RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 27136|回復: 162
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Project Tomy EX (27/10/2009 updated)

minimini 發表於 2008-8-4 01:37:24 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

話說呢部衰鬼收埋咗喺 "我的雜物房" 已經有幾個月........爆散咗.........用個密實袋裝住........排住隊等緊 rebuild (不過唔知要排幾耐)......  

呢幾張相係未 rebuild 前嘅倩影..........  .........(still need to say thanks to bro 3rock anyway........雖則佢賣俾我唔平...........  ) .......but 隻殼真係.......肉酸到........聞者傷心.......見者想死.......

最近 bro tiger1 同埋 bro chiuchiu 提起 Tomy Intruder.......即時諗番起佢........好想令佢重振雄風......鞭鞭有力....... 唔好埋沒咗呢部好嘢........

小弟又係會根據以往嘅慣例.......不定期 update 放送......直至另行通告為止........
 樓主| minimini 發表於 2008-8-4 01:43:27 | 只看該作者
套底板已清洗乾淨.......仲有個偷輕 motor mount........同埋個 slipper....

之前喺 "我的雜物房" 提過......
 樓主| minimini 發表於 2008-8-4 01:48:22 | 只看該作者
經過深思熟慮之後........準備將佢變番做一部 "具有香港懷舊特色嘅平路 buggy"......一套差唔多光哂頭嘅海棉呔係不可或缺嘅.......

樓主| minimini 發表於 2008-8-4 01:57:01 | 只看該作者
因為時間嘅關係........已經準備定另一套海棉呔 (for Tomy wheel adaptors).......以備不時之需.......
 樓主| minimini 發表於 2008-8-4 02:42:35 | 只看該作者
前幾日嘅少少進展.......四隻脚 + 轉向已經 ready.........

而家明顯係朝住 "利是封嗰隻紅色" 嘅方向進發........等我聽日去買幾包紅色鏍絲先.........
amadeus3408 發表於 2008-8-4 06:26:47 | 只看該作者
tomy的車我很少研究,但看起來真的漫漂亮的
tiger1 發表於 2008-8-4 07:47:04 | 只看該作者
good work, keep it up.
 樓主| minimini 發表於 2008-8-4 22:55:27 | 只看該作者
經過一輪搜索之後.......決定選用 Tekin 410K 電變......再加上 KO PS 1001 Fet servo 用作轉向......
smallfaifai 發表於 2008-8-4 23:14:10 | 只看該作者
好鬼懷舊啊!..........加油!
 樓主| minimini 發表於 2008-8-5 00:07:24 | 只看該作者

茅錯...    ..務求要令到大家尋回童年玩車嘅暢快感覺 !!........

睇完都會 "會心微笑".....

師傅東 發表於 2008-8-5 00:08:29 | 只看該作者
連電子嘢都咁old school!
好嘢!
 樓主| minimini 發表於 2008-8-5 00:09:58 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2008-8-5 00:08 發表
連電子嘢都咁old school!
好嘢!

仲係 90% new.......100% work o添........
tiger1 發表於 2008-8-5 00:13:42 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2008-8-5 00:07 發表

茅錯...    ..務求要令到大家尋回童年玩車嘅歡暢 !!........

睇完都會 "會心微笑".....

會心微笑 會心微笑 微笑
師傅東 發表於 2008-8-5 00:14:02 | 只看該作者
我都仲有隻KO 901 BH servo喺度!冇cut耳仔!全直版!都係100%work o架!
當年1001咁貴!佢就係唯一選擇啦!
 樓主| minimini 發表於 2008-8-5 00:28:08 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2008-8-5 00:14 發表
我都仲有隻KO 901 BH servo喺度!冇cut耳仔!全直版!都係100%work o架!
當年1001咁貴!佢就係唯一選擇啦!

我記得當年老洪都揸過 Tomy 鬥平路 buggy.......用 KO PS-512 Fet servo (係 12 仔用嗰 d 細 servo)......超輕......不過成日燒 Fet........

tiger1 發表於 2008-8-5 00:32:52 | 只看該作者
I really missed those good days lah
師傅東 發表於 2008-8-5 00:39:58 | 只看該作者
當年鬥車一日成佰人!我都成日去吓啲高手嘅配置!
1001當年(90,91)都賣成四佰幾o架!一樣照買!想快!就要消費!!
tiger1 發表於 2008-8-5 00:43:15 | 只看該作者
1990 and 1991 were good time. I remember watching race in the late 80s, very fun except too much foul language all over the place...
師傅東 發表於 2008-8-5 00:45:20 | 只看該作者
仲有Lazer正廠碳化底板賣10000日元(HKD 伍佰幾,我好記得)一樣照買!
佢嘅質數非今日任何一開廠商可比!(包括京商自己)
tiger1 發表於 2008-8-5 00:47:35 | 只看該作者
I agree, those Kyosho graphite was excellent. Too expensive lah. HK$500 is enough for a lot of lunches....