RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: joanne
打印 上一主題 下一主題
收起左側

自己市區開 1:10 車場, 有無師兄有興趣 ?

tomatchinhk 發表於 2009-2-24 10:31:30 | 只看該作者

市區開 1:10 車場

其實好多外國的車場都是在室內,外國地方吾夠大麼,就是因為一個字....方便!!

drive台吾夠高,地方吾夠大,呢d 野吾理拉,冇可能一個室內埸同一個室外埸比!!

講真! 我有架 1比10 都吾寄望有個室內埸會好玩得過 tc 或 pyc 但有個室內埸 (市區)

我會貪方便正架 1 比 18 或 4wd m 之類,, 其實有冇考慮過 平路 buggy,, 1/18

冇沙泥,凹凹凸凸,上落斜,總之就跳跳下,又有新鮮感,又可回做平路!! 1/18 又細架

手提玩都輕d ,,, !!
byron.C 發表於 2009-2-24 10:33:53 | 只看該作者
得既 MMS 就唔會最消 buggy 場啦!
orangeteam 發表於 2009-2-24 10:43:18 | 只看該作者
講容易做又難,樓主慢慢分析吓先,計一計條數,三皮野計小左喎
chtam 發表於 2009-2-24 13:42:36 | 只看該作者

回復 48# 的帖子

開車場 ,  講就容易 .............   
 樓主| joanne 發表於 2009-2-24 13:43:52 | 只看該作者
始終只是個構思, 做落要用好多錢同時間去 upgrade, 依家先要了解大家對市區 TC 場的需求, 另一方面亦著一些地產朋友搤盤. 事前要考慮同 search 嘅嘢有好多, 技術上的問題要搤到盤先有得計. 但小弟並不贊同巨額投資, 裝修少, 地方平係先決條件, run 1年再考慮再注資或摺埋都唔遲. 但有師兄講得啱, 帶埋架車返工 / 返學 ? 其實平日放車的師兄又係咪帶埋返工 / 返學呢 ? 或放喺架 1:1 到 ? 學生又如何 ? 如安裝 locker 租用比會員, set 車又如何 ? 平日的人流係關鍵. 假日返而會有一班客依然去返 TC, PYC 等. 要同呢 D 場一爭長短並非易事, 各方面配套都要做得到, 所以先同各師兄資詢意見. 未來如果可以打造一個搖控城就好了 !!
 樓主| joanne 發表於 2009-2-24 13:47:35 | 只看該作者

香港人, 頭腦靈活, 勤奮上進 ! 但老土 D 講句 : 憎人富貴 厭人窮....
無不可能, 亦無絕對的必勝. 凡事在於嘗試, 將任何不可能變成有限度的可能 !
係市區攪, 可以滿足一班唔可以抽一日時候玩車的朋友, 另開班教小朋友砌車玩車, 再攪埋兒童比賽
surftl 發表於 2009-2-24 16:01:02 | 只看該作者
我之前都有踗過開間車埸, 最好店內有CAFE位置. 一邊飲咖啡, 食件三文治同埋一邊吹水. 三張圓枱都夠, 每張枱有3-4張椅就夠. 賣一件件已經包裝好果D 三交治, 一定要新鮮, 唔可以放多過兩日就可以. 一定要係積磨咖啡, 最好有埋CAKE.
byron.C 發表於 2009-2-24 16:02:41 | 只看該作者
一單唔夠開多瓣!
surftl 發表於 2009-2-24 16:05:05 | 只看該作者
仲有! 裝修一定要簡潔, 整齊, 唔洗花考. 一定要就係 R/C banner啦! 祝你牛到工成!
surftl 發表於 2009-2-24 16:07:12 | 只看該作者
可找一個角位試下!  找到地方未呀! 可以幫手望下!
surftl 發表於 2009-2-24 16:10:22 | 只看該作者
聽講觀塘工廈都有D 好平, 我有個朋友同成班BAND友開BAND ROOM ,千多尺單位都係5000-6000.
206 發表於 2009-2-24 16:11:09 | 只看該作者
玩車仔, 梗係食車仔麵啦
ttyy 發表於 2009-2-24 16:20:15 | 只看該作者
TC, PYC too far for people who work in HK side/Kln side without car but still want to play during week nights
Marco明 發表於 2009-2-24 16:22:09 | 只看該作者
原帖由 ttyy 於 2009-2-24 16:20 發表
TC, PYC too far for people who work in HK side/Kln side without car but still want to play during week nights

無錯.....市區有場我放工後一定支持
大b 發表於 2009-2-24 16:23:02 | 只看該作者
我見議ching 現在不要搞場住.睇定 d 先,因左敦谷的車場 09年尾就會落成,
 樓主| joanne 發表於 2009-2-24 16:55:09 | 只看該作者
原帖由 大b 於 2009-2-24 16:23 發表
我見議ching 現在不要搞場住.睇定 d 先,因左敦谷的車場 09年尾就會落成,

如果有就好喇 ! 我唔攪, 去玩好過 !
co2 發表於 2009-2-24 19:27:00 | 只看該作者
收費方便可試包月任玩(香港人怕洩底 )可帶旺個塲
學生小童優惠(方便落毒 )
.
.
.
.
.
.
 樓主| joanne 發表於 2009-2-24 19:32:25 | 只看該作者
原帖由 co2 於 2009-2-24 19:27 發表
收費方便可試包月任玩(香港人怕洩底 )可帶旺個塲
學生小童優惠(方便落毒 )
.
.
.
.
.
.

其實玩車都幾健康吖 ! 好過通宵玩 on-line 先啦 ! 又或者上網睇呀四....
kiev 發表於 2009-2-24 20:49:46 | 只看該作者
其實香港玩車風氣唔係咁健康......