RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5164|回復: 27
打印 上一主題 下一主題
收起左側

買dee電子野(終於買到啦)

山久和也 發表於 2010-4-23 18:56:55 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

如果唔用兩件頭,有咩電子野介紹俾小弟(我預$500-$700到)thx~各位c兄。

ballhk58 發表於 2010-4-23 19:04:06 | 只看該作者
ching..我都係新玩冇耐....你可以單買好盈35a或60a再加摩打同servo都係你預算內,如果再知多d可以去
http://www.rcmchk.com/index.php睇下....但小心呀....好毒下架...
但係要diy電變擺放位置
 樓主| 山久和也 發表於 2010-4-23 19:35:20 | 只看該作者
C兄,60a電變係1:10車果隻?motor同servo你用邊隻?thxc兄
ballhk58 發表於 2010-4-23 20:52:49 | 只看該作者
我就用緊35a好盈再加一個舊ko servo,摩打就用atmoic果隻8800kv
大野 發表於 2010-4-24 03:16:37 | 只看該作者
個人意見: 伺服9650+TEKIN MINI+atmoic8800kv, 一次過買好D. 有一樣野可以擔保, 就係您上手快D.
葉生 發表於 2010-4-24 09:19:47 | 只看該作者
9650= futaba 9650....
Tekin mini = Tekin mini rage (但市面上暫時冇貨), 如果急玩..可以用好盈35a/60a 頂住先....
摩打...如果8800 太快....可以係控較細d出力.....仲有一個選擇....就係用好盈7200kv.....
大野 發表於 2010-4-24 10:05:29 | 只看該作者
葉生 發表於 2010-4-24 10:13:18 | 只看該作者
你叫佢要個電變....咁個摩打呢?
要黎操車?
大野 發表於 2010-4-24 10:20:18 | 只看該作者
回復 8# 葉生

第二個唔講, 我就用4xxxKV做晨操操左個幾月.
同埋, 摩打幾時都有. 都係百零蚊個.
TEKIN MINI停左就唔知幾時再有.
早買早享受. 我自己條數就咁計
pl 發表於 2010-4-24 10:44:00 | 只看該作者

好X 60a無感無刷 V2.0都ok,係1:10車果隻.
motor要買冇磁, 牌子冇所為6800kv左右ok,街場都夠曬用.
servo,同futaba 9650數值平DD有:ALIGN DS510 DIGITAL SERVO
膠齒$26x-$29x金屬齒$35x左右.
葉生 發表於 2010-4-24 10:44:33 | 只看該作者
回復 9# 大野

認同....諗返轉頭....電變緊要過摩打.....
摩打大把選擇....只會越出越快....
但係適合既電變反而買少見少...
你啱~~~
大野 發表於 2010-4-24 10:58:53 | 只看該作者
回復 11# 葉生

妖...又講埋D衰野, 大家都係想幫人洗錢姐
 樓主| 山久和也 發表於 2010-4-24 13:02:30 | 只看該作者
回復 6# 葉生
C兄~~你所講GE電子野合唔合我GE budget??...IF我用普通AM控呢~~此SERVO用到~?...THX~C兄
ballhk58 發表於 2010-4-24 15:11:26 | 只看該作者
回復  葉生
C兄~~你所講GE電子野合唔合我GE budget??...IF我用普通AM控呢~~此SERVO用到~?...THX~C兄
山久和也 發表於 2010-4-24 13:02

如果以你既budget....用tekin就會over左幾百左右啦
葉生 發表於 2010-4-24 19:12:20 | 只看該作者
回復 13# 山久和也

唔夠錢.....
TEKIN淨電變都要$600....
9650~ $280 (二手)
8800KV ~ $190...
就算你用35A套裝....都一定唔夠.....
 樓主| 山久和也 發表於 2010-4-25 00:14:06 | 只看該作者
想用住8800KV ~ $190 +35A ESC($280<--E個係無刷定係?!)+加普通SERVO(幾$到).....但係呢~~我今日出左KWS..問左好多間...都話無8800KV MOTOR.....好難搞-0-............我係車中X..問左有隻套裝25A ESC+好似3300KV MOTOR($4XX)...其實夠唔吾快?.......THX~C兄們~~又再次煩到C兄啦!_!~SOR.....
jf813 發表於 2010-4-25 09:11:51 | 只看該作者
回復 16# 山久和也

3300kv is too slow.  Just get one above 6000kv and it will work well.  
pl 發表於 2010-4-26 12:36:50 | 只看該作者
想用住8800KV ~ $190 +35A ESC($280
山久和也 發表於 2010-4-25 00:14

有冇睇極X,佢有賣8800kv,如果冇好盈7200kv都夠玩喇,好盈18A/25A吾見意買最小35A V2,
另普通原裝S135,配無刷一定吾夠快及扭力,用AM接收好次要配吾係數碼servo,或找下9602二手英吾貴.
 樓主| 山久和也 發表於 2010-4-26 16:28:03 | 只看該作者
用AM接收好次要配吾係數碼servo<----咁點算!_!~..我buy左s9650($398).......係咪真係唔得ga?!...我用futaba mj控ja-.-...
葉生 發表於 2010-4-26 16:41:44 | 只看該作者
回復 19# 山久和也

mj 控.......
你玩落就知唔夠用......