RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10281|回復: 95
打印 上一主題 下一主題
收起左側

去佐敦谷玩的朋友,請注意守規矩(本人並無任何針對別人成份)

mazda787B 發表於 2010-8-18 16:18:18 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

去佐敦谷玩的朋友,請注意守規矩(本人並無任何針對別人成份 )出此貼目的只想所有人玩得開心

因為有規矩,先可以減少爭執,場地自然可以長玩

小弟已去了佐敦谷車場玩多次,但每次都出現以下問題,引致不愉快事件發生:

1.太多的車在場上出現炒車,反車,死車,cut電等等不能繼續行駛的情況時,完全無人講無人報有死車係賽道上,而且仲多次出現幾分鐘後先慢慢行過去執車的情況,好似個場得佢自己一個咁,但其實場上有超過10車行緊

2.唔跟大家共識的Layout行,這是最基本的安全意識

3.在賽道範圍內做維修工作,很危險呢!

4.我試過係pit入面俾車撞到我部車飛起,乜入pit要油門全開嫁??

5.係pit出車完全唔睇外圍情況就出,咁又咪炒囉

以上係我每次都會遇到o既問題,其實解決好簡單:

1.自己死車的師兄請立刻自己叫出聲(有死車!),你叫出黎無人會笑你,只覺得你做得好,試問任何人因死車問題撞爛車,又無得玩又浪費錢,邊個開心呢?!

2.跟大家共識Layout行,減少意外.

3.部車有事執返黎整,係場上整車最蝕底係o既係自己,撞到人點算,9t魔打都快過50km/h啦!

4.慢速入pit,pit係安全地帶黎嫁

5.等安全少車先從pit出車,大家安心

6.政府張貼正確使用車埸的指引在當眼處及於網上公報指引

以上係小弟個人意見,有錯請指點,我從申我絕無針對任何人o既心,只係想玩得開心

我預左出呢個貼可能受人批評,但我絕無敵意 只係想同場上的人交個朋友,我明白好多師兄可能係第一次入場,但呢個玩意係要有意識去玩,所以應該做做工課先,以免樂極生悲!我最怕就係個場無規矩搞到太多是非,然後個場都無埋,咁就係大家都慘!

如果有師兄支持我的睇法就大家一齊討論討論

pskyng 發表於 2010-8-18 16:28:35 | 只看該作者

好貼. 第一個支持, 小入場玩的車友很合用
 樓主| mazda787B 發表於 2010-8-18 16:31:22 | 只看該作者
回復 2# pskyng

多謝支持
AMAT 發表於 2010-8-18 16:31:25 | 只看該作者
玩車時,千祈唔好忘我......
淨係眼中只有自己,同自己架車.......

要多O的為人設想....咁會好好多......

不過好多人都以為自己係"高手"........要人地就自己.....唔識得就人......
rk2 發表於 2010-8-18 16:32:53 | 只看該作者
good job, 師兄.
可能的情況下, 都希望大家去遵守.
 樓主| mazda787B 發表於 2010-8-18 16:32:58 | 只看該作者
回復 4# AMAT

大家互相設想,長玩長有
AMAT 發表於 2010-8-18 16:34:35 | 只看該作者
另外,如果用AM同FM O既朋友....請記得報BAND.......

我試過玩時有人走埋嚟係咁問有冇邊個師兄用乜乜乜BAND.......

我心諗係:嘩...我用2.4G喎......

但,佢O既做法係冇錯,都係想大家玩得安心.
AMAT 發表於 2010-8-18 16:34:57 | 只看該作者
good job, 師兄.
可能的情況下, 都希望大家去遵守.
rk2 發表於 2010-8-18 16:32

O的"高手"睬你至奇~
[email protected] 發表於 2010-8-18 16:35:00 | 只看該作者
第2個支持.......
lung1 發表於 2010-8-18 16:36:18 | 只看該作者
公共場地點玩都得
kowan77 發表於 2010-8-18 16:38:26 | 只看該作者

但玩車唔一定會睇rc-evo
咁落雨咁又掂先!
alanwhc 發表於 2010-8-18 16:42:52 | 只看該作者
支持, support!
snipertat 發表於 2010-8-18 16:43:06 | 只看該作者
C兄講得好好...
我上星期先開始玩車,都係因為有lee個場..
初初黎到..好怕羞..真係炒左車都無叫出黎...
後來影響到人地...
而家人地有壞車見到都會幫手叫下..

我見個個都係行同一個Layout..無咩大問題..
光丑猶仗凡 發表於 2010-8-18 16:47:22 | 只看該作者
GOOOOOODDDD~!!!
sex8088 發表於 2010-8-18 16:53:27 | 只看該作者
agreed! good place, best rules = happy!
有勇冇謀 發表於 2010-8-18 16:53:27 | 只看該作者
GOOD...支持樓主
Q-pet 發表於 2010-8-18 16:59:06 | 只看該作者
支持樓主呀!!!
有D人真係唔理人嫁..得個快字..
leohouse 發表於 2010-8-18 17:00:14 | 只看該作者
Well Done. Good Job and Support  !
比利羊 發表於 2010-8-18 17:02:26 | 只看該作者
去佐敦谷玩的朋友,請注意守規矩!
支持!支持!支持!
tonykhtsang 發表於 2010-8-18 17:26:06 | 只看該作者
Support x 10