RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: minimini
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Project RC10/ Ultima A&L Conversion (14/07/2009 updated)

樓主| minimini 發表於 2009-2-11 17:53:35 | 只看該作者

原帖由 fyin 於 2009-2-11 14:27 發表
Hi Bro,
又有新寵入宮喇!

就咁睇 d 相.......部車相當牛雜........   

希望喺大翻身之後.......可以變做人見人愛.......車見車載.....棺材見到都打開蓋啦.......
 樓主| minimini 發表於 2009-2-12 09:26:57 | 只看該作者
啱啱喺 ebay 見到..........一份 A&L conversion kit .........俾 RC10 金屬兜用...........罕有 !!.........

http://cgi.ebay.com/VINTAGE-A-L- ... C293%3A1%7C294%3A50

photos from ebay

樓主| minimini 發表於 2009-2-14 00:25:43 | 只看該作者
今日終於有少少時間........爆散咗部車........開始幫佢洗邋遢........

另外.........等咗好耐嘅 A&L 黃色 servo saver 亦都返咗來喇.......
師傅東 發表於 2009-2-14 00:30:28 | 只看該作者
A&L servo saver!!!.................Good stuff!!!
 樓主| minimini 發表於 2009-2-14 00:43:41 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2009-2-14 00:30 發表
A&L servo saver!!!.................Good stuff!!!

為咗要將部車變成一部........完全 A&L 版本......等耐少少部 ok 嘅.......

東兄........話時話......你有冇印象.........當年 HK 係邊間舖頭引入 A&L 嘅嘢 ??.......城市 ??......環球 ??.......新力 ??........奇趣屋 ??......
師傅東 發表於 2009-2-14 00:55:55 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2009-2-14 00:43 發表

為咗要將部車變成一部........完全 A&L 版本......等耐少少部 ok 嘅.......

東兄........話時話......你有冇印象.........當年 HK 係邊間舖頭引入 A&L 嘅嘢 ??.......城市 ??.... ...

Mini兄!印象中我只見過城市有賣過!當年我部RC10 team car嘅轉向組件虛位奇大,真係可以用"炮婆"嚟形容!有日去旺角"棘更"時!見到有份咁嘢!咪即刻磅水買嚟試吓囉!............當時都見好多高手用o架!..............但確實邊間買同代理就真係唔記得嘞!.....................sorry
 樓主| minimini 發表於 2009-2-14 01:20:41 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2009-2-14 00:55 發表

Mini兄!印象中我只見過城市有賣過!當年我部RC10 team car嘅轉向組件虛位奇大,真係可以用"炮婆"嚟形容!有日去旺角"棘更"時!見到有份咁嘢!咪即刻磅水買嚟試吓囉!............當 ...

完全同意.........當年廣坂嘅 RC10 ......就用兩條索帶綁實......後期仲索性換埋 Yokomo 嗰份 servo saver o添.........
tiger1 發表於 2009-2-14 08:10:31 | 只看該作者
Ha, may be should use yokomo steering for performance lah
師傅東 發表於 2009-2-14 10:01:07 | 只看該作者
我不嬲都唔會自己改部車嘅轉向組件!一來自己懶!二來唔識計算角度幾何等東西!亂咁改隨時部車連直線都行唔到!........................ 呢啲嘢自然有啲研究生研發出嚟o架啦!就好似當年本地品牌"MPP"咁,咪研發咗套Kyosho Lazer用,對應平路設定嘅轉向組件,當年好受歡迎o架!
tiger1 發表於 2009-2-14 13:46:38 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2009-2-14 10:01 發表
我不嬲都唔會自己改部車嘅轉向組件!一來自己懶!二來唔識計算角度幾何等東西!亂咁改隨時部車連直線都行唔到!........................ 呢啲嘢自然有啲研究生研發出嚟o架啦!就 ...

Show some MPP photo lah
 樓主| minimini 發表於 2009-2-14 14:33:36 | 只看該作者
啱啱又喺網上.......揾到當年 A&L 嘅廣告.........

photo from www.rc10talk.com

師傅東 發表於 2009-2-14 19:12:55 | 只看該作者
原帖由 tiger1 於 2009-2-14 13:46 發表

Show some MPP photo lah

Sorry喇Tiger兄!MPP轉向我冇剩底囉!
tiger1 發表於 2009-2-14 20:53:00 | 只看該作者
Ok lor
 樓主| minimini 發表於 2009-2-15 01:26:46 | 只看該作者
原帖由 師傅東 於 2009-2-14 10:01 發表
我不嬲都唔會自己改部車嘅轉向組件!一來自己懶!二來唔識計算角度幾何等東西!亂咁改隨時部車連直線都行唔到!........................ 呢啲嘢自然有啲研究生研發出嚟o架啦!就 ...

以我嘅記憶......當年 MPP 同埋 GPM 都有出過 bearing 轉向.........

MPP 嗰款.......記得只係 for kyosho 車.........每邊只可以裝一粒 5x11 bearing......  .......不過就可以用番原裝 servo saver 柱......

至於 GPM ........個款就同 A&L 嗰隻差唔多.......共有幾種款式俾唔同車用........每邊可以裝兩粒 5x8F bearing......servo saver 柱係跟埋俾你......

喺嗰個年代........幾乎所有轉得郁得嘅位...........通通都被加裝 bearing.......連日本仔都係咁做.......双星 Astute 就係一個經典例子............

tiger1 發表於 2009-2-15 11:59:43 | 只看該作者
郁得嘅都裝 bearing, good ah
 樓主| minimini 發表於 2009-3-21 22:49:06 | 只看該作者
最近又得到好兄弟仗義相助...........入手咗兩套全新 A&L Ultima Conversion kit.........仲有藍色波箱.......
 樓主| minimini 發表於 2009-4-13 09:15:20 | 只看該作者
最近啱啱喺 ebay 見到...........呢個二手 A&L 波箱.........end-bid 價竟然去到 usd$235 !!.......嚇餐死..........

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI ... p;item=110375208070
flormond 發表於 2009-4-13 09:31:42 | 只看該作者
wawawaaaaaaaaaaaa

好貴呀,二手都要咁既價錢。呢個價都應該夠買一部靚仔既 RC10。

另恭喜 minimini 兄可以擁有一套全新既 A&L kit。
tiger1 發表於 2009-4-13 16:27:21 | 只看該作者
This ebay A&L don't even have a slipper!!

Sigh, all it takes is 2 crazy people to bid the price up, up and away...
 樓主| minimini 發表於 2009-4-13 18:08:46 | 只看該作者
This ebay A&L don't even have a slipper!!

Sigh, all it takes is 2 crazy people to bid the price up, up and away...
tiger1 發表於 2009-4-13 16:27

咪就係囉..............嗰個買家如果用 usd$235 咁嘅價叫我賣.............我 "lur 飯應" o添啦..........