RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: newpilot
打印 上一主題 下一主題
收起左側

國產車性能與價錢

AMAT 發表於 2010-3-31 11:13:50 | 只看該作者

寫乜呀你......PROTOFORM呀?

PROTOFORM果O的外型唔似果O的,只係叫A5,M6果O的,果O的唔係犯法或侵權.
淨係你要搵忽係似A5或M6都好難.

PROTOFORM做咗咁多年唔叻過你.
beebone 發表於 2010-3-31 11:16:03 | 只看該作者

PROTOFORM果O的外型唔似果O的,只係叫A5,M6果O的,果O的唔係犯法或侵權 ...
AMAT 發表於 2010-3-31 11:13

唔好執住個字O黎講. 我好欣賞你既標準............

-NR5 front grill 同 Audi A5 一樣.
-M6 既頭燈同Mazda 6 一樣.
Noir.KAZE 發表於 2010-3-31 11:16:06 | 只看該作者

PROTOFORM果O的外型唔似果O的,只係叫A5,M6果O的,果O的唔係犯法或侵權 ...
AMAT 發表於 2010-3-31 11:13

A5我唔敢講
LTC-R同IS250/350
M6同Mazda 6

都係勁似
AMAT 發表於 2010-3-31 11:18:18 | 只看該作者
咁即係SP civic壳無license ?
副廠parts又係.
咁又容許版友問價係邊買?

AMAT双重標準! ...
NitroChicken 發表於 2010-3-31 11:06

SP殼我同佢地傾過,我地已經問過法律意見同版權意見下,佢地認為應該冇問題.
係HONDA未告佢地之前,我會相信佢地法律觀點.

副廠PARTS方面,如果係抄到一模一樣,係有呢個問題.但我暫時未見過佢地實物,可能佢地有咩唔同我唔知.

但果幾架車我知道就係抄到一模一樣,而當中有幾架正廠已經出信講明告,咁當然唔可以講邊到賣啦.
beebone 發表於 2010-3-31 11:19:43 | 只看該作者
A5我唔敢講
LTC-R同IS250/350
M6同Mazda 6

都係勁似
Noir.KAZE 發表於 2010-3-31 11:16

老返唔講得, 勁似就講得.
國產車唔可以推, 勁似就可以推.
所以大家唔好講"國產"車, 講"勁似"就可以.
Noir.KAZE 發表於 2010-3-31 11:21:31 | 只看該作者
老返唔講得, 勁似就講得.
國產車唔可以推, 勁似就可以推.
所以大家唔好講"國產"車, 講"勁似"就可以.
beebone 發表於 2010-3-31 11:19

始終M6係Mazda授權PF做,唔可以算係老翻
LTC-R我就真係唔知佢算唔算係老翻啦,唯有講勁似,哈哈
NitroChicken 發表於 2010-3-31 11:22:08 | 只看該作者
SP殼我同佢地傾過,我地已經問過法律意見同版權意見下,佢地認為應該冇問題.
係HONDA未告佢地之前,我會 ...
AMAT 發表於 2010-3-31 11:18

個台係你, 討論標準點定又係你!無言!!
Noir.KAZE 發表於 2010-3-31 11:22:32 | 只看該作者
不過講真
TK系列買左返黎仲要執餐死
冇乜budget既不如玩平d既車好過.......
beebone 發表於 2010-3-31 11:24:29 | 只看該作者
始終M6係Mazda授權PF做,唔可以算係老翻
LTC-R我就真係唔知佢算唔算係老翻啦,唯有講勁似,哈哈
Noir.KAZE 發表於 2010-3-31 11:21

如果係authorized, PF可以用Mazda 6而唔係M6. 我做過cheap cheap 玩具車廠, 我知係可以咁.
beebone 發表於 2010-3-31 11:24:51 | 只看該作者
個台係你, 討論標準點定又係你!無言!!
NitroChicken 發表於 2010-3-31 11:22

一向都係. Speechless!!!!!!
beebone 發表於 2010-3-31 11:25:45 | 只看該作者
不過講真
TK系列買左返黎仲要執餐死
冇乜budget既不如玩平d既車好過.......
Noir.KAZE 發表於 2010-3-31 11:22

無budget可以唔好玩, RC 唔係必須品, 可以唔玩 ga!!!!!!
Noir.KAZE 發表於 2010-3-31 11:27:10 | 只看該作者
如果係authorized, PF可以用Mazda 6而唔係M6. 我做過cheap cheap 玩具車廠, 我知係可以咁.
beebone 發表於 2010-3-31 11:24

呢個可能係想縮短d個名之類一d唔知為咩既做法
況且出面都有人叫Mazda 6做M6,可能係咁

佢的的確確係Mazda自己俾PF做
佢自己網頁都有講明係authorized by Mazda
beebone 發表於 2010-3-31 11:28:38 | 只看該作者
呢個可能係想縮短d個名之類一d唔知為咩既做法
況且出面都有人叫Mazda 6做M6,可能係咁

佢的的確確係Ma ...
Noir.KAZE 發表於 2010-3-31 11:27

有proof 都ok. Mazda M6, BMW M6, 有D confuse O者.
玩夠了, 嗅出燶味!!!!
AMAT 發表於 2010-3-31 11:29:10 | 只看該作者
唔好執住個字O黎講. 我好欣賞你既標準............

-NR5 front grill 同 Audi A5 一樣.
-M6 既頭燈 ...
beebone 發表於 2010-3-31 11:16

如果以法律侵權觀點嚟講,抄一件物品,唔係單純用"我隻眼睇似"就係.
如果係咁,咁就死好多人.

一件物品外觀侵權,要有好多因素,如呎吋大小,外形,弧道,特徵等等多個因素下去考慮.

唔可以話,佢個燈似喎,咁就有得告.

如果咁講法,大把車燈係圓形,咁第一個用圓形O既又可以告人?

相反,國產老翻車,係呎吋,外形等,都係一模一樣,咁就已經係一個重要O既外觀侵權O既因素嚟.
NitroChicken 發表於 2010-3-31 11:29:23 | 只看該作者
一向都係. Speechless!!!!!!
beebone 發表於 2010-3-31 11:24

哈.....
rcfans adimn都5敢出來撐啦
   9#至尾頁 http://bbs.rcfans.com/thread-263409-1-1.html
beebone 發表於 2010-3-31 11:30:48 | 只看該作者
如果以法律侵權觀點嚟講,抄一件物品,唔係單純用"我隻眼睇似"就係.
如果係咁,咁就死好多人.

一 ...
AMAT 發表於 2010-3-31 11:29

你寫咁多, 咁我簡單D答.
"了解".............
Noir.KAZE 發表於 2010-3-31 11:34:34 | 只看該作者
無budget可以唔好玩, RC 唔係必須品, 可以唔玩 ga!!!!!!
beebone 發表於 2010-3-31 11:25
即係咁講je
咁的確係可以唔玩

但係想玩budget又唔多
真係冇咩必要去追求個"名"(定係為左d咩要平d買所謂"老翻"呢?)
咪玩住TT-01先嚕
都可以好好玩好多野搞
到有咁既budget再玩d頂級都冇問題

如果單純因為"平"字我覺得買TT-01改少少野玩住先好過

至於討唔討論d咩老翻之類,我冇咩意見
係人地屋企,屋主有咩要求都要做

唔通去到人地屋企講明唔可以食煙都照食咩
無謂搞到冇癮
NitroChicken 發表於 2010-3-31 11:37:26 | 只看該作者
即係咁講je
咁的確係可以唔玩

真係冇咩必要去追求個"名"(定係為左d咩要平d買所謂 ...
Noir.KAZE 發表於 2010-3-31 11:34

在線時間2312 小時 註冊時間2009-1-29

你都幾鐘情rcevo
Noir.KAZE 發表於 2010-3-31 11:40:12 | 只看該作者
在線時間2312 小時 註冊時間2009-1-29

你都幾鐘情rcevo
NitroChicken 發表於 2010-3-31 11:37

又唔關事
本身鍾意去死一個討論區玩je
咁之前玩開果個冇人吹水咪轉左過黎嚕=.="

小弟又多口水,所以有咁既情況je XD
beebone 發表於 2010-3-31 11:47:34 | 只看該作者
即係咁講je
咁的確係可以唔玩

真係冇咩必要去追求個"名"(定係為左d咩要平d買所謂 ...
Noir.KAZE 發表於 2010-3-31 11:34

除左禁煙, 禁抄, 就O黎禁色................