RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ellis
打印 上一主題 下一主題
收起左側

AWD Red colour option parts

d.s 發表於 2011-10-11 23:18:19 | 只看該作者

我冇比$買過(正確係比唔落手),只係響車場見過,摸過實物,
單以CNC技術,的確屬上級品,不過響創意方面就.....
淨係份DWS尾油壓架已經冇嘢講,油壓孔同原裝一樣得兩個選擇,
相反Kyosho份option尾架已有四個孔....
冇錯,7075T-6的確係亮點,之不過,係唔係所有parts轉哂硬鋁=無敵=勁好跑?
若果係的話,去長沙灣搵GPM 展藝叔叔就滿足到啦~
希望廠方未來會有多d自創parts啦,如果唔係就真係浪費咗部CNC.
checkie 發表於 2011-10-12 00:35:25 | 只看該作者
samy 發表於 2011-10-11 22:42
其實你有沒有認真地研究這品牌的精神・它不是什麼五金舖只把膠變金屬之類。

品牌精神請問是否copy人地design做自己product?
bmw740i 發表於 2011-10-12 03:09:14 | 只看該作者
bmw740i 發表於 2011-9-30 23:59
係囉係囉, 師兄, 你地攞啲京商原廠金屬頭蓋, 珠差去再鍍色..   雖然红色强國味重 ...

哎吔.. 原來係自家嘢嚟嫁?

我仲以為啲師兄咁有心用京商件去再鍍 强國 顏色添..
bmw740i 發表於 2011-10-12 03:15:33 | 只看該作者
checkie 發表於 2011-10-12 00:35
品牌精神請問是否copy人地design做自己product?

咁咪即係老翻??  咁就真係要寄啲比 永X 睇吓喇
henry888 發表於 2011-10-12 03:18:15 | 只看該作者
老實講,個人意見,需要精確度既parts有原廠必定用原廠,除非原廠太守舊,而雜廠有創新(例如SAS設計),咁係無得選擇既情況下我會選雜廠,依家kyosho有DWS,我未計爛野都使成千蚊去買套option parts去玩,亦都只為佢既精確度令我滿意,設計創新。
但隻紅色珠叉只係平得<$40,其實咪又係冒牌貨...用個靚d皮做既假LV會變真?咪玩啦,今日我先至送左幾粒''原裝珠仔''俾一個玩紅色珠叉既師兄黎整番佢支有問題既珠叉,我個人認為試新野無問題,唔使吹到天上有地下無,加上衡量下得失咪試囉。
另外呢,提下大家所謂既新人,唔好見金屬parts就發哂光,好睇唔好使,你係主要係屋企玩既,咁分別唔係好大,只要覺得靚就買,唔使太計較功能,但如果想上車場玩而又有要求想玩得好既話,全原裝車+Bearing+合適既呔同彈弓+兩條原廠kyosho珠叉,包好走。
講完~
LP640 發表於 2011-10-12 09:31:23 | 只看該作者
回復 bumper 的帖子

Ching,張相影得好pro
wing1203 發表於 2011-10-12 09:51:15 | 只看該作者
henry888 發表於 2011-10-12 03:18
老實講,個人意見,需要精確度既parts有原廠必定用原廠,除非原廠太守舊,而雜廠有創新(例如SAS設計),咁 ...

師兄所講嘅用紅色珠差個位師兄,係咪個珠差用到俾d珠磨到整左條坑咁,而家個珠差好唔順果位師兄呢?
Wayne~~ 發表於 2011-10-12 10:30:21 | 只看該作者
wing1203 發表於 2011-10-12 09:51
師兄所講嘅用紅色珠差個位師兄,係咪個珠差用到俾d珠磨到整左條坑咁,而家個珠差好唔順果位師兄呢?

冇錯,你有冇比珠佢呀,我得兩粒都比埋佢喇!
Sunday_Driver 發表於 2011-10-12 11:37:32 | 只看該作者
果日諗往去買03條尾叉芯pn叉用, x- power

雜廠件出比雜廠用, x- power 貴( ) 左 40%, 同pn 新款芯 一 ( ) 樣, x-power d 價$  
feihung 發表於 2011-10-12 11:41:49 | 只看該作者

"但隻紅色珠叉只係平得<$40,其實咪又係冒牌貨...用個靚d皮做既假LV會變真?咪玩啦,今日我先至送左幾粒''原裝珠仔''俾一個玩紅色珠叉既師兄黎整番佢支有問題既珠叉,我個人認為試新野無問題,唔使吹到天上有地下無,加上衡量下得失咪試囉"
But I observe 紅色珠叉 is inclusive of cermaic ball thereof!  So, the discount percentage is not calculated as your allegation.
casper 發表於 2011-10-12 12:00:41 | 只看該作者

回復 Sunday_Driver 的帖子

哈哈, 我之前就係用PN 果支~~ 貪佢夠輕~~ 唔知係咪我手車屎, 撞得多, 曲左~~ 後來問番d shop, 話果知係好易曲, 因只係用普通鋁, 而且偷得太輕, 所以係比較易曲~~

但 x-power 果支軸係用7075 T6再Hard coated 料做, 我相信會耐用好多~~
casper 發表於 2011-10-12 12:07:06 | 只看該作者
回復 feihung 的帖子

佢地就係覺得應該用番原裝珠仔, 就係話紅色果支用左ceramic 珠唔好囉~~
d.s 發表於 2011-10-12 12:32:32 | 只看該作者
casper 發表於 2011-10-12 12:00

哈哈, 我之前就係用PN 果支~~ 貪佢夠輕~~ 唔知係咪我手車屎, 撞得多, 曲左~~ ...

尾珠差軸好難因為自炒而灣,通常係比人隊灣,咁未必關你手車事,係隊你果個嘅問題啫。
casper 發表於 2011-10-12 12:35:20 | 只看該作者
回復 d.s 的帖子

i.c.~~ 原來係咁~~ 咁我知邊個喇~~ 有條死仔最鐘意"隊"我
d.s 發表於 2011-10-12 12:43:57 | 只看該作者
wing1203 發表於 2011-10-12 09:51

果位師兄條氣比起條紅差更唔順!
佢就係誤信謠言,話條紅差會越行越順,咪入條玩下囉,
殊不知玩五排電就ko咗,爆開一睇,左右各有磨蝕老坑一條,
諗住反轉塊片,換番京商珠仔救番生佢,點知原來塊珠差片一面凸,一面凹,
呢鋪有排玩....
Ps:我幫條紅差解畫:一定係用家問題!
d.s 發表於 2011-10-12 12:45:39 | 只看該作者
Wayne~~ 發表於 2011-10-12 10:30
冇錯,你有冇比珠佢呀,我得兩粒都比埋佢喇!

我都諗住響個袋袋度無私奉獻兩粒出嚟,點知佢話有毛唔要......
Wayne~~ 發表於 2011-10-12 12:48:53 | 只看該作者

d.s 你條 ( ) ( ) 就黎笑 ( ) 死我喇,我 ( ) 你!
d.s 發表於 2011-10-12 12:50:00 | 只看該作者
feihung 發表於 2011-10-12 11:41
"但隻紅色珠叉只係平得

送陶瓷珠但只有五排電壽命,點計都貴過京商原廠正貨啦吓嘩?

Ps.我幫紅差解畫:個別事件不能一概而論,有人跑咗五千排電都冇事!
d.s 發表於 2011-10-12 12:51:02 | 只看該作者
Keep going~8x頁冇難度!
Sunday_Driver 發表於 2011-10-12 13:11:03 | 只看該作者
casper 發表於 2011-10-12 12:00

哈哈, 我之前就係用PN 果支~~ 貪佢夠輕~~ 唔知係咪我手車屎, 撞得多, 曲左~~ ...

pn 橙色珠叉已經係 7075-t6 料做 

如果同佢office site information 有出入一早比d 美國仔告佢