RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5090|回復: 43
打印 上一主題 下一主題
收起左側

just got a mini inferno

WallaceNg 發表於 2007-11-18 10:23:03 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想知如果改左做用直電會唔會快d,?同個電變可以去到幾多volt同T架
DriftNoobie 發表於 2007-11-18 12:23:20 | 只看該作者
原裝 ESC 建議用 7.2V. 有人試過 8.4V 都 okay, 但有機會燒.
可以另加一個 Kyosho Mini-Inferno 用既加大器, 之後可以用 9.6V.

直電會快D? 大家都係 同 amp 數既 7.2V, 分別唔會大.
原裝馬安式電形, 反而有助飛跳平衡.
 樓主| WallaceNg 發表於 2007-11-18 12:36:02 | 只看該作者
原帖由 DriftNoobie 於 2007-11-18 12:23 發表
原裝 ESC 建議用 7.2V. 有人試過 8.4V 都 okay, 但有機會燒.
可以另加一個 Kyosho Mini-Inferno 用既加大器, 之後可以用 9.6V.

直電會快D? 大家都係 同 amp 數既 7.2V, 分別唔會大.
原裝馬安式電形, 反而有助 ...

咁個加大器去邊到買?同幾錢?
DriftNoobie 發表於 2007-11-18 12:49:12 | 只看該作者
原帖由 WallaceNg 於 2007-11-18 12:36 發表

咁個加大器去邊到買?同幾錢?

唔知. 我估 x星 seafood 店會有.
唔知. $200 左右卦?
 樓主| WallaceNg 發表於 2007-11-18 12:58:31 | 只看該作者
原帖由 DriftNoobie 於 2007-11-18 12:49 發表

唔知. 我估 x星 seafood 店會有.
唔知. $200 左右卦?

但係2百幾不如買過電變好過啦,同埋原裝電變去到幾T架,
pgm250 發表於 2007-11-18 13:50:47 | 只看該作者
個原裝摩打真係好雞,想平平地,換個speed 300摩打先,我先都用過speed300,行7 cell電,真係快好很多,唔修油轉彎,實打六,七個[關豆].
 樓主| WallaceNg 發表於 2007-11-18 14:20:47 | 只看該作者
原帖由 pgm250 於 2007-11-18 13:50 發表
個原裝摩打真係好雞,想平平地,換個speed 300摩打先,我先都用過speed300,行7 cell電,真係快好很多,唔修油轉彎,實打六,七個[關豆].

咁個麼打幾錢?
 樓主| WallaceNg 發表於 2007-11-18 14:23:19 | 只看該作者
同埋你唔係話玩幾次就報消咩?
pgm250 發表於 2007-11-18 15:24:49 | 只看該作者
隻摩打唔清楚香港幾錢好,似100港元,因為我在US買.連住炭擦塊銅片唔見左所以報消,可能我唔好彩瓜.
CDR123 發表於 2007-11-18 18:55:47 | 只看該作者
Speed 300 under #100 at KWS
 樓主| WallaceNg 發表於 2007-11-19 00:26:40 | 只看該作者
我係加拿大好難買
pgm250 發表於 2007-11-19 02:06:56 | 只看該作者
上網買,我都響呢到買,用呢個motor要換摩打座and 2mm motor gear
http://home.earthlink.net/~jmendoza3/motors/motorsmain1.htm
 樓主| WallaceNg 發表於 2007-11-19 02:11:21 | 只看該作者
原帖由 pgm250 於 2007-11-19 02:06 發表
上網買,我都響呢到買,用呢個motor要換摩打座and 2mm motor gear
http://home.earthlink.net/~jmendoza3/motors/motorsmain1.htm

2mm motor gear je係邊隻呀?
pgm250 發表於 2007-11-19 02:19:14 | 只看該作者
我就用呢一個,所有2mm Hole and 48 pitch就得

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI ... egory0%3D%26fvi%3D1
 樓主| WallaceNg 發表於 2007-11-19 03:40:52 | 只看該作者
原帖由 pgm250 於 2007-11-19 02:19 發表
我就用呢一個,所有2mm Hole and 48 pitch就得

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI ... %26_trksid%3Dm37%26 ...

wa好似好煩咁,點解唔用380 motor?
pgm250 發表於 2007-11-19 04:05:16 | 只看該作者
380 motor無咩選擇!!改來改去呢D都係樂趣...
 樓主| WallaceNg 發表於 2007-11-19 04:20:08 | 只看該作者
但係最怕買錯野
同埋係咪換個speed300、魔打座、同埋個齒就得?
用番6粒2a點係點呀
 樓主| WallaceNg 發表於 2007-11-19 04:21:44 | 只看該作者
個魔打座又唔知買邊隻?
pgm250 發表於 2007-11-19 05:05:32 | 只看該作者
原帖由 WallaceNg 於 2007-11-19 04:21 發表
個魔打座又唔知買邊隻?

摩打座呢到有,摩打座唔好亂買,有些only for 380 motor,好似呢個300,380也可以用.
唔好用2A電,又重又唔爆.轉用2/3A 電

http://www.egrracing.com/shop/in ... nt+&x=8&y=8
 樓主| WallaceNg 發表於 2007-11-19 05:50:47 | 只看該作者
原帖由 pgm250 於 2007-11-19 05:05 發表

摩打座呢到有,摩打座唔好亂買,有些only for 380 motor,好似呢個300,380也可以用.
唔好用2A電,又重又唔爆.轉用2/3A 電

http://www.egrracing.com/shop/in ... esult&search_in ...

但係3a會好快玩完,同埋8粒3a,9.6v用係原裝電變ok ma?