RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1496|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

help~架車玩玩吓唔識行....

Makin 發表於 2007-12-17 15:39:11 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我琴晚玩玩下架搖控車....突然停左....之後就行唔到...當時我以為電變過熱...但係過左好耐之後都係行唔到 :'(
小河馬2060 發表於 2007-12-17 16:00:45 | 只看該作者
會唔會摩打有問題/冇電==
 樓主| Makin 發表於 2007-12-18 01:49:02 | 只看該作者

試過用岩岩充完的電...唔得
但係我扲個電變轉落我朋友架車都又得
之後我試過轉返個電變去我架車(415msx)到...
都係唔得行唔到...
最後我試過比緊油個時用手推一推個齒輪就行到...
咁我架車有d咩問題
Buildinglung 發表於 2007-12-18 01:52:57 | 只看該作者
摩打無碳擦,換過對新碳擦就ok la!!!!
 樓主| Makin 發表於 2007-12-18 01:56:35 | 只看該作者
原帖由 Buildinglung 於 2007-12-18 01:52 發表
摩打無碳擦,換過對新碳擦就ok la!!!!

碳擦???其實要用都點先至要換嫁
希望唔好介意我咁問...因為我玩左一兩月咋
Buildinglung 發表於 2007-12-18 02:14:57 | 只看該作者
原帖由 Makin 於 2007-12-18 01:56 發表

碳擦???其實要用都點先至要換嫁
希望唔好介意我咁問...因為我玩左一兩月咋

圖一係未用完既碳擦!
圖二係用完既碳擦!點睇呢?
圖三係未用完碳擦既摩打大樣!
圖四係用完碳擦既摩打大樣!留意壓碳擦果條彈弓既位置!己經去到入碳擦果條槽既尾,咁咪即係用完law.
Understand????
 樓主| Makin 發表於 2007-12-18 04:23:28 | 只看該作者
原帖由 Buildinglung 於 2007-12-18 02:14 發表

圖一係未用完既碳擦!
圖二係用完既碳擦!點睇呢?
圖三係未用完既摩打大樣!
圖四係用完碳擦既摩打大樣!留意壓碳擦果條彈弓既位置!己經去到入碳擦果,咁咪即係用完law.
Understand????

師兄咁如果仲有1,2mm先到條槽既尾算唔算嫁???
我另出黎睇發現一條長一條短...這是正常嗎?
有冇d碳擦好介紹??

Buildinglung 發表於 2007-12-18 04:56:03 | 只看該作者
原帖由 Makin 於 2007-12-18 04:23 發表

師兄咁如果仲有1,2mm先到條槽既尾算唔算嫁???
我另出黎睇發現一條長一條短...這是正常嗎?
有冇d碳擦好介紹??

Change la....
that is normal, dont worry!!
What's your motor??
 樓主| Makin 發表於 2007-12-18 05:03:12 | 只看該作者
原帖由 Buildinglung 於 2007-12-18 04:56 發表

Change la....
that is normal, dont worry!!
What's your motor??

我用緊kws最平個隻yokomo 15T (貪平買左$98)
但係唔知點解我d fd用雙星23T RZ好似好過我個個咁
Buildinglung 發表於 2007-12-18 05:04:40 | 只看該作者
原帖由 Makin 於 2007-12-18 05:03 發表

我用緊kws最平個隻yokomo 15T (貪平買左$98)
但係唔知點解我d fd用雙星23T RZ好似好過我個個咁

For drift????

What's your car??? Tamiya or Yokomo???
 樓主| Makin 發表於 2007-12-18 05:16:51 | 只看該作者
我架車係Tamiya 415....
玩咩??其實我都唔知自己想玩咩
又想飄移又想速度...BUT我知冇可能會2樣....
應該係速度吧....
minesr34gtr 發表於 2007-12-18 11:31:31 | 只看該作者
我依家用緊YOKOMO DRIFT 15T玩DRIFT,覺得都OK,
YOKOMO STOCK 15T 碳擦同摩打心都好快玩完,
一係用YOKOMO DRIFT 19T LA襟玩D~~~

Buildinglung 發表於 2007-12-18 13:51:51 | 只看該作者
Just my opinion, i suggest Tamiya 23T. Ok GA!!!! main reason is cheaper price and good performance!!
 樓主| Makin 發表於 2007-12-19 02:48:39 | 只看該作者
咁如果換碳擦....d碳擦有冇話有d咩分別嫁?
有冇d好介紹先
Buildinglung 發表於 2007-12-19 03:00:04 | 只看該作者
原帖由 Makin 於 2007-12-19 02:48 發表
咁如果換碳擦....d碳擦有冇話有d咩分別嫁?
有冇d好介紹先

買返原廠最好.
咁最主要分兩種, 一種係企碳擦, 另一種係橫碳擦!
睇返入碳刷果條槽,高度長過闊度就係企碳擦(Standand Type),但如果高度短過闊度,就係橫碳擦喇(Laydown Type)!