RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: minimini
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Project Tomy EX (27/10/2009 updated)

師傅東 發表於 2008-8-5 00:48:57 | 只看該作者

當年經濟正值起飛!香港人只要勤力就實揾到錢!我都唔例外!
ftbingobingo 發表於 2008-8-5 00:50:56 | 只看該作者
TOMY係經典的平路BUGGY之一, 兄弟的車車充滿"港味".... 正
師傅東 發表於 2008-8-5 00:52:28 | 只看該作者
原帖由 tiger1 於 2008-8-5 00:47 發表
I agree, those Kyosho graphite was excellent. Too expensive lah. HK$500 is enough for a lot of lunches....

佢個finish做得好正o架!半啞光面!.............
依家只有京商仲有類似嘅graphite!但只做啲油車油壓板、二樓板呀咁!
師傅東 發表於 2008-8-5 01:00:38 | 只看該作者
minimini兄!Yokomo隻ABS風翼就真係當年平路、越野buggy必備嘅嘢啦!
依家反而用返啲好易爛嘅lexan風翼!
 樓主| minimini 發表於 2008-8-5 01:01:23 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2008-8-5 00:08 發表
連電子嘢都咁old school!
好嘢!

motor 方面.....好大機會係會用 Reedy 嘅 "Nova" 系列 .......又或者新新代理嗰隻 Race Prep 摩打.......

其實我最想揾番隻 Twister "BluePrint" 摩打 (係黃色貼紙 + 藍色字).....嗰陣老洪用佢嚟驘過好多場車.......
 樓主| minimini 發表於 2008-8-5 01:05:52 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2008-8-5 01:00 發表
minimini兄!Yokomo隻ABS風翼就真係當年平路、越野buggy必備嘅嘢啦!
依家反而用返啲好易爛嘅lexan風翼!

嗰陣都好似賣成四十幾蚊一隻......
師傅東 發表於 2008-8-5 21:12:51 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2008-8-5 01:01 發表

motor 方面.....好大機會係會用 Reedy 嘅 "Nova" 系列 .......又或者新新代理嗰隻 Race Prep 摩打.......

其實我最想揾番隻 Twister "BluePrint" 摩打 (係黃色貼紙 + 藍色字).....嗰 ...

Blueprint box set七佰幾一盒,一個摩打、一支摩打芯、幾對碳刷同一支銅頭刷棒!
我都係用佢! 另外,安頭嘅scorpion都係Twister做嘅,都用過一排!
 樓主| minimini 發表於 2008-8-5 21:18:47 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2008-8-5 21:12 發表

Blueprint box set七佰幾一盒,一個摩打、一支摩打芯、幾對碳刷同一支銅頭刷棒!
我都係用佢! 另外,安頭嘅scorpion都係Twister做嘅,都用過一排!

嗰期 Twister 真係好强........不過實在太貴........

我嗰陣好似用緊 Reedy (粉紅色貼紙, Mr. H, 12x2 ).....$380......
師傅東 發表於 2008-8-5 21:24:00 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2008-8-5 21:18 發表

嗰期 Twister 真係好强........不過實在太貴........

我嗰陣好似用緊 Reedy (粉紅色貼紙, Mr. H, 12x2 ).....$380......

我最記得Mr. M係13 x 2,之前唔識,買咗隻Mr. J..........10 x 3 領晒嘢!
師傅東 發表於 2008-8-5 21:29:58 | 只看該作者
Twister係新力蔡生代理0架嘛!
嗰陣啲摩打質數好參差!唔似宜家咁,間間廠3.5R都差唔多!
 樓主| minimini 發表於 2008-8-5 21:30:23 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2008-8-5 21:24 發表

我最記得Mr. M係13 x 2,之前唔識,買咗隻Mr. J..........10 x 3 領晒嘢!

嗰陣我開始認識摩打嘅圈數.........通常我會買單線 or 双線.......貪佢起 torque 快 d .....因為當年玩車嘅地方好細......買 4 線摩打冇著數.....
師傅東 發表於 2008-8-5 21:32:06 | 只看該作者
Minimini兄,你唔會仲有黑三洋同紫電啩?!
 樓主| minimini 發表於 2008-8-5 21:32:34 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2008-8-5 21:29 發表
Twister係新力蔡生代理0架嘛!
嗰陣啲摩打質數好參差!唔似宜家咁,間間廠3.5R都差唔多!

完全同意.....Trinity D2 系列就係一個經典例子.....

樓主| minimini 發表於 2008-8-5 21:35:07 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2008-8-5 21:32 發表
Minimini兄,你唔會仲有黑三洋同紫電啩?!

1700 黑三洋 SCR 好似仲有兩 pack......

仲有 Avante 用嘅双星金色 packing 嘅 1700 電 .....Bigwig 8.4V 1200 電......都好似仲有幾排......100% work .......

師傅東 發表於 2008-8-5 21:36:00 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2008-8-5 21:30 發表

嗰陣我開始認識摩打嘅圈數.........通常我會買單線 or 双線.......貪佢起 torque 快 d .....因為當年玩車嘅地方好細......買 4 線摩打冇著數.....

我慣常都係用雙線!但有啲場大啲嘅話!都要置啲三線喺身!
當年老環嘅Team Cam modify就係好例子!
師傅東 發表於 2008-8-5 21:37:00 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2008-8-5 21:35 發表

1700 黑三洋 SCR 好似仲有兩 pack......

仲有 Avante 用嘅双星金色 packing 嘅 1700 電 .....Bigwig 8.4V 1200 電......都好似仲有幾排......100% work .......

吓!................
師傅東 發表於 2008-8-5 21:39:21 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2008-8-5 21:32 發表

完全同意.....Trinity D2 系列就係一個經典例子.....

查實Trinity啲摩打真係幾快o架!但當年要買到好嘢就真係撞手神嘞!
 樓主| minimini 發表於 2008-8-5 21:41:18 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2008-8-5 21:36 發表

我慣常都係用雙線!但有啲場大啲嘅話!都要置啲三線喺身!
當年老環嘅Team Cam modify就係好例子!

有一期 d 摩打好流行跟埋一張摩打嘅 data sheet.......由 motor checker 印出嚟......講俾你知你買呢隻摩打嘅轉數, 扭力之類嘅嘢........不過嗰陣我得一隻摩打.....壞咗先至再買.....所以對於我嚟講冇セ作用.........

師傅東 發表於 2008-8-5 21:51:36 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2008-8-5 21:41 發表

有一期 d 摩打好流行跟埋一張摩打嘅 data sheet.......由 motor checker 印出嚟......講俾你知你買呢隻摩打嘅轉數, 扭力之類嘅嘢........不過嗰陣我得一隻摩打.....壞&#216 ...

其實motor dyno data sheet响美國出嘅motor廠一路都有,至家下都仲有!前一、兩年前响宏烽買咗啲10x1、11x1(Integy)都係有嘅!只過而家人人都話用brushless咁解啫!
 樓主| minimini 發表於 2008-8-5 21:59:50 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2008-8-5 21:51 發表

其實motor dyno data sheet响美國出嘅motor廠一路都有,至家下都仲有!前一、兩年前响宏烽買咗啲10x1、11x1(Integy)都係有嘅!只過而家人人都話用brushless咁解啫! ...

所以我覺得當年嘅電變同埋摩打嘅配搭變化大好多........嗰陣就算 11T 都有分單,双,三,四線.......大減牙就適隨尊便......110 又得.......125 又得 (溜速好似仲高 d)......總之齒比 ok 就得........

而家就一隻 3.5R 搞掂......大減牙又要限住牙數....大 d 細 d 都唔 fit 位.......