RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: joanne
打印 上一主題 下一主題
收起左側

自己市區開 1:10 車場, 有無師兄有興趣 ?

打個比喻, 學校一年一次攪秋郊旅行燒野食, 但學生每日放學都會食串魚蛋, 地點及價錢是非常重要的因素
byron.C 發表於 2009-2-23 17:08:03 | 只看該作者
100 人次.........30000 蚊租.........每人次 300 蚊 ? .........
rcytong 發表於 2009-2-23 17:14:01 | 只看該作者
除了租金,還耍考慮其它Expenses(Example, BR fee, salary, electricity, insurance, repair and maintanence..etc)
 樓主| joanne 發表於 2009-2-23 17:25:02 | 只看該作者

每星期 Min 人次 100, 一個月即 400人. 分段收費 $50 ~ $120. 另小賣部售賣.
rcytong 發表於 2009-2-23 17:31:30 | 只看該作者
收入最少有$20萬一個月,好始幾好
asus6800 發表於 2009-2-23 17:35:50 | 只看該作者
原帖由 joanne 於 2009-2-23 17:25 發表

每星期 Min 人次 100, 一個月即 400人. 分段收費 $50 ~ $120. 另小賣部售賣.

合理, 支持
 樓主| joanne 發表於 2009-2-23 17:43:08 | 只看該作者
原帖由 rcytong 於 2009-2-23 17:31 發表
收入最少有$20萬一個月,好始幾好

數係咁計 : 以平均每日 20人, 每人花費 $100 計 ..... 每月只有 6 萬, 扣除租金 3 萬, 水電 2萬. 1 萬圍修.... 所以頭半年營運人工 = 0. 當然如果平均人次每日多 10人, 每月就多 3萬.... 富貴險中求. 打工每月收 2萬 or 自己攪, 又可以玩埋, 食埋係兩回事.....
pageone1992 發表於 2009-2-23 17:48:05 | 只看該作者
租工廠區好似$4-$5呎,如果玩到油車就好lu,支持你
 樓主| joanne 發表於 2009-2-23 17:51:22 | 只看該作者
原帖由 lung 於 2009-2-23 17:33 發表

你打算呢份就係你既正職?
同你講聲....開車場個個都係蝕錢......

當然請人啦 ! 但係十個老細十個都係話蝕, 我都係做生意嘅, 無得諗唔會做.
byron.C 發表於 2009-2-23 18:02:01 | 只看該作者
近年太多玩意了!要新人(RC要有耐性去玩)加入先有起色的生意,不如拎個幾十萬去車場玩好了。唔係唔想支持,不過要一日有 20 人就真係好難囉!星期六日就多!好多人一星期玩一日。依家會比錢入場的人有幾多?原有場地情況如何你又未見過!網上傾好多時支持既大把人,實際去玩的又幾何?樓主好幾次有問題問了出來人家答了又唔聽!都幾難搞!
計過諗過,不如慳返多 D 錢一齊去玩啦!
再唔係既我可以幫你諗計!不過真係要收費了!
Marco明 發表於 2009-2-23 18:17:13 | 只看該作者
原帖由 byron.C 於 2009-2-23 18:02 發表
近年太多玩意了!要新人(RC要有耐性去玩)加入先有起色的生意,不如拎個幾十萬去車場玩好了。唔係唔想支持,不過要一日有 20 人就真係好難囉!星期六日就多!好多人一星期玩一日。依家會比錢入場的人有幾多?原有場地 ...

好多人一星期玩一次.....我諗係同車場偏遠有關
如果市區有一個車場.....我相信人流一定比而家d郊外車場多好多....而越多人去...收費就可以降低....入場費越低就玩得次數越多.....我覺得係有得做
計我而家要入元朗車場玩......來回車費就要$50....來回時間要2-3小時
入場費$100....車費$50.....食物$50....一次就要$200....一個月4次就$800
呢個就係令玩家卻步唔入車場既原因.....
純粹個人意見~~~

terencelyl7411 發表於 2009-2-23 18:21:00 | 只看該作者
hey joanne , support you , if you build in kwai hing , i will go day by day
 樓主| joanne 發表於 2009-2-23 18:24:35 | 只看該作者
原帖由 byron.C 於 2009-2-23 18:02 發表
近年太多玩意了!要新人(RC要有耐性去玩)加入先有起色的生意,不如拎個幾十萬去車場玩好了。唔係唔想支持,不過要一日有 20 人就真係好難囉!星期六日就多!好多人一星期玩一日。依家會比錢入場的人有幾多?原有場地 ...

師兄, 我唔係唔聽, 但不同的意見有好多. 當然有潑火亦有淋水啦 ! 最終決定都唔會係一兩日既事. 師兄肯比意見己經係為小弟好, 小弟感激非常 ! 我諗啱與唔啱係無絕對既, 我亦唔係完全無諗就講 D 人, 你見我計條數, 租金等係己經 search 過嘅, 只係有無人入場我要認真問吓大家先.....
gtimax 發表於 2009-2-23 18:33:44 | 只看該作者
大角咀! 我一星期玩3天啦!
大角咀好多吉廠好平, 但不知地方夠唔夠大....
pskyng 發表於 2009-2-23 19:29:00 | 只看該作者
之前係觀塘業發有一層係車場....但到我玩番車時已消失多時....  
McQueen 發表於 2009-2-23 20:29:05 | 只看該作者
支持!地點最好係大角咀,近我公司,可以蛇王偷跳!
50270898 發表於 2009-2-24 09:05:03 | 只看該作者
我諗好多師兄星期六,日都會去返室外場玩
因為地方一定大啲
室內場針對一至五放工放學去玩又冇坐駕嘅人
另一問題係有冇人會攞架車返工
咁車場可能要加locker
分時段放車做埋1/12同1/18生意可能易做啲
有時間去快樂蟲睇吓點做
abcd 發表於 2009-2-24 09:12:55 | 只看該作者
chtam 發表於 2009-2-24 09:55:25 | 只看該作者
多數爛尾 .   
byron.C 發表於 2009-2-24 10:29:01 | 只看該作者
原帖由 Marco明 於 2009-2-23 18:17 發表

好多人一星期玩一次.....我諗係同車場偏遠有關
如果市區有一個車場.....我相信人流一定比而家d郊外車場多好多....而越多人去...收費就可以降低....入場費越低就玩得次數越多.....我覺得係有得做
計我而 ...

我就覺唔太關係遠既問題。
係式微既玩意問題!mini-z 初代全港超過 10 個車場,現在是 2 個!
如果市區有場,吸納郊外場,郊外場又如何生存?
3萬蚊交租,請個人又燈油酒水,唔賺錢都要有5萬!
日日來的多是學生,雖然佢地消費力比成年人強!但影響到學業會點?
成年人日日返工仲要抽時間做其他煩瑣事務,抽一日來玩已經好難!樓主都抽唔到時間來三湘走一轉啦!
有無見過一個 mini-z 場就開場到收皮 3 個月時間都係得6-7個常客!荃灣算唔算市區?
成班朋友個個去唱 k 打機,兩手 fingfing 去玩,你就一抽 2 袋仲要叫人家和你一齊去......好有難度......放毒不易....
有人去左橫洲唔想再入場,三湘雖然地差但總算有得玩,免費場地對新手來說是好的,入場玩的多是舊人了,只舊人支撐.....
遇著海嘯租係平左,但玩既人都會縮左皮,唔係個個有十萬大軍 ........

多d人多d意見........請呀!