RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: newpilot
打印 上一主題 下一主題
收起左側

國產車性能與價錢

sunday 發表於 2010-3-31 09:53:44 | 只看該作者
亞凡達 都有人睇老翻~
根本"果班人" 蛇咬 都吳會 花錢買高價野

cheap 有 cheap 玩....
....壞手
AMAT 發表於 2010-3-31 09:54:04 | 只看該作者

遙控車唔係必須品,冇錢玩可以選擇唔買.

但唔可以將一O的"不合法不合理"事情,用"初學","冇錢"等,將其合理化.

要平,買架TT01都好平.
RCman 發表於 2010-3-31 09:57:17 | 只看該作者
嘩!見圖的parts真係粗糙無比
仲用金屬Arm?你估真係好撞D?
果D...睇落去都唔似炭板,Fibre似D...仲唔係"車"出來,係壓出來...D邊"披"曬的
sunday 發表於 2010-3-31 10:01:20 | 只看該作者
家家有求O者, 沒殺左初玩RC既朋友咩?!?!?!?
beebone 發表於 2010-3-31 09:43

放心玩~
我們的社會是 笑貧不笑娼 的
AMAT 發表於 2010-3-31 10:08:42 | 只看該作者
坦白講,果間廠O既老翻車產品,本人手上都有好幾架......
但我唔係俾錢買,亦都唔係要嚟玩.......

我只係要嚟睇下.....究竟有幾好,有幾差......可以做到咩水準......

果架TK008,係我第一架見到O既.......
大部份都唔係CNC件,係倒模倒出嚟......螺絲位完全唔夾,好多仲要係滑咗牙O既........
纖維板仲要係震晒刀開邊........
一架咁O既車......玩嚟做乜?

係買都買新O的果兩架老翻416或老翻MI4啦....至少CNC位都好好多啦......

不過呢O的車個TARGET唔係香港,係國內........
國內不在本人考慮......
香港就不推介人買........
beebone 發表於 2010-3-31 10:22:15 | 只看該作者
遙控車唔係必須品,冇錢玩可以選擇唔買.

但唔可以將一O的"不合法不合理"事情,用"初學","冇錢"等,將 ...
AMAT 發表於 2010-3-31 09:54

不合法? 在那裡?
NitroChicken 發表於 2010-3-31 10:26:54 | 只看該作者

TOPTOYS 抄完一架又一架, 面臨被正廠告.
http://bbs.rcfans.com/thread-256117-1-1.html

Durango聲明:
http://www.neobuggy.net/modules/news/article.php?storyid=7939
AMAT 發表於 2010-3-31 10:27:57 | 只看該作者
不合法? 在那裡?
beebone 發表於 2010-3-31 10:22

你個人使用冇事.

但銷售"侵權"物品係犯法.

所以香港冇邊間商鋪願意做呢O的事情.

此為"不合法,不合理"
AMAT 發表於 2010-3-31 10:36:01 | 只看該作者
TOPTOYS 抄完一架又一架, 面臨被正廠告.

Durango聲名:
NitroChicken 發表於 2010-3-31 10:26

其實就唔係TOPTOYS抄O既.........
哈哈~

邊一間廠抄就無謂講喇.......

果間廠就真係俾人話告好多次......如HPI都話過告佢.....

賣就唔止TOPTOYS一個賣O既.......不過佢就比較係最揚咁賣果個......
beebone 發表於 2010-3-31 10:39:30 | 只看該作者
你個人使用冇事.

但銷售"侵權"物品係犯法.

所以香港冇邊間商鋪願意做呢O的事情.

此為"不合法, ...
AMAT 發表於 2010-3-31 10:27

由頭到尾只係有人問"國產車"可以O係邊道買, 幾$!!! 唔係問"老返車"O係邊道買, 幾$!!!
唔好將"國產"="老返". 呢個至係不合理.
不過你係網主, 個網係你既你話係就係, 我爭論什麼呢?!?!? 係喎!!!!
Daytona 發表於 2010-3-31 10:39:43 | 只看該作者
吾想哂時間玩不如去玩具反斗城買啦
1100rmb都可以省反
199hkd有交易啦
大條道理買老翻
你架索帶螺絲膠老翻車咁勁
我都想見識下

丘比凸 發表於 2010-3-31 07:55

可能唔只你想見識下,好多人都想見識。
NitroChicken 發表於 2010-3-31 10:43:16 | 只看該作者
其實就唔係TOPTOYS抄O既.........
哈哈~

邊一間廠抄就無謂講喇.......

果間廠就真係俾人話告好 ...
AMAT 發表於 2010-3-31 10:36

我知邊間, 咪又係汕頭山寨廠
AMAT 發表於 2010-3-31 10:45:23 | 只看該作者
由頭到尾只係有人問"國產車"可以O係邊道買, 幾$!!! 唔係問"老返車"O係邊道買, 幾$!!!
唔好將"國產"=" ...
beebone 發表於 2010-3-31 10:39

TK008叫做國產車,唔係叫做"老翻車"

我都同佢地講返先,升咗級,威咗~

小朋友O的歪理越嚟越理直氣壯.
AMAT 發表於 2010-3-31 10:47:43 | 只看該作者
我知邊間, 咪又係汕頭山寨廠
NitroChicken 發表於 2010-3-31 10:43

多多少少係恃住國內要告侵權時間長,未必贏O既心理.....
所以搵快錢唧.......

國內如果你出架車你唔係一早成架車攞晒圖去註冊申報先出.......
要告人侵權其實真係好難......
NitroChicken 發表於 2010-3-31 10:48:48 | 只看該作者
所有涉及侵權行為O既遙控玩具制品, 均不可以提供購買方法,地點及價錢.
敬請留意.
AMAT 發表於 2010-3-30 21:49

不可以提供購買方法,地點及價錢,  即係可討論老翻好唔好, 同大陸台rcfans有乜分別?! admin 變相助長copy.....
AMAT 發表於 2010-3-31 10:57:18 | 只看該作者
甘即係只可討論老翻好唔好, 不可以提供購買方法,地點及價錢, 同大陸台rcfans有乜分別?! admin 支 ...
NitroChicken 發表於 2010-3-31 10:48

因為賣係犯法,用唔係犯法.

你可以建議人地唔講,但你夾硬唔俾人講係冇意思.

如果係咁玩法....好多PRODUCT都要死......

如一O的貼紙PRODUCT,有人地商標O既
又或者係一O的OPTION零件,如成架M01果個波箱由膠變成鋁
甚至如SPEED PASSION出果個仿CIVIC殼等

咁係咪禁晒佢呢?
一禁就要全部都禁,而唔可以話選擇性呢個牌子俾,果個牌子唔俾.
NitroChicken 發表於 2010-3-31 11:06:50 | 只看該作者
因為賣係犯法,用唔係犯法.

你可以建議人地唔講,但你夾硬唔俾人講係冇意思.

如果係咁玩法....好 ...
AMAT 發表於 2010-3-31 10:57

咁即係SP civic壳無license ?
副廠parts又係.
咁又容許版友問價係邊買?

AMAT双重標準!
beebone 發表於 2010-3-31 11:10:09 | 只看該作者
咁即係SP civic壳無license ?
副廠parts又係.
咁又容許版友問價係邊買?

AMAT双重標準! ...
NitroChicken 發表於 2010-3-31 11:06

Protophon 殼 NR5 抄Audi A5, Mazda 6 又叫M6, 應該唔可以O係道賣. 不合法.
beebone 發表於 2010-3-31 11:12:40 | 只看該作者
TK008叫做國產車,唔係叫做"老翻車"

我都同佢地講返先,升咗級,威咗~

小朋友O的歪理越 ...
AMAT 發表於 2010-3-31 10:45

講緊咩呀? 唔係老返咪講得囉.
你同邊個佢地講返? 同領導講返?
Noir.KAZE 發表於 2010-3-31 11:13:34 | 只看該作者
Protophon 殼 NR5 抄Audi A5, Mazda 6 又叫M6, 應該唔可以O係道賣. 不合法.
beebone 發表於 2010-3-31 11:10

個M6係Mazda俾佢地出
個車頭標誌都係用Mazda,唔係PF