RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4083|回復: 32
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手買叉機

小羽__ 發表於 2008-10-27 19:10:55 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想問下有咩叉機又平又正..最好唔洗令外買個火牛
我係出面睇左d po..都話Sell Hotpower 6016好..
但係我係廣華街問過..要令外買隻火牛
佢俾左隻480$既我睇..唔記邊隻..話永久保養
其實對新人黎講.邊隻會好d.唔會令排電咁快死
whatdahell 發表於 2008-10-27 23:35:16 | 只看該作者
Better not to buy those made in China charger like imax, GT Power and hot power
if you have enough budget, go ahead for those made in Korea...
馮馮ymc 發表於 2008-10-28 00:32:01 | 只看該作者
原帖由 小羽__ 於 2008-10-27 19:10 發表
我係出面睇左d po..都話Sell Hotpower 6016好..
其實對新人黎講.邊隻會好d.唔會令 ...

叉機又平又正 買國產嘢啦!!價錢由3xx~~5xx功能一樣!!最緊要有風扇!!
唔好信咩嘢Made in 歌里牙.........一Q樣仲貴成倍!!!壞咗仲冇得整呀!!!
國產嘢用咗幾年不知幾正!!!
人頭担保
Motorman 發表於 2008-10-28 04:12:44 | 只看該作者
原帖由 小羽__ 於 2008-10-27 07:10 PM 發表

又平又正嘅嘢就好難買到......

我就用呢隻.

登錄/註冊後可看大圖
antisony2003 發表於 2008-10-28 09:08:01 | 只看該作者
原帖由 馮馮ymc 於 2008-10-28 00:32 發表

叉機又平又正 買國產嘢啦!!價錢由3xx~~5xx功能一樣!!最緊要有風扇!!
唔好信咩嘢Made in 歌里牙.........一Q樣仲貴成倍!!!壞咗仲冇得整呀!!!
國產嘢用咗幾年不知幾正 ...

哈..係呀...made in China 又平又正...最好搵你買添...
不過我諗你多多頭都唔夠擔保
倒錢落海 發表於 2008-10-28 09:35:21 | 只看該作者
原帖由 小羽__ 於 2008-10-27 19:10 發表
簡單道理: 一分錢一分貨.

聽取意見時, 小心某些人係懷有私心/私利. 佢地自己賣大陸野, 梗係話大陸野冇問題.

都係果句, 一分錢一分貨.

你玩遙控車都知啦. 幾百蚊部車, 同幾千蚊部車, 會唔會 "一樣"?
AMAT 發表於 2008-10-28 10:44:16 | 只看該作者
買呢個TLP X16啦......

可以用12V,亦都可以直接220V濕電入.......

可以差NI-MH,亦都可以差到LIPO.......

內置埋BALANCE充LIPO......

都係五百蚊一部
Marco明 發表於 2008-10-28 10:47:28 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2008-10-28 10:44 發表
買呢個TLP X16啦......

可以用12V,亦都可以直接220V濕電入.......

可以差NI-MH,亦都可以差到LIPO.......

內置埋BALANCE充LIPO......

都係五百蚊一部

我正想問......我見tlp官網個x17仲未出.....但係街見到x16又差唔多一樣有balance頭.....
其實係咪一樣???
sesamestreet 發表於 2008-10-28 10:58:23 | 只看該作者
其實呢個是一個有人問過的問題...個人認為如果五百蚊樓下基本上是冇分別的兄弟機...不如買一隻最平最平,即使用一年死咗都唔心痛,至於Korea 我都同意是好野但此終唔值咁貴,不如等下可能會有二手的Korea 機,到時再買多一部,留番部China機做backup...
AMAT 發表於 2008-10-28 12:01:15 | 只看該作者
原帖由 Marco明 於 2008-10-28 10:47 發表

我正想問......我見tlp官網個x17仲未出.....但係街見到x16又差唔多一樣有balance頭.....
其實係咪一樣???

X17未出,街只係得X16......

唔知X16同X17有咩分別,因為未公開過資料冇得比較
AMAT 發表於 2008-10-28 12:03:22 | 只看該作者
原帖由 sesamestreet 於 2008-10-28 10:58 發表
其實呢個是一個有人問過的問題...個人認為如果五百蚊樓下基本上是冇分別的兄弟機...不如買一隻最平最平,即使用一年死咗都唔心痛,至於Korea 我都同意是好野但此終唔值咁貴,不如等下可能會有二手的Korea 機, ...

有BALANCE頭O既,我覺得冇乜邊隻韓國機好用.....MUCH MORE我覺得麻麻.
TEAM ORION同埋CHECK POINT我都有,我都係要嚟差NIMH,差鋰電SETTING好麻煩,又要外加BALANCE,好麻煩.

以穩定性計,TLP X16我覺得係最穩定,同埋唔駛再外加買火牛,入門玩家必選~
Marco明 發表於 2008-10-28 12:09:59 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2008-10-28 12:03 發表

有BALANCE頭O既,我覺得冇乜邊隻韓國機好用.....MUCH MORE我覺得麻麻.
TEAM ORION同埋CHECK POINT我都有,我都係要嚟差NIMH,差鋰電SETTING好麻煩,又要外加BALANCE,好麻煩.

以穩定性計,TLP X16我覺得係最 ...

咁x16可以幾多a放電???
x17同x16外表上又無乜分別......但係點解官網又無x16既???

evoandy 發表於 2008-10-28 13:23:15 | 只看該作者
電變同差機我都用緊國產野,支持國貨
AMAT 發表於 2008-10-28 13:24:36 | 只看該作者
原帖由 Marco明 於 2008-10-28 12:09 發表

咁x16可以幾多a放電???
x17同x16外表上又無乜分別......但係點解官網又無x16既???

唔清楚
 樓主| 小羽__ 發表於 2008-10-28 19:46:18 | 只看該作者
岩岩買左x16..我排電係minh.4600..家下叉到5千幾都仲未停=.=排電好熱..咁姐係點
defcone 發表於 2008-10-28 20:04:31 | 只看該作者
有無人試過Team Orion Clubman? 聽講5舊水可以差lithium, A123, Nicd, Nimh.
杯面 發表於 2008-10-28 20:06:13 | 只看該作者
姐係你快d 停......
再差爆炸!!!唔係講小
defcone 發表於 2008-10-28 20:53:52 | 只看該作者
原帖由 杯面 於 2008-10-28 20:06 發表
姐係你快d 停......
再差爆炸!!!唔係講小

姐係差過電池上面個mah數字, 無問題?
 樓主| 小羽__ 發表於 2008-10-28 21:13:25 | 只看該作者
部叉機新買嫁啵-.-唔會係壞掛
倒錢落海 發表於 2008-10-28 21:35:22 | 只看該作者
原帖由 defcone 於 2008-10-28 20:53 發表

姐係差過電池上面個mah數字, 無問題?
冇乜問題. 尤其用細 amp 去差, 周不時都差多左. 4600mah 既電通常差 48xx 入去. 過 5000 都試過. 照玩無問題..

我通常乜電都用 2a 去差.. 不過咁, 最近有一排電因為擺埋一二邊太耐冇玩, 拎返出來差時發覺死死地. 係 orion 4200 來的. 照用 2a 去差, 差滿, 容量約 4500. 但個 volt 數甚低. 好似得 5v 左右. 唔正常. 擺入車內, 電變嘟嘟聲, 部車唔識行.

放晒佢, 用 1a 差, 呢次仲神奇, 差左接近 10 小時, 容量九千幾 (!), 都仲未差滿, 仲係度差緊, 而且 voltage 好低, 得 3.x. 我覺得唔對路, 於是停左佢. (見圖一)

放晒佢, 用 4.2a 差, 諗住如果再差唔起, 又拎佢去做風鈴. 點知咁又差到了. 正常停. 正常 voltage. 擺入車內, 又玩得返. performance 正常. (見圖二)

我唔知舊電發生乜事. 有冇師兄可解釋下?