RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10099|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

邊到買到遙控火車?

阿門 發表於 2008-10-4 06:52:07 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問..遙控火車可以系邊到買到,,,又大約幾錢?,,

同埋有咩好介紹??,

吾該哂咁多師兄...

如果有師兄想賣既..可以打俾我傾傾,.91200353,,24on call,,!

000AKW 發表於 2008-11-10 13:51:29 | 只看該作者
係油麻地過廟街近红茶館酒店再落街口有間叫廣X火車專門店揾下。

000AKW 發表於 2008-11-10 15:48:23 | 只看該作者
唔記得有冇記錯過咗廟街係油麻地好似有间红茶館酒店再落小小有间叫廣X火車專門店,慢慢揾下,重有间係深水埗鴨撩街街市再落過對面馬路有間叫三和模型二樓有好多。
阿De 發表於 2008-11-10 16:17:01 | 只看該作者
係灣仔 英皇中心 地鋪 都有一間賣玩具既  入面有賣火車
prodanny 發表於 2008-11-10 22:16:10 | 只看該作者
我以前記住銅鑼灣SOGO有鐵道模型賣, 唔知而家重有冇呢?

貓鈴鐺 發表於 2008-11-10 22:35:04 | 只看該作者
james891031 發表於 2008-11-11 00:17:47 | 只看該作者
我想玩KATO既N GAUGE
不過嫌而家D車定價唔平
我見103系10卡套裝只賣17000YEN
那批質素嗎?
000AKW 發表於 2008-11-11 09:52:04 | 只看該作者
原帖由 prodanny 於 2008-11-10 22:16 發表
我以前記住銅鑼灣SOGO有鐵道模型賣, 唔知而家重有冇呢?

以前有宜家无啦,我以前D車全部係佢道買。
wah2320 發表於 2008-11-11 11:46:10 | 只看該作者

回復 8# 的帖子

賣火車店如下1)(灣仔鴻發模型店)專賣kato N-GAUGE 火車,最近也有TOMIX N-GAUGE 套裝賣,在香港賣日本KATO火車鴻發已算較齊...(2)(三和模型店).有HO,N-GAUGE賣,日本KATO,TOMIX,GREENMAX,外國大多數係HO.(3)(油麻地利廣火車專門店).大多數賣外國貨HO為主.(4)(旺角千里達模型店),只賣套裝.(5)(東方-Marklin專門店),搬左去旺角洗衣街,都係主力賣外國貨HO為主.(6)三越火車部已搬去星光行地下唔知幾號叫(偉利模型店).(7) 沙田新城市廣場地庫 M80 巴士模型店少量KATO,以前也有KTT套裝賣架.(8)(長沙灣宇宙商場地庫,專賣大陸制做Ho為主,少量N-GAUSE貨卡,(9)最近先知道新開嘅廣華街近街市有間賣外國貨火車套裝,好像係N-GAUGE.去睇睇.(10)還有上yahoo拍賣綱睇啦.有幾位人士都有幫開人掟日本貨?, (11)香港灣仔有位叫vincenttamm兄在灣仔有個寫字樓有好多火車賣,大多數賣TOMIX,都幾平,電話:90985143問問啦.想知日本KATO綱頁? http://www.katomodels.com/  TOMIX綱頁 http://www.tomytec.co.jp/tomix/index.htm (12)最後本人都可以賣給大家,睇吓要d咩啦!
阿De 發表於 2008-11-11 12:05:56 | 只看該作者
原帖由 wah2320 於 2008-11-11 11:46 發表
賣火車店如下1)(灣仔鴻發模型店)專賣kato N-GAUGE 火車,最近也有TOMIX N-GAUGE 套裝賣,在香港賣日本KATO火車鴻發已算較齊...(2)(三和模型店).有HO,N-GAUGE賣,日本KATO,TOMIX,GREENMAX,外國大多數係HO.(3)(油麻地利 ...

c兄 資料果然夠齊

唔講都唔知原來香港有咁多地方有火車賣
chantsz 發表於 2008-11-11 13:33:04 | 只看該作者

回復 9# 的帖子

替師兄補充一下..沙田新城市個唔係M80..係80M先岩
不過沙田個度而家裝修緊..80M暫時關左..
不過旺角始創中心2樓都有間80M..有賣外國HO火車同埋中國萬象城火車模型(HO)
仲有少量外國n size既fm路軌套裝...行開可以去睇睇

wah2320 發表於 2008-11-11 14:14:33 | 只看該作者
原帖由 阿De 於 2008-11-11 12:05 發表

c兄 資料果然夠齊

唔講都唔知原來香港有咁多地方有火車賣

我玩左日本火車都有3至4年,細個初時已經好喜歡火車模型,有一日在沙田新城市廣場見倒有間火車模型店,(已經關門大吉)入面有幾個火車模型(layout),睇到我都唔想走,實在太靚,尤其是火車轉軌果種過程,好想買左佢,可惜外國貨真係好貴,貴到呀媽都唔認得.只好得個恨字.到大個出來做野,有日在灣仔行街,見倒有間模型店,見倒有好多高達模型,咪走入去睇吓羅,嘩.原來店內有日本火車賣,睇吓個價錢又唔係貴,一套kato火車模型 $1980港幣,裡面包括(一個搖控制器,一個110v轉220v嘅火牛,4卡火車,一個車站,2個轉軌,.....等等.)咪買左返屋企.唔買尤至可,一買到現在每次出糧已買左接近20萬.因為玩(Layout)果種千變萬化景象,實令人一路擴大來設計,所以愈買愈多......
阿De 發表於 2008-11-11 14:39:00 | 只看該作者
原帖由 wah2320 於 2008-11-11 14:14 發表

我玩左日本火車都有3至4年,細個初時已經好喜歡火車模型,有一日在沙田新城市廣場見倒有間火車模型店,(已經關門大吉)入面有幾個火車模型(layout),睇到我都唔想走,實在太靚,尤其是火車轉軌果種過程,好想買左佢,可惜外 ...

咁岩既 我細個都係 係沙田果間見到  果間鋪頭 放出黎果d真係做得好靚

你所講灣仔果間 我而家日日番學都會經過

可惜火車始終太貴 同埋 要既地方太大 所以遲遲未入手
wah2320 發表於 2008-11-11 16:00:53 | 只看該作者
原帖由 阿De 於 2008-11-11 14:39 發表

咁岩既 我細個都係 係沙田果間見到  果間鋪頭 放出黎果d真係做得好靚

你所講灣仔果間 我而家日日番學都會經過

可惜火車始終太貴 同埋 要既地方太大 所以遲遲未入手

我好彩d.有間房比我玩.現在已經設計更.2009火車城...
chantsz 發表於 2008-11-11 16:45:31 | 只看該作者

回復 12# 的帖子

我都係個間第一次見到火車模型喎!..係火車站上面架嘛
我都係睇完呢間之後就鐘情火車模型了..
unun226 發表於 2008-11-12 03:10:26 | 只看該作者
小弟都有小小補充,係銅鑼灣(近糖街)有間樓上鋪,有啲人會放玩具折現或寄賣,我間中都上去睇睇,有很多HO,N,Z scale,小弟自已就玩Roco HO,但都好耐無開車了,都係地方有限,每 次玩花功夫砌但都係玩一陣。
james891031 發表於 2008-11-12 14:47:44 | 只看該作者
我搵到呢個網
聽講佢可以運黎HK
睇落都平唔少
有冇人試過?
http://item.rakuten.co.jp/mokeiyabigman/kato-10-541-542
chantsz 發表於 2008-11-12 15:52:58 | 只看該作者
其實大家想訂車可以搵我的
我識到人識日本鋪頭既老闊..可以幫人訂車
james891031 發表於 2008-11-12 16:21:52 | 只看該作者

回復 18# 的帖子

平唔平先?
chantsz 發表於 2008-11-13 00:55:45 | 只看該作者

回復 19# 的帖子

會平過係香港既鋪頭買..