RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: newpilot
打印 上一主題 下一主題
收起左側

國產車性能與價錢

Noir.KAZE 發表於 2010-3-31 11:49:54 | 只看該作者
丘比凸 發表於 2010-3-31 22:58:04 | 只看該作者
遙控車唔係必須品,冇錢玩可以選擇唔買.

但唔可以將一O的"不合法不合理"事情,用"初學","冇錢"等,將 ...
AMAT 發表於 2010-3-31 09:54

講得好岩
無錢可以吾玩 無人迫你玩的
 樓主| newpilot 發表於 2010-3-31 23:43:23 | 只看該作者
各位車友,多射各位既意見先
大家對國產好似都幾痛恨下喎..
事先聲明,請平心而論,我吾係想引起各位嘈交架.
我出既帖係..[[國產]].吾係[[老番]]...<==如果國產全部都係老番的話..咁算我錯.( pls del 本帖)
&我想大家講既係性能與價錢既比例..好似 T3 咁..頂級車..3k 多我覺得係都 ok 既...
但係千幾蚊既國貨又點呢..呢個先係我想大家講的...
搖控車呢樣野吾係必須品...對..冇$可以吾玩...對..亦都支持...
但係眼見搖控車界,真係好細,見來見去都係果 d 人..呢樣野咁好玩..冇理由咁少人玩架..
我諗係有幾個原因  1. 場地....個個場都好遠下.對 d 冇 1:1 既朋友黎講..遠=時間問題..
2.當然係錢啦...以前 d 車..高 lv 少少千7,8 起都係好好既選擇..而家都吾得啦....我想新
手都係應該由d簡單既 入手..再升級..
而家又有新場開啦..仲係係咁方便既市區..相信想玩的人又會變多,場地問題解決左
而 錢呢樣野就煩 d,對於d 有負擔既人黎講..真係幾大既支出,所以令吾少人企左係度..
咁如果有車個價錢同性能 都好的話,,咁我諗會多好多人玩...車..多人玩先好架玩架嗎..
AMAT 發表於 2010-4-1 00:00:08 | 只看該作者
各位車友,多射各位既意見先
大家對國產好似都幾痛恨下喎..
事先聲明,請平心而論,我吾係想引起各位嘈交架. ...
newpilot 發表於 2010-3-31 23:43

咁你就先指明你所謂O既"國產車"係邊幾架喇.

因為國產車嚟講,打正國產品牌自己原創O既,暫時係得南大一間.....
佢地冇出1/10 TOURING EP.
 樓主| newpilot 發表於 2010-4-1 00:07:02 | 只看該作者
哦...原來得一間咋..咁我就真係吾知啦...咁麻煩 DEL 左呢個 POST
beebone 發表於 2010-4-1 12:00:58 | 只看該作者

因為國產車嚟講,打正國產品牌自己原創O既,暫時係 ...
AMAT 發表於 2010-4-1 00:00

你自己過敏o者. 人地講明國產車, 生產既o野唔一定係有牌子. 玩具o者, 唔玩都得
beebone 發表於 2010-4-1 12:02:32 | 只看該作者
哦...原來得一間咋..咁我就真係吾知啦...咁麻煩 DEL 左呢個 POST
newpilot 發表於 2010-4-1 00:07

想表達就表達, 這是HK, 我們沒有講老返.
NitroChicken 發表於 2010-4-1 13:42:10 | 只看該作者

因為國產車嚟講,打正國產品牌自己原創O既,暫時係 ...
AMAT 發表於 2010-4-1 00:00

南大大脚抄足HPI SAVAGE都叫原創?!
南大BUGGY抄邊架你又知無!
你5知就5好亂吹咩叫國產, 咩叫原創啦!
beebone 發表於 2010-4-1 17:54:03 | 只看該作者
南大大脚抄足HPI SAVAGE都叫原創?!
南大BUGGY抄邊架你又知無!
你5知就5好亂吹咩叫國產, 咩叫原 ...
NitroChicken 發表於 2010-4-1 13:42

係唔係原創既O野好主觀, 如Bathing Ape Bapelex =唔= Rolex?
地方係佢既點講都得既, 我都整個網亂 up 下先
Hotdog2 發表於 2010-4-3 10:28:04 | 只看該作者
日本仔早期又係炒人,祖國現在發展中算吧我們有進口車玩已好好,國內自已無進口貨有得玩大家咪開心!
fissi0n 發表於 2010-4-3 11:35:42 | 只看該作者
日本仔早期又係炒人,祖國現在發展中算吧我們有進口車玩已好好,國內自已無進口貨有得玩大家咪開心!
Hotdog2 發表於 2010-4-3 10:28

啱!!非常支持,點解日本仔叫致敬,中國叫浸權,大家都係抄足再換個brand
非常支持中國繼續侵權"浸權", 期望外國車價因面對中國貨的競爭而調減就好了
airwalk 發表於 2010-4-4 15:50:12 | 只看該作者
啱!!非常支持,點解日本仔叫致敬,中國叫浸權,大家都係抄足再換個brand
fissi0n 發表於 2010-4-3 11:35

舉個例子,
我自己幫d 國際品牌服裝做生產..
有名大廠佢地互相抄襲, copy..個d叫參考..

反而大陸跟住佢地做既就話佢山塞....

anyway,其實每個地方工業開始時都係從抄襲開始學習, 就算你自己都係一樣,...最重要後你其後條路線點走...
airwalk 發表於 2010-4-4 15:50:18 | 只看該作者
fissi0n 發表於 2010-4-3 11:35

舉個例子,
我自己幫d 國際品牌服裝做生產..
有名大廠佢地互相抄襲, copy..個d叫參考..

反而大陸跟住佢地做既就話佢山塞....

anyway,其實每個地方工業開始時都係從抄襲開始學習, 就算你自己都係一樣,...最重要後你其後條路線點走...
bravohk 發表於 2010-4-4 18:50:39 | 只看該作者
其實抄的定義係點? 零件通用? 結構相同? 感覺上?
totimothy 發表於 2010-4-4 21:14:44 | 只看該作者
其實抄的定義係點? 零件通用? 結構相同? 感覺上?
bravohk 發表於 2010-4-4 18:50

真係唔知抄的定義係點...,可能要有自己o既色...
或者d貨靚d,貴d就唔會比人話
狂人 發表於 2010-4-6 19:07:19 | 只看該作者
C兄國產車就無玩過但一定現再買一架祖國貨都係未成熟時候遲D可能0K、日本仔同鬼佬野係人都之0K、過幾年先玩國產喇
lam8661 發表於 2010-4-6 21:26:29 | 只看該作者
各有各道理!!!X-ray D零件又係D,總之又愛又恨