RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10327|回復: 67
打印 上一主題 下一主題
收起左側

通常新手應玩大機定細機

獵狗 發表於 2008-3-8 00:39:12 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
其實我未接觸個搖控直昇機
我得個$2xxx到想買返部黎玩吓...
吾知有咩形號for新手呢?
係買件砌定一架架咁買ga?通常新手應玩大機定細機
ev1312 發表於 2008-3-8 01:59:51 | 只看該作者
1.可以玩SIM先
2.買部lama仔玩住先
3.買部450機然後搵師兄幫幫手都ok
自已砌可以學識整機
ukyo 發表於 2008-3-8 03:08:34 | 只看該作者
原帖由 獵狗 於 2008-3-8 00:39 發表

如果未接觸過直昇機,最好上網睇下有關的資料先,之後約d師兄去睇下,了解下,因直昇機吾可當玩具....
另外係當你睇了再了解直昇機後,再考慮想點玩,因直昇機有室內4ch lama仔,室外就4ch fp,6ch 電細架係ep100~大架t-rex600,油就30引擎,50,70,90

再睇係錢,2千真不夠,叫正經入門機,吾好買d e-sky 6ch機同吾係大廠機,最好係亞拓t-rex,因零件齊,易找,平,係操縱效能係平衡,
因只係機都過2千,未計控,最平6hex都7舊,玩機最好用2.4會比較安全dx7又2千幾,重有買電,機最重要gyro,401 or770t 都$800~$1200,重有叉機,b6都4舊幾,靚d magerpower $8舊幾..sevro最平用65hb or 65mg3隻做ccpm,尾果隻用9257,冇得走,重有pitch尺,轉速錶,鉗錶,他錶,sim即係模擬練習,工具等...
最好先了解,再考慮係咪有心玩,一買就買d正經的機,好d的控,好d的gyro,因開始貪平最後會重貴幾倍,只係控,同gyro係最重要,呢d吾慳得,機種就大把,吾同效能,吾同大細,但用的電子野係一樣咁果d,一隻401gyro,300電機到50油都用得..如果貪平,d野係用得,但到最後都係會買401,770t,9257,65hb,65mg呢d野,不如一早買,2千真吾夠,話夠係呃你入局,到時起碼要洗過萬..哈哈..

for新手機有好多,想比較安全又吾洗用咁多錢,只想試下似直昇機的機就玩架e-sky fp004,4ch,但零件吾算平係,因機細,輕,會難控,比d風吹就走,但炒左易整,aa膠都得,如果想快上手,6ch機450機會好d,但會好貴,係咁輕輕high到地就ko,同埋重要就係有師兄一齊,

avant90 發表於 2008-3-8 09:12:04 | 只看該作者

回復 3# 的帖子

:victory:
 樓主| 獵狗 發表於 2008-3-8 11:05:31 | 只看該作者
咁大家通常係邊到買機ga,我今日係元朗見到間買直昇機
入面都幾多野睇
佢話整一隻新手機要4xxx但係上面我計個條數都吾只4xxx啦
吾知4xxx係邊到減野呢?
zifu 發表於 2008-3-8 11:40:02 | 只看該作者
hirobo shuttle 30 手選
濠仔 發表於 2008-3-8 11:52:59 | 只看該作者
點解唔玩住(啦嗎)先呢
新手玩完再上450會好d
我有個fd係咁
jimchan 發表於 2008-3-8 12:26:50 | 只看該作者
t-rex600 個部野要大約幾多錢??
ukyo 發表於 2008-3-8 15:16:26 | 只看該作者
如果吾急進的人,係lama開始玩可係沒壓力下學習方向感,但重4ch fp到6ch cp機一定係兩回事,但起碼會知點控先...

$4000入架450機係可以,但係比咩你,一定係最平野,最平野吾係吾得,但當你進步會發現d野會影響你進步or成日有d問題攪到好煩係咁set係咁整冇晒樂趣,你又中了機毒,你就會換晒d野,控最平$2千幾,gyro $8舊到千2,sevro $200一隻比ccpm即要換3隻,尾sevro一換4~5舊一隻..哈哈

同埋有心玩,有時間,用450機開始,只要有師兄幫手,以450機的性能以v2,用波波架,當你每日都會練2~3舊電,一星期都可學到hov機....但一定要學整機set,會進步超快..
B1549 發表於 2008-3-8 15:35:56 | 只看該作者

hirobo出名d wor~
ukyo 發表於 2008-3-8 15:49:53 | 只看該作者
原帖由 jimchan 於 2008-3-8 12:26 發表
t-rex600 個部野要大約幾多錢??

t-rex600係電定油先.. ..如果玩電,係最恐怖做瘋狂的機..哈哈..係power上,費用上,係power上原裝馬達,sec用6s2p,新手冇問題,但機很大,槳好長,壓力係好大,一舊電要過千..玩4~5分鐘,新手set機問題等過放舊電玩幾次就要買過...
t-rex600n係油,係油機界中最平最低玩,但問題都係一樣,新手對機的感覺係沒有,即係感覺吾到咩係危險,咁大架,槳咁長,一做錯就控吾到,可能只係hov機,但有風,不知不覺好慢好慢向一個方向飄走,or比風突然抽起,過左頭,自己好彩被到,但後面d人..呢d事係新手玩咩機lama都會發生,不過都係果句...新手有師兄陪著,進步都會買d,買野吾使比人呃 ..同埋有d危險行為師兄即話你知,係出面有幾間鋪,吾係專門直昇機,佢單手拎著機腳,架機係頭平水,係到set機,比full油睇雙槳,係等於自剎,一拎架機係手係set吾好雙槳,一定要升起睇,重要拎機腳,機腳係軟,只係得幾牙螺絲,1架450機的拉力係可拉起一張大排擋摺(鄧)離地1寸有多...sorry..講埋呢d野...

不過如果你買咩機都好,最好上d直昇機網睇下,識下d師兄,但係識d好師兄 ..吾好急..

600n一套飛得約7千,未連控,油,撻,槳.玩得咁大架就用2.4g控,600機的槳最平要 $2百尾到3百頭一對槳,木都80~百幾,450機槳最平碳槳就$120~140~木就$40~60
ukyo 發表於 2008-3-8 15:54:06 | 只看該作者
原帖由 B1549 於 2008-3-8 15:35 發表

hirobo出名d wor~

hirobo油機係出名,但係市場上,同呢位朋友,一架hirobo 50,起飛得一定過萬到萬尾,零件係貴600n一倍,但600n都係7千,大家都未計控等野
jimchan 發表於 2008-3-8 17:53:58 | 只看該作者
原帖由 ukyo 於 2008-3-8 15:49 發表

t-rex600係電定油先.. ..如果玩電,係最恐怖做瘋狂的機..哈哈..係power上,費用上,係power上原裝馬達,sec用6s2p,新手冇問題,但機很大,槳好長,壓力係好大,一舊電要過千..玩4~5分鐘,新手set機問題等過放舊電玩幾次 ...

唔該曬
真係要儲下錢同埋睇多d野先得
jimchan 發表於 2008-3-8 18:10:53 | 只看該作者
4ch同6ch有咩分別??
 樓主| 獵狗 發表於 2008-3-8 23:34:36 | 只看該作者
咁600咪大隻個450好多.但係如果料一樣都係個機身加幾百
其實600同400有咩分別呢?隨左身型較大之外
ukyo 發表於 2008-3-9 03:15:27 | 只看該作者
原帖由 jimchan 於 2008-3-8 18:10 發表
4ch同6ch有咩分別??

4ch..會係lama同fp機上,因用1ch比油門,2ch比左右,3ch比前後,4ch比尾..

6ch..一定係cp機,1ch比油門(thro ch),再分有hde,係1隻sevro工作,1ch比前後,2ch比左右,3ch比pitch,4ch比rudd,5ch gyro,加埋就6ch

現最流行係ccpm,係3隻sevro同時工作,1ch比油門(thro ch),以3隻sevro組成三角形,通常120度,有60度,90度,係會影響出來的反應,當比前時,前sevro會向下,兩邊sevro會向上來組成一個動作,當比pitch時,3隻sevro會同時升起同hde完成不同,但都是6ch..

4ch機  http://youtube.com/watch?v=v0VTtCzhDf4&feature=related 好簡單

6ch機

hde機  http://www.align.com.tw/shop/pro ... amp;products_id=823

ccpm機  http://www.align.com.tw/shop/pro ... mp;products_id=1572
ukyo 發表於 2008-3-9 03:31:01 | 只看該作者
原帖由 獵狗 於 2008-3-8 23:34 發表
咁600咪大隻個450好多.但係如果料一樣都係個機身加幾百
其實600同400有咩分別呢?隨左身型較大之外

600機http://www.align.com.tw/shop/pro ... mp;products_id=1780

500機 http://www.align.com.tw/shop/pro ... mp;products_id=1994

450機 http://www.align.com.tw/shop/pro ... mp;products_id=1572

400機 (幾年前就係買佢開始 )http://www.walkera.com.hk/Walker ... -5-p-1-pr-3180.html

300機 http://www.youtube.com/watch?v=0RlFHtG3u2o&feature=related

cp機咩尺寸大多機種設計一樣,因主要睇套頭個mixing傳動,大細除機身,最重要係槳的尺寸,400機用280~290槳,450機用315~325槳,600機用600槳,以一隻槳計,600x2..1200長未計套頭同槳夾..電同馬達,esc一樣吾同,但通常知用咩槳大約都知係咩大細的機
 樓主| 獵狗 發表於 2008-3-9 21:37:51 | 只看該作者
我今日去睇見到部t-rex450 se v2各t-rex450 se
咁我第一次玩有沒v2好呢?
v2就好似好pro咁,咁其實我買邊個好呢...如果買 se v2第時又吾洗點換野
但係買se第時要買多好多野先有v2的實力
ukyo 發表於 2008-3-10 03:29:51 | 只看該作者
原帖由 獵狗 於 2008-3-9 21:37 發表
我今日去睇見到部t-rex450 se v2各t-rex450 se
咁我第一次玩有沒v2好呢?
v2就好似好pro咁,咁其實我買邊個好呢...如果買 se v2第時又吾洗點換野
但係買se第時要買多好多野先有v2的實力

SE 同v2.只係v2係新款..兩架都係pro機..se輕d,v2重d,因v2好多野都加左料,如橫軸中間位加粗,大餅有金屬單向左同加硬大餅等..亞拓機買回來咩都吾使改效能已好過,但t-rex呢種旋頭設計的機,就係炒得多好易變形,之後pitch吾準,係咁雙槳,
呢兩架機,只要用好d的馬達,電變,gyro,sevro,已經可玩足一世..一套買回來有跟馬達電變已夠玩,到開始做動作有要求先換...
因我鼓勵人450買亞拓呢d機,吾好貪平買d大陸集廠機,因買回來又執又改重貴...

係我相到果架機設計係好特別的機,d人會叫神機,我架係海神480xl改大版,用360槳,反應同效能都好高,pitch準確度同手係100%1:1咁快,冇虛位,但買零件會比較煩,香港冇咩人玩,但t-rex就周圍都係,我架機冇咩人識set,t-rex人人都識set..對新手來講,係出面有咩事都找到人幫手set,借零件,買零件等..
georgej 發表於 2008-3-10 13:29:39 | 只看該作者
我得個$2xxx到想買返部黎玩...

我也是初哥,我都是用了大約二千幾全套玩得,師兄可參考一下,內容如下:
1 ESKY -belt cp $460
2 6exp控          $800
3 ESKY電變連motor $280
4 伺服共4隻..     $135
5 金屬件           $400
6 電x3pack 加差機   $600
7gyro              $300
因我是新手還在hov 所以用這些裝備,當然一定要操silm呢
註(當然亞拓一定比較好)