RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 13355|回復: 68
打印 上一主題 下一主題
收起左側

(以解決)有關HOBBY PRO火咀電的問題

redbullbull 發表於 2010-1-19 00:06:59 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

早幾日係鴻聲買左枝hobby pro火咀電$68

我果日係佢就晚上9點收工果陣買

跟著後日既中午12點去到PYC charge緊電

我用1.5A去charge佢,去到下午的時候

大約三至四點既時候Full左la跟著打算用佢start車la

點知用都未用到

佢個芯就係charge果陣溶左

真係好老套

我係買左既十二小時到,就即時打比鴻聲林

同佢講枝hobby pro火咀電唔得喎

跟著呀林嘩同我跟進

但佢嘩明要睇hobby pro肯唔肯換

今天鴻聲打左比我了

佢嘩hobby pro唔肯同我換

大佬我買左12小時都未有就壞

連車都未著過

我都即時打比鴻聲la

hobby pro佢咁都唔肯換

我前後因為e枝火咀行左三次去鴻聲

大佬呀,我係荃灣去左幾次鴻聲

我唔係因為枝火咀既價值

我來回幾次車錢都唔只6條野la

我真係好勞氣

我要既唔係果$68囉

我要既係合理解釋,同解決方法

今日呀鴻聲林同我講佢嘩hobby pro嘩我果d係人為喎

真係老套囉

e d叫合理解釋咩,姐係你同我講嘩你用1.5a充電咁中間條芯都會溶

如果嘩用1.5A去充一粒4000MAH既火咀電條芯都會溶??

如果你咁嘩我真係無言囉

如果係咁樣我只可以用大家講

係得不到解決方法和合理解釋時

我不建議不推介大家用HOBBY PRO代理的任何產品

第二我都對佢HOBBY PRO銷售同售後冇晒信心

第三我不會用任何有關HOBBY PRO的產品

第四我會係數天內,向有關政府部門了解

我老闆都有玩RC的佢叫我去銷委會同機電工程處填FORM

我只可以說枝火咀十分兒戲囉

我RED BULL BULL係到講明

我會不惜任何代價去取回自己的公道

同不接受你HOBBY PRO所謂的人為攪壞:@

今天我又出左去鴻聲都收條火咀電屍

因為放左係鴻聲到幾日

但係鴻聲佢唔記得左放係邊

係E次問題我好多謝鴻聲模型既協助

雖然枝野價值唔貴,只係$68的火咀電

但鴻聲都同我跟到足

佢比到咁既服務叫做左分銷商既責任架LA

我係E幾日會同大家拍照比大家睇

比大家砰下理
 樓主| redbullbull 發表於 2010-1-19 00:09:13 | 只看該作者
放相片留位
 樓主| redbullbull 發表於 2010-1-19 00:09:33 | 只看該作者
放相片留位
jerbet 發表於 2010-1-19 01:30:21 | 只看該作者
C-hing... bad luck...
 樓主| redbullbull 發表於 2010-1-19 01:59:53 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

我當日是用這台CHARGE機

使用1.5A NIMH MODE去充電

我自己的操作一定沒有問題

我用了數台eXTREME R-650

品質是冇問題的

如果HOBBY PRO對這CHARGE機有任何保留

我可以跟埋枝火咀一同送去HOBBY PRO代理檢查

看看哪裡是我的人為損壞
justinwan 發表於 2010-1-19 02:21:15 | 只看該作者
係law... 告佢la......1.5A 叉火咀電都會出事.....係我吾忍ar....

我隻大羊個油缸行吾夠20萬k就漏油.....幾過份....
tscc 發表於 2010-1-19 02:36:53 | 只看該作者

5# redbullbull

請問師兄charge電時 用NIMH charge 'aut' 定 'man' mode?

我都用這個charger充5A 落IS 5000 用 'aut' mode 冇問題, 應該唔係charger問題。
993r 發表於 2010-1-19 08:48:42 | 只看該作者
中午十二點幾去到pyc用 1.5 A差到3,4點先full ,仲要差到溶埋..告爆佢la...
 樓主| redbullbull 發表於 2010-1-19 08:57:59 | 只看該作者
5# redbullbull

請問師兄charge電時 用NIMH charge 'aut' 定 'man' mode?

我都用這個charger充5A 落IS 5000 用 'aut' mode 冇問題, 應該唔係charger問題。
tscc 發表於 2010-1-19 02:36

我用MIMH AUTO MODE的
 樓主| redbullbull 發表於 2010-1-19 09:02:53 | 只看該作者
中午十二點幾去到pyc用 1.5 A差到3,4點先full ,仲要差到溶埋..告爆佢la...
993r 發表於 2010-1-19 08:48

本以為火咀電係D好耐用既野LA

點知E枝火咀電比左咁多煩惱比我

真係勞氣小一日都唔得

我今天又要待鴻聲打比我

去收火咀屍......

姐係又要出多次去
teamc 發表於 2010-1-19 10:32:41 | 只看該作者
澄清 :

1. check defective sample is the normal way for all the manufacturer
    and our sales just got sample 1 days ago
2. we never said do not repair and replace
    any defective goods
3. forum is the place for Ching to discuss about RC, pls do not attack
    any other company here
2日內處理件事, 正常亞

唔明點解咁嬲, 好大件事咁, 右機電工程處, 右銷委會
happygirl 發表於 2010-1-19 10:56:49 | 只看該作者
樓主,這部charger無問題我都用緊,支持你取回公道!
wingscreamer 發表於 2010-1-19 11:30:30 | 只看該作者
為左支Cheap火咀電, 跑了幾轉, 真系幾煩嫁......!
D Quality 有問題, 真系要改良下!
不過 鴻X D服務,都幾好, 有問有答,幫到手!
Racon 發表於 2010-1-19 11:55:17 | 只看該作者
建議不要用大A直接經由 火咀 "插頭" 义電, 因裏面零件是活動的, 非直正接觸, 除非那些可拆電的, 取舊電出來你點义都得, 我試過直接經由 火咀 "插頭" 大A义電, 义壞一支我心愛的火咀電, 舊幾兩舊水, 我不怪任何人, 以後用d極老套的义機...火牛一舊去長义, 通常一玩完車义到下次再玩車.
ceo2009 發表於 2010-1-19 12:17:35 | 只看該作者
打去hobby pro同佢理論
1/10newguy 發表於 2010-1-19 12:05

樓上問題解決la
 樓主| redbullbull 發表於 2010-1-19 13:06:19 | 只看該作者
澄清 :

1. check defective sample is the normal way for all the manufacturer
    and our sales just got sample 1 days ago
2. we never said do not repair and replace
    any defective goods
3. f ...
teamc 發表於 2010-1-19 10:32

你問真D你D同事先

我昨天晚上8時係鴻聲到

呀林嘩呀Michael佢睇左後

佢嘩冇得換

本身我打算係你地快快同我解決佢

大家息事寧人

但你地用E個方法同我講

嘩我係人為問題

我一定不接受

我重申我RED BULL BULL當時使用HOBBY PRO的火咀電時

是正常使用的

我等係鴻聲拿回火咀的屍和發票後

我會採取進一步的行動
MrSH 發表於 2010-1-19 13:36:00 | 只看該作者
係咪人為損壞, 好似口同鼻拗. 相信支火咀電上亦無寫明如何介定為人為損壞.  公司為保障自己免損失而拒絕更換亦唔會有人話佢錯(可能怕開左個頭, 跟住........), 客戶據理力爭亦無不妥, 始終人為定品質問題無人知, 此因如何舉證係最大困難.  但若果真係為$68蚊而咁樣, 又真係有點兒.....   又或者你地交涉過程是否有誤會? 你是否與hobbypro的人直接對話? 又可能中間溝通過程出現問題?  直接聯繫hobbypro是否了當點?

**我只是路人A, 與市面任何RC公司無直接關係**
teamc 發表於 2010-1-19 14:16:17 | 只看該作者
個別的貨損壞, 換無問題, 你的問題Hobbypro願意幫你處理

Like aboved said : 始終人為定品質問題無人知, 為$68蚊而咁樣, 又真係有點兒.....
beebone 發表於 2010-1-19 15:02:33 | 只看該作者
好老實講, 以$68 Hobbypro既quality同產品設計已經知係唔會長命, 用都未姅過就溶本身係defeative issue, OR人為問題, 根本係chicken and egg既問題.

唔係叫樓主要怕事, 只係適可而止, 做返D $68應做既事, 打下電話小兩句咪算囉.....
RC881 發表於 2010-1-19 15:35:46 | 只看該作者

向機電工程處投訴 HOBBY PRO 的產品有安全性問題 , 公報佢公司名 , 可能更加好 , 嚇一嚇佢 , Hobby Pro 哩類小型公司, 唔嚇佢唔識學乖