RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4788|回復: 26
打印 上一主題 下一主題
收起左側

講翻幾十年前左右玩車,有間新新模型公司。

sattaugoh 發表於 2010-8-15 00:50:31 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
記得當初新新模型鋪位響渣甸街附近(唔知有無記錯),果陣我中學都未讀完。
後來新新就搬o左去灣仔,果陣o既 KO 槍,KO 變速,AYK 平地車同其他產品,都係由新新做代理,壞o左都係拎去俾新新。
後來記得新新好似由灣仔區搬翻去灣仔區,然後就無留意了。
估唔知仲有無做o羅。
soniccat 發表於 2010-8-15 01:02:33 | 只看該作者
我第一支 KO 都係同佢買架,老闆好似姓莫,間唔中係 KWS 見到佢。
alex2k2 發表於 2010-8-15 01:18:22 | 只看該作者
係咪搬o左去克街呀?
speedstar 發表於 2010-8-15 01:32:38 | 只看該作者
1524 發表於 2010-8-15 01:59:16 | 只看該作者

回復 4# speedstar

係 HPI "CUP RACER".
KWS有呢個系列, 但係已唔多覺有跟呢個殼.
或者可以去快替睇睇.

http://www.hpieurope.com/kit-info.php?partNo=102075&lang=en
leongeric 發表於 2010-8-15 03:48:25 | 只看該作者
我第一架車都係新新買ayk ko棍控,想起都有二十年lol
sdan321 發表於 2010-8-15 04:05:49 | 只看該作者
莫生  己經半退体狀態,克街個鋪係佢自己買咗嫁,冇做之後租咗比茶餐廳,''新新''就搬咗去南洋酒店對面,數年後再搬咗去海皮近橋底處,再做了一段日子後就正式結業了,而克街個鋪早幾年佢自己攞返嚟自己開咗間茶餐廳,但早段日子樓市好喎,終於好似話賣咗lu....咁囉
tonykhtsang 發表於 2010-8-15 07:25:46 | 只看該作者
I bought a ayk 566B buggy at that shop (about 30 years ago).
swswsw 發表於 2010-8-15 07:45:50 | 只看該作者
莫生  己經半退体狀態,克街個鋪係佢自己買咗嫁,冇做之後租咗比茶餐廳,''新新''就搬咗去南 ...
sdan321 發表於 2010-8-15 04:05

In Hong Kong ... so common, main business earnings is so small, comparing with the retail shop asset returns....ai...
 樓主| sattaugoh 發表於 2010-8-15 09:34:30 | 只看該作者
回復 7# sdan321

原來如此,真係無做,仲記得以前玩「槍」,個個玩 KO,果陣 AYK 平地車都威過o下o甘。
speedstar 發表於 2010-8-15 15:45:18 | 只看該作者
回復 5# 1524

Thx .... let me go and see see!
kit1938 發表於 2010-8-16 10:02:10 | 只看該作者
果陣有枝EX 1,真係身份嘅象徵,點知玩玩吓燒鬼咗個接收,喊足成個星期,後來知道 KO in HK 係新新做代理,於是就搭船過嚟 HK新新配番個接收,咁先甽得著。記得好似係灣仔油站對面果絛街,唔記得絛街叫乜名 ,果陣係坐丁丁由中環落去嘅!早排行過果條街,都係道注足回味一番!
ilove-benz 發表於 2010-8-16 10:11:17 | 只看該作者
莫祖光  E家做緊乜?
fyin 發表於 2010-8-16 10:35:12 | 只看該作者
我第1支EX-II就向佢到買呢.
ikesan 發表於 2010-8-16 12:42:14 | 只看該作者
我細個住加路連山道、所以成日走落去"新新"到睇野、個時細個当然得個睇字、不過就差吾多日日都落、我記得個時佢個位就係以家地鉄渣甸坊出口甘上下、除左遥控模型外其他双星野都有賣、毎逢過年逗完利是我都会奉献晒俾佢、不過買過d乜就吾記得、又係一個童年回憶!
kei777 發表於 2010-8-16 13:41:22 | 只看該作者
有次係街見到莫生!!king咗兩句!!佢宜家係做緊地產買賣.............
 樓主| sattaugoh 發表於 2010-8-16 15:18:19 | 只看該作者
回復 12# kit1938

果陣有 EX-1 好威o羅!果陣好貴,記得推出 EX-1 o既時候,其他品牌,都好似未有槍控推出,後來記得 Futaba 終於出第一支槍控。

果陣 EX-1 好貴,好想有一支又唔夠錢買,後來記得 KO 出o左便宜一o的o既 EX-2,因為價錢比較平,好受歡迎,小弟都唔記得有無買過 EX-2 o黎用,淨係記得後來買過一套 KO o既 EX-9 玩 "油雞"。
 樓主| sattaugoh 發表於 2010-8-16 15:29:31 | 只看該作者
我細個住加路連山道、所以成日走落去"新新"到睇野、個時細個当然得個睇字、不過就差吾多日日都落、我 ...
ikesan 發表於 2010-8-16 12:42

證明我無記錯,間模型鋪,真係新新。記得果陣係舊樓,而家當然拆o左,果陣新新門口有玻璃飾櫃,唔知有無記錯,果陣幾十年前,已經有蚊型遙控車,我記得新新有擺o的蚊型車響玻璃飾櫃,鋪內真係好似係有孖星o既車仔模型賣。不過記得果陣o的遙控 "玩具" 同o的零件貴得幾犀利o下,小o的經濟能力都買唔起。
ikesan 發表於 2010-8-16 16:34:22 | 只看該作者
我記得両辺係玻璃櫃、中間係入口!
kit1938 發表於 2010-8-16 17:22:43 | 只看該作者

回復 17# sattaugoh
Sure agree X2 Ching
果陣記得係EX1配ayk嘅NX101去學人鬥車!