RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: joanne
打印 上一主題 下一主題
收起左側

自己市區開 1:10 車場, 有無師兄有興趣 ?

simontam 發表於 2009-2-28 21:19:13 | 只看該作者
我之前都有諗過開車場的念頭,但盤數點計都好,我個人覺得係9死1生。
此終RC 本地market太細,走既人多入門既人小,新一代的年青人在花花世界中有太多娛樂選擇,而且政府年尾又多個場玩..........,好多因數之下,真係冇一個原因值得去投機落去,如果樓主堅決去馬,可以諗下低成本的慢爬場,或者開兩味做埋迷理直升機場又有冇得諗?
edmondhk 發表於 2009-3-8 19:14:29 | 只看該作者
支持,開頭唔賣parts都冇咩問題
咁你唔洗hold咁多錢係parts到
最好有差電位(收錢)同locker
小食果d又要申請
開係工業區附近都應該有食堂,只個位佢地食就算
到開定左,知道收入點先再加野

樓主| joanne 發表於 2009-3-9 13:43:35 | 只看該作者
仲努力搤緊地方.....
dennis2008 發表於 2009-3-9 13:58:21 | 只看該作者
紅磡商業中心...約9000呎...租$9萬...比樓上平好多...以前好似是酒樓...已有幾年沒有人租
rainbow 發表於 2009-3-9 14:23:08 | 只看該作者
以前舊機場個場
最多生意個月都無十萬
九萬蚊租!
我諗冇得做

50270898 發表於 2009-3-15 22:36:49 | 只看該作者
咁樣都OK
個台1米左右都夠
http://www.youtube.com/watch?v=X2q04IISbac

http://www.youtube.com/watch?v=-5S6-PhzqsU&feature=related

chacha 發表於 2009-3-15 23:11:13 | 只看該作者

回復 107# 的帖子

九萬蚊租,計埋燈油火臘,每月最小要$120000,每位收一百,每月起碼有1200人入場先夠先維到皮,你諗下有冇得做
kaho8838 發表於 2009-3-15 23:19:17 | 只看該作者
觀塘d 工廠都ok= =坐車又方便......
Kazaf 發表於 2009-3-21 13:21:08 | 只看該作者
幾時開唧
Scania 發表於 2009-3-22 12:33:21 | 只看該作者
旺角舊區人地用來做車房做五金鋪個d地方或者其它市區類似地方幾錢租架?

半邊車場半邊餐廳個人真係認為有得搞(夠地方的話,所以18仔or Z會容易d搞)
一來有第二邊幫補一條數,二來可以毒多d人
就算唔係地鋪,有間餐廳係到都可以多d街外人來睇
咁就可以搞埋計鐘租車,係餐廳食夠幾多銀野又可以送一節租車時段,玩夠幾多銀車又可以送杯野飲
間唔中又搞d租雞比賽都得,如果附近有學校既,仲可以做埋學生價同時段優惠
餐廳個邊仲可以做埋賽車主題餐廳,直播F1,而家好多人cut now既ESPN,有個地方集中睇F1應該反應會唔錯,呢班人更加容易毒到佢玩車!冇賽車時又可以播下足球,引班賭波佬來食飯,幫補下

不過唔好比d車行行下飛左去人地餐檯

Scania 發表於 2009-3-22 12:39:37 | 只看該作者
觀塘碼頭廣場我見除左門口個報紙檔外成座都係吉既,近觀塘碼頭,地鐵站行去三個字
 樓主| joanne 發表於 2009-3-23 19:04:04 | 只看該作者
原帖由 Scania 於 2009-3-22 12:33 發表
旺角舊區人地用來做車房做五金鋪個d地方或者其它市區類似地方幾錢租架?

半邊車場半邊餐廳個人真係認為有得搞(夠地方的話,所以18仔or Z會容易d搞)
一來有第二邊幫補一條數,二來可以毒多d人
就算唔係地鋪,有間 ...

難題 1: 地方大隨時有, 但樓底要高一係地庫物流倉, 或者天台露天自己加上蓋 ( 但地產要考慮租契內容, 要法律資詢 )
難題 2: 加小食或餐廳要伸請食牌 ( 過 10萬, 另排汚費 + 衛生處定期循查.... )
努力中 ! 多謝各位關心 !
Scania 發表於 2009-3-23 22:38:17 | 只看該作者
食個part可唔可以另外搵打算係所選區域開餐廳既人合作搞?
或者改變營運重點,由車場+餐廳變成餐廳+車場
skybread 發表於 2009-3-24 23:05:18 | 只看該作者
我唔知係唔係個個廠房都係咁...
但係有d上一手可能放左好多機器...
更有可能會鑽爛哂地下去放機器...
所以真係考慮清楚先好...

另外...
你有冇計劃到用幾耐回本...?
Scania 發表於 2009-3-25 07:50:02 | 只看該作者
其實唔一定要好大,細有細玩架o者…
個場細d,雙對就唔洗咁高…
Scania 發表於 2009-3-25 07:50:06 | 只看該作者
Scania 發表於 2009-3-25 07:50:13 | 只看該作者
Scania 發表於 2009-3-25 18:43:56 | 只看該作者
[吹水mode]呢到得唔得? [/吹水mode]
byron.C 發表於 2009-3-27 14:53:45 | 只看該作者
細場~~~幾時先毒到有足夠人來玩達致收支平衡..........miniz 有 2 個場 ........ 18有幾多人玩?

搞埋食~~~一間細餐廳有好多野會顧及.........你負責幫襯緊 happy ...... 搞個個死之麻........

唔建議一齊搞!就等於好多野唔好二合一,一邊死會拖死埋另一邊.........
Scania 發表於 2009-3-27 22:39:31 | 只看該作者
細場~~~幾時先毒到有足夠人來玩達致收支平衡..........miniz 有 2 個場 ........ 18有幾多人玩?

搞埋食~~~一間細餐廳有好多野會顧及.........你負責幫襯緊 happy ...... 搞個個死之麻........

唔建議一齊搞! ...
byron.C 發表於 2009-3-27 02:53 PM

我講既細場係指1:10既細場…
即係例如好似天水圍咁大,甚至再細小小…