RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 天照
收起左側

工房EP RC開發計劃 - KOG01 (UPDATE 2006-7-26)

樓主| 天照 發表於 2006-3-9 18:44:52 | 顯示全部樓層
原帖由 skywork 於 2006-3-9 18:21 發表
用綠色呀!冇人用過哩.

I DONT LIKE IT~!哈!
calvinpun2000 發表於 2006-3-9 18:46:54 | 顯示全部樓層
How much?????
AMAT 發表於 2006-3-9 18:48:28 | 顯示全部樓層
原帖由 calvinpun2000 於 2006-3-9 18:46 發表
How much?????

都未出!鬼知幾錢咩!?哈!
 樓主| 天照 發表於 2006-3-9 20:03:18 | 顯示全部樓層
今日係咁多先~!呵!

明天繼續~!
AMAT 發表於 2006-3-9 22:44:49 | 顯示全部樓層
個轉向設計宜家唔係好滿意....太大.....同埋臂碼應該可以再有位CUT咗佢.......

另外諗緊點樣就算冇咗支SERVO柱都唔會令個車架太扭.....
 樓主| 天照 發表於 2006-3-10 09:48:10 | 顯示全部樓層
原帖由 skywork 於 2006-3-10 09:40 發表
轉向設計可以參考"xpress" 呀! SERVO直接轉向.

唔可行.我已經諗過.

1.SERVO擺二樓架,重心太高.
2.SERVO放底板,一係頂住皮帶,一係就要將車架拉闊,唔係咁好.

我亦都諗過HPI PRO3果個寬車架可能性,但都係做唔到夠低重心同窄車架目標.
 樓主| 天照 發表於 2006-3-10 10:44:07 | 顯示全部樓層
原帖由 skywork 於 2006-3-10 10:20 發表
如用9550,我想應可接受. 轉向組件輕了,應可扺消高重心的問題.

但你唔可以限死人家用9550嗎....哈!
 樓主| 天照 發表於 2006-3-10 11:02:32 | 顯示全部樓層
成份轉向執細咗.....宜家由底上螺絲就可以上實個轉向,唔駛SERVO柱.

不過都係果句...冇咗轉向柱,要諗下點樣可以唔會令個車架太扭......
 樓主| 天照 發表於 2006-3-10 12:02:58 | 顯示全部樓層
再諗覺得個SERVO轉向支野短咗小小....要再加長O的....等佢個轉向角度可以更大......

上面果件件要返屋企度下部415同BD用幾大細啤鈴先做得....哈!
 樓主| 天照 發表於 2006-3-10 12:04:40 | 顯示全部樓層
另,你地覺得電池向前移好呀?定係向後小小好呢?定係係正中間位最PREFECT呢?
pantherjovi 發表於 2006-3-10 12:25:27 | 顯示全部樓層
原帖由 J 於 2006-3-9 02:31 發表
KOG...有無得解?

The King of Golden???
公司名叫A.K.D???
courel500 發表於 2006-3-10 12:55:16 | 顯示全部樓層
原帖由 天照 於 2006-3-10 11:02 發表
成份轉向執細咗.....宜家由底上螺絲就可以上實個轉向,唔駛SERVO柱.

不過都係果句...冇咗轉向柱,要諗下點樣可以唔會令個車架太扭......

試下用呀蘇士 touring 轉向個組野 , 一件過左右推 , 可以唔洗柱上到2/F底 , 隻 servo 仲可以放前D !
 樓主| 天照 發表於 2006-3-10 13:38:29 | 顯示全部樓層
原帖由 courel500 於 2006-3-10 12:55 發表

試下用呀蘇士 touring 轉向個組野 , 一件過左右推 , 可以唔洗柱上到2/F底 , 隻 servo 仲可以放前D !

我宜家做果個都可以做到呢個效果,唔駛上二樓皮,基本上同BD/LCG果個類似.

我係諗緊點樣可以唔駛多支柱又可以令到車架唔會太扭唧....哈!

基本上個SERVO點做都做咗決定O架喇~!嘿嘿!
AMAT 發表於 2006-3-12 19:30:18 | 顯示全部樓層
唔記得炒個FILE落NOTEBOOK....今日冇得搞~!哈!要聽日返上工廠先可以繼續~!!哈!
oasc 發表於 2006-3-14 17:25:28 | 顯示全部樓層
原帖由 天照 於 2006-3-10 11:02 發表

不如考累下X-Ray 波箱的Design,唔使A,B,C,D,E,咁多隻碼先.
 樓主| 天照 發表於 2006-3-14 17:27:43 | 顯示全部樓層
原帖由 oasc 於 2006-3-14 17:25 發表

不如考累下X-Ray 波箱的Design,唔使A,B,C,D,E,咁多隻碼先.

呢幾日忙緊第O的WORK,過一兩日先再搞....哈!

不過呢幾日都聽過唔少人對架車O既意見,會繼續落去~!^_^
 樓主| 天照 發表於 2006-3-20 10:17:14 | 顯示全部樓層
上個星期搞其他PROJECT忙咗一個禮拜,今個禮拜又可以繼續搞呢架車喇~!^_^
 樓主| 天照 發表於 2006-3-20 15:29:34 | 顯示全部樓層
到驅動系喇~

基本上宜家個設計下,車架二樓板會比415MSX更低,車闊就比415稍闊,但就比BD窄.

大齒方面仲調整緊,希望可以最大用到102咁上下......減速比係2.0,同BD一樣.

另外就係頭尾波箱將會係互通式設計.

最後就係宜家調整緊個重心.....因為設計本意係6CELL,但亦都唔可以排除4CELL可能性.所以可能要稍調一下個重心,令到佢行4CELL時個重量分佈可以平均O的~
 樓主| 天照 發表於 2006-3-20 16:40:20 | 顯示全部樓層
原帖由 oasc 於 2006-3-14 17:25 發表

研究過下XRAY個臂碼設計.....係幾正.......可以諗下.....
 樓主| 天照 發表於 2006-3-20 17:10:32 | 顯示全部樓層
開始到摩打波箱......

中間細皮帶輪位置可能會有小小修改......