RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1571|回復: 2
打印 上一主題 下一主題
收起左側

設定錯左咩!?我架車好似條蛇咁行

oldman_ho 發表於 2008-8-31 05:35:22 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問各位,我係新手,設定錯左咩會令部車會很輕微地又左又右咁行(行直線時)

我部係ta05ms,可否給些跑街的設定我參考一下,唔該各位
ryancmlam 發表於 2008-8-31 08:44:53 | 只看該作者
You can set the front wheels to Toe-in. Pls made reference to "Set車物語(一)" at www.rc-evo.com or 電車技術討論精華文章
DriftNoobie 發表於 2008-8-31 10:02:13 | 只看該作者
原帖由 oldman_ho 於 2008-8-31 05:35 發表
請問各位,我係新手,設定錯左咩會令部車會很輕微地又左又右咁行(行直線時)

我部係ta05ms,可否給些跑街的設定我參考一下,唔該各位

好多原因:
(1) 上呔時, 位唔平均, 食唔實粒六角.
(2) 可能D呔安裝(黏)得唔好.
(3) 狗棍"咬"(bend)左.
(4) 油壓/彈弓唔平均, 四條轆高低不平衡.
(5) 車架"咬"左. (新車應該唔會)
(6) 轉向組件有過量虛位. (加介子)
(7) Servo 壞
(8) 干擾
(9) 地板唔平.
之類...
唔睇到架車真身, 好難確實原因.

不過多數係 (1) 至 (3): Try 手托車底, 車離地, 空車行, 睇下4條呔係咪有擺下擺下? 擺下擺下果條就整整佢.
(7) 同 (8) 都可以一樣咁 test, 有時有干擾, 好似 servo/天線同其他電子野太近, 行快速時尤其利害.
(4) 至 (6) 你要自己判斷.

小弟愚見, 有錯請更正.