RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ellis
打印 上一主題 下一主題
收起左側

AWD Red colour option parts

Sunday_Driver 發表於 2011-10-12 13:17:33 | 只看該作者

我直路尾飛過幾次落地, 彎左係正常掛
henry888 發表於 2011-10-12 13:22:59 | 只看該作者
feihung 發表於 2011-10-12 11:41
"但隻紅色珠叉只係平得

我理得佢跟d咩料丫,唔通佢7075又話成本貴d,唔比較得?
我係用家,只會concern佢交唔交到功課,我用紅色珠叉,如果佢壽命長d,滑d,維修少d,平d,我覺得咁一定要用佢,依家問題係佢唔balance, 用過硬既珠只會磨爛d片,維修多左,壽命短左,唔見得滑左,唔會平左
都係果句,你喜歡啦,起碼對我黎講無adv既野我唔會計落成本黎比較,調轉我仲要搵番我果十幾條珠叉既spare珠黎換....我都有成本呀
Geoffrey 發表於 2011-10-12 13:25:02 | 只看該作者
搖控工房版主、Ellis樓主你哋好!本人是Mini-Z初級玩家,我經常留意mini-z在工房的動向(因非常方便)!我睇咗呢個topic好耐,講咗好多好與壞的結論(其實本人已經有些亂了)!但這都不緊要,本人最不滿意內容有些離題,我仔仔睇完問我好多我唔識答的東西!本人對於有些內容提出極度不滿,希望可刪除這帖子,重新開一個新的而又正面的帖子給各玩搖控車的朋友再討論過好嘛?唔該哂!
Wayne~~ 發表於 2011-10-12 13:25:28 | 只看該作者
Sunday_Driver 發表於 2011-10-12 13:11
pn 橙色珠叉已經係 7075-t6 料做 

如果同佢office site information 有出入一早比d 美國仔告 ...

其實一路都唔係 X power 隻牌子有問題,多隻牌子比用家選擇又有咩唔好呢,只係睇唔明有幾好,係咩好?!
我係新手!
henry888 發表於 2011-10-12 13:27:44 | 只看該作者
d.s 發表於 2011-10-12 12:43
果位師兄條氣比起條紅差更唔順!
佢就係誤信謠言,話條紅差會越行越順,咪入條玩下囉,
殊不知玩五排電 ...

唔驚,kyosho塊片都係沖出黎,都係一面凹,一面凸,不過兩面都用得
Sunday_Driver 發表於 2011-10-12 13:36:31 | 只看該作者
Wayne~~ 發表於 2011-10-12 13:25
其實一路都唔係 X power 隻牌子有問題,多隻牌子比用家選擇又有咩唔好呢,只係睇唔明有幾好,係咩好?!
我係 ...

佢有咩好, 貴, 又冇乜特別, 我玩03可以試少一個牌子
LP640 發表於 2011-10-12 14:11:36 | 只看該作者
回復 Sunday_Driver 的帖子

Product > Kyosho Mini-Z > Parts for MR02 > Mini-Z MR02 Ultra Light 1.29g Ball Diff Shaft   
Model No.  MR2045UL   
Product Name Mini-Z MR02 Ultra Light 1.29g Ball Diff Shaft
Product Detail This is made of 7075 aluminum.  (not 7075 T6)
MR2045S Stock Shaft weight 3.58g
MR2045LW Light Weight Shaft 2.85g
This Ultra Light Weight Shaft 1.29g

LP640 發表於 2011-10-12 14:22:24 | 只看該作者

Ching,你係PNracing邊到見到?
LP640 發表於 2011-10-12 14:23:43 | 只看該作者

Ching,我都買咗好多條PN 珠叉,快啲講
LP640 發表於 2011-10-12 14:24:41 | 只看該作者

我唔係美國仔,咁可唔可以告佢?
casper 發表於 2011-10-12 14:31:15 | 只看該作者
回復 LP640 的帖子

如果唔係7075-T6 係咪有得陪番架~~ 好在我條芯仲係到 ^^
Sunday_Driver 發表於 2011-10-12 14:37:16 | 只看該作者
LP640 發表於 2011-10-12 14:11

Product > Kyosho Mini-Z > Parts for MR02 > Mini-Z MR02 Ultra Light 1.29g  ...

Product Detail This is made of 7075 aluminum.  (not 7075 T6)

7075-t6 is also a type of 7075 aluminum alloy
Sunday_Driver 發表於 2011-10-12 14:38:42 | 只看該作者
LP640 發表於 2011-10-12 14:24

我唔係美國仔,咁可唔可以告佢?

你喜歡就可以
美國d 侓師好歡迎你
henry888 發表於 2011-10-12 14:42:57 | 只看該作者
Geoffrey 發表於 2011-10-12 13:25
搖控工房版主、Ellis樓主你哋好!本人是Mini-Z初級玩家,我經常留意mini-z在工房的動向(因非常方便)! ...

哈,佢周圍搞,好快又封Post,唔使驚
d.s 發表於 2011-10-12 14:45:09 | 只看該作者
Wayne~~ 發表於 2011-10-12 12:48
d.s 你條 ( ) ( ) 就黎笑 ( ) 死我喇,我 ( ) 你!

都唔明你笑乜( )?
響得車場放車,d parts有地氈毛好( )正常啫吓嘩?
d.s 發表於 2011-10-12 14:46:55 | 只看該作者
Sunday_Driver 發表於 2011-10-12 13:17
我直路尾飛過幾次落地, 彎左係正常掛

下次可能有鋼軸呢!到時插穿地板都唔怕彎!
casper 發表於 2011-10-12 14:48:29 | 只看該作者

睇工房真係學到好多野, 仲令我有求知既興趣, 真係唔好人講你又信呀~~

Un-heat-treated 7075 (7075-O temper) has maximum tensile strength no more than 40,000 psi (276 MPa), and maximum yield strength no more than 21,000 psi (145 MPa). The material has elongation (stretch before ultimate failure) of 9-10%.

7075-T6
7075 tech sheet T6 temper 7075 has an ultimate tensile strength of 74 - 78,000 psi (510 - 538 MPa) and yield strength of at least 63 - 69,000 psi (434-476 MPa). It has failure elongation of 5-8%.

Source: http://en.wikipedia.org/wiki/7075_aluminium_alloy
d.s 發表於 2011-10-12 14:48:46 | 只看該作者
Geoffrey 發表於 2011-10-12 13:25
搖控工房版主、Ellis樓主你哋好!本人是Mini-Z初級玩家,我經常留意mini-z在工房的動向(因非常方便)! ...

先生你好,請問貴公子幾多歲呢?
Sunday_Driver 發表於 2011-10-12 14:50:42 | 只看該作者
casper 發表於 2011-10-12 12:00

哈哈, 我之前就係用PN 果支~~ 貪佢夠輕~~ 唔知係咪我手車屎, 撞得多, 曲左~~ ...

..........後來問番d shop, 話果知係好易曲, 因只係用後來問番d shop, 話果知係好易曲, 因只係用普通鋁, 而且偷得太輕, 所以係比較易曲~~, 而且偷得太輕, 所以係比較易曲...

你話pn 用普通鋁 唔係 7075 alloy, 你証明度就告得   
casper 發表於 2011-10-12 14:53:51 | 只看該作者

7075 咪又係鋁既一種~~~ 我點夠d 大公司玩呀~~~