RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 獵狗
打印 上一主題 下一主題
收起左側

通常新手應玩大機定細機

nastyboy 發表於 2008-3-18 00:11:07 | 只看該作者
原帖由 獵狗 於 2008-3-17 22:00 發表
各位好耐沒見啦,等我又問多個問題先
宜家買jr9x2係邊到買最好?須便大約講吓個價,吾該^^
我就黎可以加入搖控直昇機依個大家庭lo~~

9XII 三仟鬆D啦(變頻電機版)
ukyo 發表於 2008-3-18 03:15:50 | 只看該作者
原帖由 nastyboy 於 2008-3-18 00:11 發表

9XII 三仟鬆D啦(變頻電機版)

現玩9xll會改2.4g..但會幾貴,通常會買dx7,但係控機上吾好理係咩人控都好,

9xll 係pitch同thro係有 L 1 2 3 4 5 H 7點的曲線  $3千幾,改2.4g再加$1600到

DX7  係PITHC同THRO係有 L 1 2 3 H  5點曲線  $2千幾

9Xll 貴同值係呢到
chiu 發表於 2008-3-18 09:07:37 | 只看該作者
UK哥, long time no C.

其實curve 無論5或7點都夠,到玩3D - idle 2 時,throttle curve 都係一條橫線行全程100%高轉,同 pitch curve  都係一條橫斜線行 + - 13 至 15 度中間0度,就算初學至3D都夠哂,不過高手玩3C就可能多D點更好,更可仔細set部機,因要求好高。

但無論手感、信心、品質,我都覺JR9XII,2.4G 的,更好。

hkyung 發表於 2008-3-18 13:23:15 | 只看該作者
如果價錢容許 試下futaba 12ch 或以上嘅控 支stick 一試你就愛上
ukyo 發表於 2008-3-18 13:39:52 | 只看該作者
原帖由 chiu 於 2008-3-18 09:07 發表
UK哥, long time no C.

其實curve 無論5或7點都夠,到玩3D - idle 2 時,throttle curve 都係一條橫線行全程100%高轉,同 pitch curve  都係一條橫斜線行 + - 13 至 15 度中間0度,就算初學至3D都夠哂,不過高手 ...

超哥..我只係uk仔

完全同意..因如果要set s curve比3d用時,7點會細膩過5點..如做d急速彈機動作,0 pitch去8 pitch要快 9度去12度 pitch要慢 比我呢d手指吾夠快..7點就好重要 ..

不過我剛剛改兩手指控一支杆,可吾使用太多s curve就可做到呢個效果,但現練習中..
 樓主| 獵狗 發表於 2008-3-19 23:49:39 | 只看該作者
請問dsx9定係jr9x2好d呢?
ukyo 發表於 2008-3-20 01:57:56 | 只看該作者
原帖由 獵狗 於 2008-3-19 23:49 發表
請問dsx9定係jr9x2好d呢?

dsx9已連2.4g
nicolelink 發表於 2008-4-9 16:44:28 | 只看該作者
原帖由 Accounting Service 於 2008-3-11 15:44 發表

現好正..果時幫手教童軍仔學玩機,玩lama仔,因未玩過..haha..原來400機連埋fns sim..低玩

這個我玩過,知道哦!還好我找了個魚缸