玩下先

呢次
目前我只換了接收同控
用 8S 電
架車嘅力水來得好狂野
我試左 20 分鐘
只係敢 Full 雞半秒多少少
架車太重
剎車時間可能比起油時間還多
好處係應該會練到剎車
架車慣性極大

另架車回轉半徑都唔少
我目測唔甩尾的話
轉 180 度要 2 米打外
所以 power slide 係有需要

結論:
好玩,重,架車唔算貴,但電子野貴。
( 會持續更新,謝謝 )

樓主| mark 發表於 2024-8-11 01:07:01 | 只看該作者

補返條 link :

RoFun BAHA 5B ( 電車 ) :
https://item.taobao.com/item.htm ... p;_u=b209926bgh7c10

RoFun 4S 電 : ( 跟車電變 hobbywing WP-5PL200 支持 3S 至 8S 電池輸入, 可以只用一條 4S 電都得, 但我無試 )
https://item.taobao.com/item.htm ... 0&_u=b209926bgh0d48